Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Története Jellemzői Típusai (cd,dvd) Blu-ray

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Története Jellemzői Típusai (cd,dvd) Blu-ray"— Előadás másolata:

1 Története Jellemzői Típusai (cd,dvd) Blu-ray
Optikai lemezek Története Jellemzői Típusai (cd,dvd) Blu-ray

2 Kifejlesztése A 80-as évek közepétől az optikai adattárolók (CD) tömeges elterjedésének tapasztalatai, fejlődésének mindent felülmúló sebessége és térhódítása reális alapokra tette egy jóval nagyobb kapacitású médium megszületésének lehetőségét ben létrejött a DVD Konzorcium, mely magába foglalja a világ összes vezető elektronikai nagyhatalmát, akiknek célja létrehozni egy olyan új optikai tárolási szabványt, melynek fizikai méretei megegyeznének a CD-vel, csak a kapacitása lenne nagyságrenddel több. A DVD nem rövidítés, hanem egy fantázianév, mégis két jelentést is tulajdonítanak neki. Kezdetben Digital Video Disc-nek nevezték, később a Digital Versatile Disc (sokoldalú digitális lemez) használata terjedt el. A DVD rendszer felülről kompatibilis a létező CD-lemezekkel. Az optikai adattároló rendszerek fejlesztésének kezdete a hatvanas évek közepére nyúlik vissza. Az alapcél: képek nagy adatsűrűségű eszközön történő rögzítése, amelyről később optikai úton azok leolvashatóak. Természetesen a célok között az is szerepelt, hogy az információsűrűség legalább akkora legyen, mint az akkor ismert legnagyobb mágneses adattároló sűrűsége. Az alapkutatásokat – mint az ipar számos más területén – itt is katonai alkalmazások érdekében kezdték, s ebben olyan multinacionális cégek vettek részt (egymástól függetlenül végezve a kitűzött feladatokat), mint a francia Thompson, a DVA, az amerikai ODC, a holland Philips, a japán Sony stb. Az első jelentős eredmények közel egy évtizedes kutatómunkát igényeltek. A cégek számos szabadalommal védték a dollár milliárdokba kerülő részeredményeiket. A 80-as évek elején felmerült az, hogy létrehoznak egy olyan eszközt és adathordozó médiumot, amely a korábbi, mágneses elven működő adathordozók hibáit, korszerűtlenségét – a szalag nyúlása, és ebből adódó futás-egyenetlenség; a hőre és mágnesességre való nagyfokú érzékenység; kevéssé biztos adattárolási biztonság, mely idővel egyenesen arányosan romlik; nagy térfogat; kis kapacitás és viszonylagosan lassú adatelérési sebesség – kívánta véglegesen kiküszöbölni. A polgári ipar technológiai színvonalának akkori állása nem tette lehetővé, hogy a képrögzítés rendszerének polgári célú alkalmazása megtörténjen. De az elért eredmények, publikációk, szabadalmi leírások elegendőek voltak ahhoz, hogy az analóg képjeleket tároló laser disc (LD) mellett megjelenjen a perspektivikus, digitális technikát alkalmazó „lézer hanglemez”, a CD-A, melyet 1982-ben szabványosított rendszerré alakított a Philips és a Sony.

3 Jellemzői, működési elve
Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Nevüknek megfelelően optikai eljárást használnak (fényvisszaverődés, polarizáció, szórás, fénytörés) az adatok írására és olvasására. Ahogy az ábrán látható az optikai tároló felületén az adatok rögzítésekor kis méretű mélyedéseket hozunk létre, amelyeken a leolvasáskor a lézersugár szétszóródik, míg az adathordozó-réteg eredeti felületéről visszaverődik. A médium olvasásakor a visszavert fényt érzékeljük, és alakítjuk vissza adatokká. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan megkülönbözteti a mágneses tárolási technológiától: az optikai tárolókra nagy tárolási sűrűség jellemző. Ennek oka, hogy a fény sokkal kisebb felületre fókuszálható, mint a mágneses tárolók elemi tárolófelülete. Másik előnyös tulajdonság az élettartam: az optikai tárolók élettartamát évtizedekben mérik. Az optikai adathordozó előállítási költsége általában alacsony, az árat lényegében a lemezen lévő programok, adatok, zeneszámok és egyéb információk piaci értéke határozza meg, ami mellett az előállítási költség eltörpül. Fontos szempont továbbá az optikai adathordozó cserélhetősége: a használaton kívüli lemezt zárt helyen tárolhatjuk, kompakt mérete miatt könnyen magunkkal vihetjük és másik gépen bonyolult szerelési műveletek nélkül azonnal használatba vehetjük. Három nagy csoportra oszthatóak: Csak olvashatóak (pl.: CD Rom, DVD Rom) Egyszer írhatóak (pl.: CD- R, DVD- R) Többször írhatóak (pl.: CD- RW, DVD- RW) Kapacitásuk napjainkban is egyre nő (CD- k esetében: 650MB- ról 800MB- ra) (DVD- k esetében 4,7 GB- tól akár 17,08 GB- ig is terjedhet). Elérési sebességük igen gyors ezért alkalmazásuk abszolút szerteágazó. Használhatóak: archiválásra, programok, dokumentumok tárolására, és különböző multimédiás felhasználásokra egyaránt.

4 Típusok

5 A CD-k – fizikai felépítésük szerint – a következők szerint csoportosíthatók: préseléssel készült (csak olvasható) CD-R (írható) CD-RW (újraírható, azaz letörölhető és rá új adatok írhatók) A tartalom alapján a következő fajták léteznek: CD-DA (CD-Digital Audio, hanganyag tárolására) CD+G (CD+Graphics) CD+MIDI CD Text (a hanganyag mellett szöveges album és száminformációkat is tartalmaz(hat)) CD-Extra (más néven Cd Plus, hanganyagot és – általában ehhez kapcsolódó – számítógépes adatokat is tartalmaz) HDCD (High Definition CD) CD-ROM (adatok tárolására) CD-ROM/XA CD-i (interaktív CD) PhotoCD VideoCD SVCD (Super VideoCD)

6 A DVD lemez külsőre nagyon hasonlít a CD- re, de a nagyobb adatsűrűségből adódóan tárkapacitása jelentősen megnőtt. Ezt a nagyobb adatsűrűséget az teszi lehetővé, hogy a DVD lemezt két (0,6 mm vastagságú) lemezből ragasztják össze, és akár mindkét oldalán tárolhat adatokat. Ez adja a DVD- k négy alaptípusát: DVD 5 (4,7 GB) egyoldalas, egyrétegű. DVD 9 (8,54 GB) egyoldalas kétrétegű a két réteg távolsága µm és tiszta gyanta választja el egymástól. A DVD 9 lemez előállításakor a két réteget egy-egy 0,6 mm vastag lemez felületén alakítják ki, (a második rétegben lyukak helyett kitüremkedéseket gyártanak) majd átlátszó ragasztóval összeragasztják, és az alsó rétegre 0,05µm vastag féligáteresztő tükörréteg kerül, hogy a lézersugár a felső adathordozó rétegre is tudjon fókuszálni. A féligáteresztő tükör általában alumíniumból készül és egyenletes felvitele a gyártás kritikus pontja. DVD 10 (9,4 GB) kétoldalas, oldalanként egyrétegű. DVD 18 (17,08 GB) kétoldalas, oldalanként kétrétegű.

7 Blu-ray Történet 1997-ben jelent meg a DVD, ami az emberek otthonába hozta a digitális hang és videó élményét az egész világban, és megváltoztatta a moziipar működését. A BD szabványt az elektronikai termékek felhasználóinak egy csoportja és PC társaságok, – közös nevükön Blu-ray Disc Association (BDA) – fektették le 2006-ban. A Blu-ray névben a „blue” (kék) a lézer színére utal, amit ezen technológia használ, a „ray” pedig az optikai sugárra. Az „e” betű a „blue” szóból azért lett szándékosan kihagyva, mert egy mindennapi szó nem lehet védjegy.

8

9


Letölteni ppt "Története Jellemzői Típusai (cd,dvd) Blu-ray"

Hasonló előadás


Google Hirdetések