Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Színkeverés A színek szerepe a térképészetben. A színkeverés alapjai A színkeverésnek fizikai alapjai vannak. Minden színkeverési módszer közös jellemzője,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Színkeverés A színek szerepe a térképészetben. A színkeverés alapjai A színkeverésnek fizikai alapjai vannak. Minden színkeverési módszer közös jellemzője,"— Előadás másolata:

1 Színkeverés A színek szerepe a térképészetben

2 A színkeverés alapjai A színkeverésnek fizikai alapjai vannak. Minden színkeverési módszer közös jellemzője, hogy (legalább) három, egymástól függetlenül változó paraméter jellemzi az adott színt. A szín érzékelése függ a környezettől is.

3 Additív (összeadó) színkeverés Fizikai oldalról tekintve kétféle színkeverési mód létezik. Elektromágneses sugárzást (fényeket) keverünk. Ilyen elven működnek a monitorok, televíziók. Számítógépes megfelelője az RGB színmodell. R=red G=green B=blue

4 Szubtraktív (kivonó) színkeverés Színes anyagokat keverünk (tus, tinta, festék). Ilyen elven működik a színes fényképezés, a színes nyomdatechnika (számítógépes nyomtatók, nyomdagépek). Számítógépes megfelelője a CMY színmodell. C=cián M=magenta Y=yellow

5 CMY – CMYK Praktikus okokból negyedik színként fekete színt is nyomtatunk. Okok: A színes nyomtatásnál is a legtöbbet nyomtatott szín(árnyalat) a fekete. A térképeknél a szöveges információk zöme fekete. Főleg a kisméretű szövegek esetében okozna gondot az illesztés. A három egymásra nyomott szín nem ad teljes feketét, hanem valamilyen sötétszürke árnyalatot. A fekete szín használata növeli az elérhető árnyalatterjedelmet.

6 Direkt színek (Spot colours) A térképek olyan speciális rajzi elemeket is tartalmaznak, melyek reprodukálása a nyomtatás során nagyon nehéz. Legjobb példa erre a topográfiai térképek szintvonalrajza, a vékony barna vonalakat CMYK színkeverés esetén három színből kéne összenyomni. Ehelyett a szintvonalakat külön barna festékkel nyomják.

7 Színmodellek a számítógépes szoftverekben A számítógépes szoftverek többféle színmodellt támogatnak, de ezek vagy csak elméleti színmodellek, vagy a már említett kettő változatai:

8 Színek a képernyőn és a nyomtatón Mivel a képernyőn való megjelenítés és a színes nyomtatás eltérő fizikai elvek szerint működik, így a színhűség biztosítása rendkívül nehéz. A legtöbb színmodell (az elméletiket kivéve eszközfüggő), így a legbiztosabb módszer a kiválasztott képernyő színek kipróbálása a nyomtatón.

9 A színek szerepe a térképen A szín a térképi megjelenítés egyik legfontosabb eszköze. A színnek a térképészetben kétféle szerepe van: esztétikai, használati (szín, mint térképelem, jelkulcsi kategória).

10 A szín, mint esztétikai elem 1 A színes térkép kifejezési lehetőségei nagyságrendekkel kifinomultabbak, mint a fekete-fehér térképeké:

11 A szín, mint esztétikai elem 2 A térkép színei illeszkedjenek az ábrázolt témához: Téli középhőmérséklet: hideg színek Nyári középhőmérséklet: meleg színek Sok szín használata nem teszi jobbá a térképet!

12 A szín, mint jelkulcsi elem 1 Bizonyos színek egyértelműen utalnak egy adott térképi objektumra, szerepeltetésük a jelkulcsban nem lényeges: Kék – vízfolyás, állóvíz Zöld – erdő Barna – szintvonal Természetesen el lehet térni ezektől a hagyományoktól, de a felhasználók ezeket a színeket már megszokták.

13 A szín, mint jelkulcsi elem 2 Főleg a tematikus térképek színárnyalatainak alkalmazásakor célszerű tudni, hogy egy adott színből hány árnyalatot célszerű használni, hogy megkülönböztethetők legyenek.

14


Letölteni ppt "Színkeverés A színek szerepe a térképészetben. A színkeverés alapjai A színkeverésnek fizikai alapjai vannak. Minden színkeverési módszer közös jellemzője,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések