Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TÁMOP Adatgyűjtő Informatikai Modul - oktatási segédlet

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TÁMOP Adatgyűjtő Informatikai Modul - oktatási segédlet"— Előadás másolata:

1 TÁMOP 3.1.10 Adatgyűjtő Informatikai Modul - oktatási segédlet

2 A modul bemutatása Az MFT elkészítéséhez szükséges: Adatfeltöltés
Adatbegyűjtés indokoltsága (KIR-ben nem tárolt adatok) Az adatgyűjtő felület célja: webes felületen keresztül köznevelési intézmények teljes körű felméréséhez szükséges adatok rögzítése. A rendszer elérése: Az alkalmazás megfelelő jogosultsággal rendelkező személyek számára érhető el érvényes felhasználónév és jelszó megadása után. Tesztkörnyezet:

3 A modul felépítése Felület általános felépítése:
Vékony kliens (bármilyen böngészőből használható) Felhasználók azonosítása (KIR mesterjelszó-kezelő) Adatok rögzítése csoportokra bontva Historikus adattárolás (rögzítő és módosító neve látható) Minden adat kitöltése kötelező (ha nincs adat/nem releváns azt kell megadni) Az adatrögzítő felület logikailag négy fő kategória szerint tagolódik: Intézményhez tartozó adatok Feladatellátási helyhez tartozó adatok Ellátott feladathoz tartozó adatok Épülethez tartozó adatok

4 A modul felépítése Adatkapcsolatok:
forrásadatbázisokból átemelésre került az intézményi struktúra, azokkal az azonosítókkal, melyek a jogosultsági rendszerhez kapcsolhatóak elemi adatok a megfelelő struktúrában átemelésre kerültek a megjelenítendő elemi adatok áttöltése megismételhető adatkapcsolati interfész nyújtása az adatvalidátor felé Adatok megjelenítése: begyűjtendő elemi adatok jelennek meg, amelyek elemi adat listán begyűjtendőek vagy megjelenítendőek további beviteli mezők hozzáadhatóak (inaktív adatok) az adatok az intézményi, feladatellátási struktúrát tükröző módon kerülnek megjelenítésre az adatok a specifikált tematikus csoportosításban kerülnek megjelenítésre az adatok szűrhetőek

5 A modul képernyőképe

6 Navigáció „Morzsaútvonal” komponens , segíti a tájékozódást az adatok között Adatok csoport szerinti zárása/nyitása Alcsoportok kezelése (MS Excel jelleg) Szűrhető, lapozható táblázat elemek kiválasztására Felhasználói szerepkörök szerint viselkedik OH = valamennyi fenntartó, intézmény és feladatellátási hely Fenntartó = aktuális fenntartó és azok intézményei és feladatellátási helyei Intézmény = aktuális intézmény és annak feladatellátási helyei Kitöltöttségi statisztika kizárólag az OH felhasználói számára.

7 Elérhető funkciók Rövid szöveges magyarázat Beviteli mező
„Nincs” funkció Utolsó módosító megjelenítése adatonként „Történet” funkció „Megjegyzés” funkció „Mentés” és „Elvetés” funkciók

8 Beviteli mező Adatonként csak megadott típusú érték
Helyes adatformátum kijelzése a beviteli mezőben Hibaüzenet nem megfelelő érték esetén Mértékegységek megjelenítése (db, Ft, óra, stb.)

9 „Nincs” funkció Használata amennyiben az adat: nem ismert,
nem releváns, nem értelmezhető (pl. adott feladattípus esetén) Eredménye: Adott mező inaktiválása (szürkítés) Mentés során nem veszi figyelembe az ellenőrzés

10 Változások megjelenítése táblázatosan
„Történet” funkció Változások megjelenítése táblázatosan Adatonként minden módosítás megtekinthető Megjelenített elemek: Módosítás dátuma (dátum, időpont) Felhasználó Előző érték Új érték

11 „Mentés” és „Elvetés” funkció
Mentés csak csoportonként lehetséges Egy űrlap csak akkor menthető, ha minden adat kitöltésre került („Nincs” funkció) Formátumellenőrzés, hibák jelzése Elvetés hatására a még nem mentett módosítások elvesznek, és az űrlap utolsó mentett állapota lesz az aktuális

12 Kiegészítő elemek Súgó minden adatkör esetén
- megjelenített szövegek szerkesztése - új bejegyzés létrehozása Hibajelzések Biztonsági időkorlát lejárat - 30 perc, ha nem mutat aktivitást a felhasználó - funkció aktiválás után újból indul - megnövelhető a hátralévő idő - folyamatosan nyomon követhető GY.I.K - a rendszer választ ad a gyakran ismételt kérdésekben - helpdesk funkción keresztül feltehető kérdés, szakértői válasz érkezik

13 Adatrögzítő felület Az intézményi szerepkörünknél fogva a bejelentkező képernyő 'Intézményi belépés' funkcióján keresztül lehet belépni az OM Azonosító, a Felhasználónév és jelszó megadásával.

14 Adatrögzítő felület Biztonsági okokból kifolyólag a felhasználó munkamenetének hossza korlátozott (30 perc), mely lejárati idő automatikusan meghosszabbításra kerül, ha bármilyen tevékenységet észlel az alkalmazás.

15 Adatrögzítő felület

16 Adatrögzítő felület Köszöntő Célok Gyakran ismételt kérdések (GY.I.K.)
Az oldalon az Oktatási Hivatal köszöntője, illetve egy rövid bevezető leírás olvasható az alkalmazásról. Célok Az oldal az adatgyűjtés céljai mellett szélesebb perspektívát kínálva bemutatja a projekt távlati céljait. Gyakran ismételt kérdések (GY.I.K.) Az oldalon megtalálhatóak az adatgyűjtés során felmerült/felmerülő leggyakoribb kérdések, illetve a rájuk adott válaszok, mely folyamatosan frissül. Ügyfélszolgálat Az oldalon az ügyfélszolgálat működésével és elérhetőségeivel kapcsolatos információk olvashatók.

17 Adatrögzítő felület

18 Adatrögzítő felület Belépés után az intézményi adatok űrlapon az intézményhez közvetlenül kapcsolódó adatok bevitelére nyílik lehetőség két logikai csoportban a könnyebb áttekinthetőség érdekében: GPS koordináták Híd program adatok

19 Adatrögzítő felület Milyen képernyőelemek kapcsolódnak az adatrögzítéshez?

20 Adatrögzítő felület A kitöltendő mező fölött megjelenik az adatmező pontos megnevezése A kitöltendő mezőhöz tartozik egy segítség funkció. A kurzort e fölé helyezve megjelenik az adattartalom részletes leírása (definíció). A beviteli mező csak olyan értéket fogad el, amely az aktuális kitöltendő adat esetében megfelelő. A helyes adatformátumot a mező minden esetben kijelzi; ha ezzel ellenkező formátumú adat kerül beírásra, arról hibaüzenetben tájékoztatja a felhasználót. Segítségül a beviteli mező után minden esetben feltüntettük az adat mértékegységét (db, Ft stb.) is.

21 Adatrögzítő felület Amennyiben az adatkitöltő valamelyik adatot nem tudja megadni, mert nem áll rendelkezésére, vagy az intézményére/feladatellátási helyre nem értelmezhető, akkor lehetősége van a 'Nincs' funkció használatára. A funkciógombot megnyomva a rendszer inaktiválja az aktuális adatbekérő mezőt, és nem követeli meg annak kitöltését. Minden adatmező mellett megtekinthető, hogy az adattartalmat mikor és melyik felhasználó módosította utoljára.

22 Adatrögzítő felület Az adatmező mellett található 'Történet' gomb aktiválásával megtekinthetővé válik az adaton történt valamennyi módosítás. A történet táblázatban megjelenik a módosítás időpontja, a módosítást végző felhasználó neve, a módosítás előtti érték és a módosítás utáni érték. Ha egy adatmező a ’Nincs’ gombbal ki lett kapcsolva, akkor a történetben az értéke nincs kitöltve az új érték, illetve előző érték oszlopban.

23 Adatrögzítő felület Minden kitöltendő adathoz tetszőleges számú megjegyzés csatolható. Új megjegyzést felvenni, vagy a már rögzített megjegyzéseket megtekinteni a mező melletti 'Megjegyzések' gomb aktiválásával lehetséges.

24 Adatrögzítő felület Az egyes adatcsoportot megjelenítő űrlapok kitöltésének sorrendje kötetlen, azonban a megadott adatok csak blokkonként menthetőek. Vagyis csak abban az esetben sikeres a mentés, ha minden adatmező hiánytalanul és formátumhelyesen kitöltésre került vagy a ’Nincs’ gombbal ki lett kapcsolva. Figyeljen arra, hogy az űrlapokat elmentse: ha erről megfeledkezik és mentés nélkül új űrlapra lép, a nem mentett adatok elvesznek.

25 Adatrögzítő felület Az elvetés funkció aktiválásával a felhasználónak lehetősége van a még nem mentett módosítások elvetésére és az űrlap utolsó mentett állapotához való visszatérésre. Másik megoldás, ha a korábban leírt módon mentés nélkül továbblépünk egy új űrlapra. A felületen nyomtatásra is van lehetőség: a program az utolsó mentés adataival nyomtatja az aktuális űrlapot.

26 Adatrögzítő felület Az Adatrögzítést feladatellátási helyenként kell elvégezni.

27 Adatrögzítő felület

28 Adatrögzítő felület A kiválasztott feladatellátási hely mindig nyomon követhető.

29 Adatrögzítő felület Az adatrögzítő felület négy fő kategória szerint tagolódik, ezek az adatrögzítő kiindulási oldalán egy-egy lenyitható panelen helyezkednek el. A megfelelő útvonal kiválasztásával aktivált fő kategória panelek a felhasználó által lenyithatóak vagy bezárhatóak, ezáltal segítve a kitöltendő adatok könnyebb áttekintését.

30 Intézményhez tartozó adatok
Az alábbi oldalakon a cím megadása után rákattintunk a "Geokódolás" gombra, és az oldal kiírja a koordinátáinkat: budapestiek esetében: A GPS koordináták adatgyűjtőre történő beillesztésekor ügyelni kell a megfelelő formátumra, vesszővel kell megadni a koordinátákat!

31 Intézményhez tartozó adatok
Ha az iskola részt vesz a Híd programban, akkor azt jelölni kell, illetve meg kell adni a résztvevő tanulók számát. Ellenkező esetben a „Nincs” funkciót kell használni mindkét adatbekérésénél.

32 Intézményhez tartozó adatok
Az intézményhez közvetlenül kapcsolódó, nem feladatellátási helyenként értelmezett alkalmazottakkal kapcsolatos információs adatok találhatók itt.

33 Feladatellátási helyhez tartozó adatok
A működési költség űrlapon minden egyes feladatellátási helyhez külön-külön fel lehet venni a különböző kategóriákba tartozó költségeket.

34 Feladatellátási helyhez tartozó adatok
Áttekintő nézet a feladatellátási helyen indított csoportok és osztályok mennyiségi adatairól (információs adatok).

35 Ellátott feladathoz tartozó adatok
Az ellátott feladatok feladatellátási helyekhez kapcsolódnak; egy feladatellátási helyhez több ellátott feladat is kapcsolódhat. Az ellátott feladatok módosítását a rendszer nem teszi lehetővé, mivel azok központi rendszerből szinkronizálva kerülnek az alkalmazásba. Az ellátott feladatokhoz megjelenített űrlapok száma és adattartalma feladattípusonként eltérő. Az ellátott feladat kiválasztása maga után vonja az adott típusú feladathoz tartozó általános és feladat specifikus űrlapok megjelenítését.

36 Ellátott feladathoz tartozó adatok

37 Ellátott feladathoz tartozó adatok
Az „Alkalmazottakra” vonatkozó bekért adatok minden feladatellátási helynél hasonlóak és természetesen feladatellátási helyenként kell rögzíteni.

38 Ellátott feladathoz tartozó adatok
Mi számít B2 szintű nyelvvizsga-bizonyítvánnyal egyenértékűnek, illetve az idegen nyelvet tanítók diplomája elfogadható-e annak? A nyelvtanári diploma felsőfokú komplex nyelvvizsgával egyenértékű, így mivel magasabb az elvártnál, elfogadható B2 szintű nyelvvizsgaként.

39 Ellátott feladathoz tartozó adatok
Mi a teendő abban az esetben, ha vannak az intézményben olyan tanárok, valamint nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők (pl. gyógypedagógusok, könyvtárosok), akik tanítanak/dolgoznak általános iskolában és gimnáziumban is, és az óraszám/álláshely eloszlásuk 50-50% a két feladatellátási hely között. Melyik feladatellátási hely típushoz kell őket felvenni? Különböző feladattípus esetén, kérjük, a többségi elv alapján adják meg a pedagóguslétszámot: ahol a pedagógus magasabb óraszámban tanít, oda sorolják be % esetén a magasabb évfolyamszámot képviselő feladattípusnál (pl. általános iskola és gimnázium esetében a gimnáziumnál, valamint gimnázium és szakközépiskola esetében a gimnáziumnál) szerepeltessék a pedagógust.

40 Ellátott feladathoz tartozó adatok

41 Ellátott feladathoz tartozó adatok
Az óvodai feladatellátási helyen túl a következő adatokat kérik: Az adatszolgáltatás tanévében a tantárgyfelosztás alapján megtartott összes tanítási órák száma Jogszabályban előírt pedagógiai végzettséggel és szakképzettséggel rendelkező pedagógusok által az adatszolgáltatást megelőző tanévben megtartott összes tanítási órák száma Adatszolgáltatás tanévében az iskolatípusra meghatározott heti összes óraszám Adatszolgáltatás tanévében a tantárgyfelosztás szerinti heti összes óraszám Adatszolgáltatás tanévében az osztálytermekben megtartott heti összes tanítási órák száma

42 Ellátott feladathoz tartozó adatok
Az óvodai feladatellátási helyen túl a következő adatokat kérik: Adatszolgáltatás tanévében a szaktantermekben megtartott heti összes tanítási órák száma Adatszolgáltatás tanévében a tanulócsoportos foglalkozásra kialakított kistermekben megtartott heti összes tanítási órák száma Adatszolgáltatás tanévében egyéb, az oktatás célját szolgáló helyiségekben megtartott heti összes tanítási órák száma Adatszolgáltatás tanévében a tornaszobákban megtartott heti összes tanítási órák száma Adatszolgáltatás tanévében a tornatermekben megtartott heti összes tanítási órák száma Adatszolgáltatás tanévében a nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő alkalmazottak rendelkezésre állásának heti összóraszáma

43 Ellátott feladathoz tartozó adatok
A szakiskolai és szakközépiskolai feladatelláti helyeken a következő adatokat kérik még: Adatszolgáltatás tanévében a feladatellátási helyen a tanulók külső gyakorlóhelyen történő képzési óraszáma Adatszolgáltatás tanévében a feladatellátási helyen a szakképző évfolyamok teljes gyakorlati képzés óraszáma Adatszolgáltatás tanévében a szakképzési feladatellátási helyen átlagosan egy héten megtartott órák száma

44 Ellátott feladathoz tartozó adatok
Mi a különbség a tornaszoba és a tornaterem között? Tornaterem: a testnevelés céljára épített, felszerelt és használt oktatási helyiség, bármely köznevelési intézményben, kivéve óvoda. /A Magyar Szabvány MSZ Oktatási intézmények tervezési előírásai 2. rész: Általános iskolák/  Tornaszoba: leginkább óvodában használatos, illetve általános iskolában, szakközépiskolában, szakiskolában, ha a tornaterem nem kötelező vagy a tornaterem a székhelyen van és annak igénybevételére nincs lehetőség, a testnevelés céljára épített, felszerelt és használt oktatási helyiség. /1. számú melléklet a 19/2002. (V. 8.) OM rendelethez A közoktatás nevelő és oktató intézményei tervezési előírásai 1. ÓVODA/

45 Ellátott feladathoz tartozó adatok

46 Ellátott feladathoz tartozó adatok
A szakiskolai és szakközépiskolai feladatelláti helyeken a következő adatokat kérik még: A szakképzést folytató feladatellátási helyen a köznevelési törvényben (Nkt) és Szakképzési tv. előírt végzettséggel rendelkező elméletet oktató pedagógusok A szakképzést folytató feladatellátási helyen a pedagógiai végzettséggel rendelkező szakoktatók száma Adott szakképző iskolában/(tagintézményben) az összes szakoktató száma

47 Ellátott feladathoz tartozó adatok
ECDL bizonyítvánnyal rendelkező pedagógusok számánál figyelembe vehető-e az OKJ alapfokú számítógép használó vizsgával rendelkező pedagógus? Nem vehető figyelembe.

48 Ellátott feladathoz tartozó adatok

49 Ellátott feladathoz tartozó adatok
A „Gyermek, tanulói adatokra” vonatkozó bekért adatok minden feladatellátási helynél hasonlóak és természetesen feladatellátási helyenként kell rögzíteni.

50 Ellátott feladathoz tartozó adatok
A megjelenítési problémák hátterében álló okok jobb megértetése érdekében Tájékoztató szöveg került fel a felületre, az intézmény adatai fölé, illetve az ’Ellátott feladat’ egyes űrlapjainak tetejére.

51 Ellátott feladathoz tartozó adatok
A többi feladatellátási típusnál előforduló bekért adatok HH, HHH, SNI Az adatszolgáltatás tanévében a megszűnt tanulói jogviszonyú HHH-s tanulók száma Az adatszolgáltatást megelőző tanévben javító vizsgára utasított HH-s tanulók száma összesen Az adatszolgáltatást megelőző tanévben javító vizsgára utasított HHH-s tanulók száma összesen Az adatszolgáltatást megelőző tanévben javító vizsgára utasított SNI-s tanulók száma összesen Az adatszolgáltatás tanévében utolsó évfolyamos HHH-s tanulók száma Az adatszolgáltatás tanévében 50-nél több órát igazolatlanul mulasztó HH-s tanulók száma Az adatszolgáltatás tanévében 50-nél több órát igazolatlanul mulasztó HHH-s tanulók száma Az adatszolgáltatás tanévében 50-nél több órát igazolatlanul mulasztó SNI-s tanulók száma Az adatszolgáltatást megelőző tanévben sikeres javító vizsgát tett HH-s tanulók száma Az adatszolgáltatást megelőző tanévben sikeres javító vizsgát tett HHH-s tanulók száma Az adatszolgáltatást megelőző tanévben sikeres javító vizsgát tett SNI-s tanulók száma Az adatszolgáltatás tanévében az igazolt HHH-s mulasztások óraszáma összesen Az adatszolgáltatás tanévében az igazolatlan HHH-s mulasztások óraszáma összesen (óra)

52 Ellátott feladathoz tartozó adatok
A többi feladatellátási típusnál előforduló bekért adatok Tanuló Tanulmányaik során kettő alkalommal évet ismétlő tanulók száma Tanulmányaik során három alkalommal évet ismétlő tanulók száma Az adatszolgáltatás tanévében 50 óra felett igazoltan hiányzó tanulók száma Az adatszolgáltatás tanévében az igazolt mulasztások óraszáma összesen Az adatszolgáltatás tanévében az igazolatlan mulasztások óraszáma összesen Az adatszolgáltatás tanévében a szakképzést folytató feladatellátási helyen részkompetencia-zavarokkal küzdő tanulók (SZI és SZKI) Az adatszolgáltatás tanévében a szakképzést folytató feladatellátási helyen a képzést sikeresen befejező hátrányos helyzetűek száma (SZI és SZKI)

53 Ellátott feladathoz tartozó adatok

54 Ellátott feladathoz tartozó adatok
Alapfokú művészetoktatási feladatellátási adatok esetén: Az iskolán belül és kívül művészeti bemutatkozási alkalmak száma Adatszolgáltatást megelőző tanévben az OH hivatalos versenylistáján szereplő művészeti versenyek területi (területi: 3 megyét átfogó) válogatójára bejutott tanulók száma OH hivatalos versenylistáján szereplő művészeti versenyek területi döntőjébe bejutott tanulók száma OH hivatalos versenylistáján szereplő művészeti versenyek területi válogatójára bejutott tanulók száma Az adatszolgáltatás tanévében a kórus(ok), (karama)zenekari órák éves összes óraszáma Az adatszolgáltatás tanévében a művészeti csoportórákra járó tanulók száma Adatszolgáltatást megelőző tanévben az adott tanszaknak megfelelő hangszerekhez való hozzáférés lehetősége AMI intézmény minősítése

55 Ellátott feladathoz tartozó adatok
Kollégiumi feladatellátási adatok esetén: Az adatszolgáltatás tanévében kollégiumban a szabadon választott foglalkozások összes éves óraszáma. Tanulók száma, akik az adatszolgáltatást megelőző tanévben is ugyanitt kollégiumi jogviszonnyal rendelkeztek.

56 Ellátott feladathoz tartozó adatok
Egyéb űrlapok a feladatellátási helyeken Szakiskolai esetén OKJ Szakközépiskolai esetén Továbbtanulás Érettségi

57 Ellátott feladathoz tartozó adatok
Egyéb űrlapok a feladatellátási helyeken Gimnáziumi esetén Továbbtanulás Érettségi

58 Épülethez tartozó adatok
Az alkalmazás nem tartalmazza a feladatellátási helyekhez kapcsolódó épületek törzsadatait, ezért első lépésként ezt az intézményi kitöltőnek rögzítenie kell a rendszerben (’Új létrehozása’). Az új épület létrehozása után - a kitöltés megkönnyítésére - automatikusan szűrésre kerül a bal oldali táblázat (Keresés mező) tartalma az előzőleg felvett épület megnevezésével.

59 Épülethez tartozó adatok
A korábban felvett épületek listájának megtekintéséhez, szerkesztéséhez előbb törölnie kell (a Delete gomb használatával) a táblázat fejlécében található szűrőmező (Keresés mező) tartalmát, majd az üres mező megjelenésekor Enter-t nyomnia.

60 Épülethez tartozó adatok
Numerikus adatok Megnevezés Felszerelt művészeti szaktantermek száma Interaktív táblák száma

61 Épülethez tartozó adatok
Egyéb adatok Az épület teljes külső homlokzata hőszigetelt Az épület külső nyílászárói hőszigeteltek Feladatellátási helyenként - építészeti szabványnak megfelelően- akadálymentesített tanulói környezet Érzékszervi fogyatékossággal (mozgás-, hallás-, látássérült) élők számára akadálymentesített tanulói környezet Az iskolai étkeztetés - melegítő konyha Az iskolai étkeztetés - tálaló konyha Iskolai sportudvar Szükséges taneszközökkel felszerelt iskolai tanműhellyel rendelkezik Iskolán kívüli tanműhelyek száma Tanulók számára kialakított számítógépes munkaállomások száma Tanárok számára kialakított számítógépes munkaállomások száma

62 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "TÁMOP Adatgyűjtő Informatikai Modul - oktatási segédlet"

Hasonló előadás


Google Hirdetések