Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szlovénia Készítette: Cseh Fanni.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szlovénia Készítette: Cseh Fanni."— Előadás másolata:

1 Szlovénia Készítette: Cseh Fanni

2 Elhelyezkedése: Szlovénia Közép-Európa déli részén, az Alpok lábánál terül el. Nyugaton Olaszország, délnyugaton az Adriai-tenger, délen és keleten Horvátország, északkeletenMagyarország, északon Ausztria határolja. (Horvátországgal határvitában áll, különösen tengeri határait illetően.)

3 Zászlaja, címere, fővárosa
Fővárosa: Ljubljana Zászlaja: Címere:

4 Éghajlata Tengerparton mediterrán Hegyekben hegyvidéki
Völgyekben kontinentális Keleti fennsíkokon is kontinentális. Az átlaghőmérséklet -2°C januárban és 21°C júliusban.

5 Ételek A szlovénok sok mindent átvettek szomszédaik étkezési szokásaiból. Az északi tájakon az osztrák, a tengerparton az olasz, keleten a magyar konyha hatása érvényesül: tésztafélék palacsinták rétesek kuglófok . Igazi különlegesség a karsztvidéken a levegőn szárított sonka és kolbász. . halételek és tenger gyümölcsei vad-és szárnyas ételek mediterrán fűszerek:, fokhagyma olivaolaj grillezett húsok, és hajdinából készült galuska

6

7 Pár saját kép Szlovéniáról

8

9 A szlovéniai Karszt vidéke
A szlovéniai Karszt vidéke érintetlen és egyedülálló természeti és kulturális csoda. A Karszt-fennsík (szlovénül: Slovenski Kras) mészkőből épül föl, számos (több mint 8000) barlang, dolina, polje és búvópatak káprázatos látványa fogadja az idelátogatókat.

10

11 A cseppkőbarlangot a Pilkve-patak több mint 70 millió éve alakítja
A cseppkőbarlangot a Pilkve-patak több mint 70 millió éve alakítja. Eddig közel 20 km hosszú földalatti járatot tártak fel. A világ egyik leghíresebb cseppkőbarlangjába egy kisvasúttal juthatunk be (1872-ben fektették le a vasúti síneket és 1884-ben az áramot is bevezették).

12

13 A barlang legszebb részének egy kilométeres szakaszát a Nagy-hegy (Kálvária), a Szép barlangok, Orosz híd és a Koncertterem között már gyalogosan csodálhatjuk meg.

14 A koncertterem kb. 40 méter magas, és 10 000 ember befogadására alkalmas.
Az első világháborúban az itt elszállásolt orosz hadifoglyokkal építtették meg az úgynevezett orosz hidat.

15 A barlang élővilágának a különlegessége a fokozottan védett barlangi gőte (Proteus anguinus), amely akár100 évig is elél. A barlangban télen és nyáron is kb. 10°C van (a páratartalom %), ezért meleg ruhát vigyünk magunkkal.

16 A Predjamski Grad (szó szerinti fordítása "barlang előtti vár") (Rablóvár) Postojnától 9 km-re, vadregényes környezetben, egy szurdokvölgyben, a Hrušica-hegy meredek, méteres függő sziklafalába, egy barlang bejáratába épült erőd, melyet a XII. században építettek. Híres tulajdonosa Erazem rablólovag, akinek van magyar vonatkozása is; Mátyás királyt támogatta III. Frigyes császár ellen.

17 Néhány kép a barlangról

18

19

20 Ljubljana látnivalók Hármas híd

21 Krajnai folyók díszkútja

22 Ljubljanai vár

23 Sárkányos híd

24 Városháza

25 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Szlovénia Készítette: Cseh Fanni."

Hasonló előadás


Google Hirdetések