Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Érsérülések A kéz vérellátását az arteria ulnaris és az

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Érsérülések A kéz vérellátását az arteria ulnaris és az"— Előadás másolata:

1 Érsérülések A kéz vérellátását az arteria ulnaris és az
arteria radialis biztosítja. A tenyérben a két artéria a felületes és mély artériás ív útján egymással kommunikál. Ez az esetek 40 %-ában van így, mert gyakori a két artériás ív variációja.

2

3

4

5 Az érsérülés tünetei Nyílt sérülésekben a spriccelő artéria egyértelművé teszi az artéria sérülését, de a vérzés hiánya nem zárja ki azt (pl. ha thrombus zárja el a lument). Mindkét alkari artéria sérülésénél a kéz sápadt, a szövetek turgora elsősorban az ujjbegyeken csökken, a capillaris reflux zavart. Alkari artéria sérülésénél nem tapintható a csuklótájon az artériás pulzus. Az Allen teszt mind az egész kézre, mind egy-egy ujjra vonatkoztatva értékes felvilágosítást nyújt. Doppler- angiographia- műtéti revisio.

6 Érvarratok indikációja és technikája alkaron és csuklótájon
Mindkét artéria sérülése az alkaron, illetve a csuklón abszolút műtéti indikáciot jelent. Ilyenkor legalább az a.ulnarist reconstrualni kell:

7 Az egyik artéria lekötése – különösen az a
Az egyik artéria lekötése – különösen az a.ulnarisé alacsonyabb külső hőmérsékletnél fázékonnyá teszi a kezet A megmaradt 1db artéria esetleges későbbi sérülése fokozott veszéllyel jar. Az artéria varrata ill. pótlása technikailag jól kivihető. Ha az artéria sérüléséhez idegsérülés is társul, a hideghatás elviselhetetlenné válhat. A megvarrt artéria, a jobb vérellátás miatt csökkenti az idegvarratok után az intraneuralis hegképződést.

8 Az artéria radialis és az artéria ulnaris az alkar és a csukló magasságában 2-4 mm átmérőjű, a varrathoz a lupenagyítás is elégséges. A kipreparált érvégeket érfogóval lefogjuk, azokat Heparinos Ringer oldattal átmossuk és az érvégeket 8/0-as, 9/0-as atraumatikus varróanyaggal egyszerű csomós öltésekkel végezzük. Ettől proximalisan 7/0-6/0-5/0-as varróanyagot is használhatunk.

9

10 Műtéti technika Az ujjvégek varrata a legnehezebb technikailag.
Lehetőleg minden ujjon legalább egy artériát és két vénát varrjunk. Műtét közben többször átöblítjük az érvégeket Heparinos Ringer oldattal.

11 Műtéti technika folyt. A megvarrt képleteket fontos bőrrel fedni – esetenként lebenyelforgatással. A bőrvarrat feszülésmentes kell hogy legyen. A kötésben az ujjvéget szabadon kell hagyni a keringés ellenőrzéséhez.

12 Érvarrat az ujjakon A digitalis idegek sérülésénél gondolni kell
az ideg alatt fekvő artéria sérülésére is. A diagnozisban segít a digitalis Allen teszt. Az ideg- és érsérülésekhez gyakran társul a hajlító ín sérülése is. Ez a kombináció a mikrosebészeti korszak előtt az egyik legsúlyosabb ujjsérülést jelentette, amelyet gyakran követett amputatio.

13 Érvarrat az ujjakon folyt.
Ma lehetőség van az ujj revascularisatiojanak helyreállítására az egyik, vagy mindkét artéria varratával.

14 A mikroérvarrat technikája
Először az elülső falon helyezünk be 1-1 varratot egymástól 120º-nyira, ezek tartófonalként is szerepelnek. Ezt követi az elülső fal többi varrata. Ezután a tartófonalakkal és az érlefogókkal átfordítjuk az érvégeket és megvarrjuk a hátsó falat is. (A tovafutó varrat nem jó, mert beszűkíti a lument.)

15 A mikroérvarrat technikája folyt.
Nagyobb kaliberkülönbségnél a vékonyabb éren “szalámi metszést” ejtve képezünk ki varrható felszínt, vagy a vékonyabb ér hosszanti bemetszését végezhetjük.

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26


Letölteni ppt "Érsérülések A kéz vérellátását az arteria ulnaris és az"

Hasonló előadás


Google Hirdetések