Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Késztette: Hajdu Pál Róbert

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Késztette: Hajdu Pál Róbert"— Előadás másolata:

1 Késztette: Hajdu Pál Róbert
Témakör: Ásvány- és kőzettan alapjai Cím:Karbonátok

2 Általános bemutatásuk:
A három alosztály közül mind tömegükben -kőzetalkattok-mind bányászati szempontból a karbonátok a legjelentősebbek. Az osztály a fizikai és a kémiai tulajdonságaikat, keletkezésüket, előfordulásukat tekintve nem egységes. Keletkezésük típusosan szárazföldi térszínen, de csak hidrotermális és csak metamorf úton keletkező tagok is vannak.

3 Általános jellemzésük
Karbonátok: Általános jellemzésük A vízmentes karbonátokat egy háromszöges rendszerű kalcit-sorra, és egy rombos rendszerű aragonit-sorra szoktuk felosztani. A háromszöges szimmetriájú ásványok kationjai (Mg, Zn, Fe2+, Ca) kisebb méretűek mint a rombos soré (Ca, Sr, Pb, Ba) a határértéket mindkét sorban szereplő Ca képviseli. Az ide tartozó ásványokban kisebb-nagyobb arányú kationhelyettesítés lehetséges, azaz kettős sók is szerepelhetnek, mint pl. a dolomit. A karbonátion (CO2−3) pálcikamodellje

4 Kalcit-sor Kalcit: Képlete: CaCO3
Kristályrendszer: Háromhajlású (trigonális) Megjelenése: fennőtt kristályai forma-gazdagok, romboéderesek, szkalenoéderesek, tömeges, szemcsés, szálas és cseppköves formában is keletkezik.

5 Bázis szerint táblás: pegmatitos, pneumatolitos.
Alapromboéderes: nagy hőmérsékletű hidrotermálisan. Szkaleoéderes: kis hőmérsékletű hidrotermálisan. Lapos romboéder: oxidációs öv. Hegyes romboéder vagy cseppkőszerű: langyos vagy hideg vízből való kiválás esetén. Habitus: A termete a képződési körülményeket tükrözi.

6 Keménysége: 3 Hasadása: tökéletes Törése: félkagylós vagy egyenetlen. Szin: színtelen, víztiszta változata az izlandi pát, legtöbbször sárgás,ritkában zöldes, kékes, átlátszó vagy áttetsző üvegfényű a hasadási lapon gyöngyházfényű. Karcszín: fehér Oldhatóság: hideg, híg sósavban pezsegve.

7 Keletkezés: sok kőzetben képződik, a mészkő és a márvány lényegében kalcitból épül fel.
Felhasználása: az izlandi pátból készül a Nikol-prizma, a festék-, a kréta- és a cementgyártásban fontos alapanyag míg a vegyipar marónátron gyártására használja A különféle mészkő és márvány változatokból dísztárgyakat, szobrokat faragnak vagy építőkőként kerülnek felhasználásra.

8 Rodokrozit: Képlete: CaCO3 Kristályrendszer: Háromhajlású (trigonális)
Megjelenése: Kicsiny kristályain a romboéder az uralkodó forma. Gömbös, vesés, szalagos, kérges, szemcsés halmazai gyakoribbak.

9 Keménysége: 3.5-4 Hasadása: Kristályosan kitűnő. Törése: egyenetlen, kagylós, rideg. Szin: rózsaszínű, málnaszínű, néha szürke vagy barna, átlátszó vagy áttetsző üveg-, gyöngyházfényű. Karcszín: fehér Oldhatóság: forró sósavban pezsegve.

10 Keletkezés: Hidrotermális telérekben és mállott mangántelepekben
Keletkezés: Hidrotermális telérekben és mállott mangántelepekben. Fontosabb lelőhely Magyarországon (Úrkút, Gyöngyösoroszi, Eplény). Felhasználása: Mangán érc, ékszeripar is használja. Rodokrozit medál

11 Sziderit: Képlete: FeCO3 Kristályrendszer: Háromhajlású (trigonális)
Megjelenése: Jól fejlett romboéderes termetű kristályainak lapjai gyakran görbültek. Gömbös vesés halmazait szferoszideritnek nevezzük. Előfordul tömeges, szemcsés, szőlős alakban is.

12 Keménysége: 4 Hasadása: Tökéletes a kristálylapok mentén. Törése: Szilánkos, kagylós, rideg. Szin: Sárgásbarna, borsózöld, szürke, áttetsző üveg-, gyöngy-, és selyemfényű. Karcszín: fehér Oldhatóság: Hideg, híg sósavban lassan oldódik, de ha melegítjük a savat pezsegni kezd.

13 Keletkezés: Elsődlegesen a pegmatitos-pneumatolitos stádiumban válik ki pl.:Cornwall. Hidrotermális ásványokat is kísérhet. Mennyiségileg jelentős a minette nevű vasérctelepek ásványos elegyrészeként. Érdekesség: Az oxidációs övben szideritből képződik a limonit anyagú „vaskalap”, mely könnyen kohósítható vasércként ismert. Felhasználása: A tiszta sziderit Fe-tartalma a 48%-ot is elérheti ezért fontos vasérc.


Letölteni ppt "Késztette: Hajdu Pál Róbert"

Hasonló előadás


Google Hirdetések