Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Lendület, lendületmegmaradás. A lendület A lendület (impulzus) egy fizikai vektormennyiség, értéke egyenlő a test v sebességének és m tömegének a szorzatával:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Lendület, lendületmegmaradás. A lendület A lendület (impulzus) egy fizikai vektormennyiség, értéke egyenlő a test v sebességének és m tömegének a szorzatával:"— Előadás másolata:

1 Lendület, lendületmegmaradás

2 A lendület A lendület (impulzus) egy fizikai vektormennyiség, értéke egyenlő a test v sebességének és m tömegének a szorzatával: I=m*v Nemcsak nagysága, hanem iránya is van, tehát koordinátarendszerfüggő mennyiség, azaz ha egy objektumnak van valamekkora impulzusa, akkor az impulzusa a konkrét koordinátarendszerben akkora. Az impulzus vektor mennyiség.

3 Lendületmegmaradás Az impulzusmegmaradás szerint egy zárt rendszer (olyan rendszer, melyre csak belső erők hatnak) összimpulzusa az időben állandó. Ezt mondja ki Newton első törvénye, ami a harmadik Newton-törvény (hatás-ellenhatás) egyik következménye, s amit az impulzusmegmaradás törvénye diktál, mivel az erő az impulzusátadással arányos. Mivel az impulzus vektromennyiség, iránya is van. Jól szemlélteti ezt az elsütött ágyú, ahol a golyó impulzusa az egyik irányban ugyanakkora, mint a visszalökődő ágyúé az ellenkező irányban, csak az ágyú nagyobb tömege miatt az ágyú sebessége jóval kisebb, mint az ágyúgolyóé, de a sebességek és tömegek szorzata ugyanaz.

4 Készítették Tamás Áron & Viniczai Richárd


Letölteni ppt "Lendület, lendületmegmaradás. A lendület A lendület (impulzus) egy fizikai vektormennyiség, értéke egyenlő a test v sebességének és m tömegének a szorzatával:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések