Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bér bemutatása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bér bemutatása."— Előadás másolata:

1 Bér bemutatása

2 Bér (település) Régió: Észak-Magyarország Megye: Nógrád
Kistérség: Pásztói Rang: Község Terület:25,49 km2 Népesség: Összesen: 453 fő (2001) Népsűrűség: 17,73 fő/km2 Irányítószám:3045 Körzethívó: 32

3 Fekvése A település Nógrád megye déli részén található, Sziráktól északra, a Bér patak völgyében. Környékén vadregényes kirándulóhelyek várják a kíváncsi turistákat. A falutól 3 km távolságra emelkedő Nagy-hegy a Cserhát egyik legmagasabb pontja. 200 fokos panorámája jó időben beláthatóvá teszi az egész környéket. Természetvédelmi területe körülveszi az egész világon ritkaságnak számító vulkáni andezit-ömlést.

4 Fekvése

5 Megközelítés Budapestről Balassagyarmatról
Az m3-as autópályán Hatvanig, majd a 21-es főúton Jobbágyiig és összekötő utakon Szarvasgede, Kisbágyon, Szirákon keresztül közelíthető meg. Balassagyarmatról Dél felé indulva Aszód felé: Szügy, Mohora, Magyarnándor, Becske, Bercel, Vanyarc, és Szirákon településeken át.

6 Története A Kökényes-Radnót nemzetség ősi birtoka volt a település. Radnót halála után 1322-ben is a nemzetség tulajdonát képezte ben a bujáki várbirtokhoz tartozott. A török háborúk idején, 1522 nyarán, Buják várának bevétele során a török hódoltság része lett. A török kiűzése után szlovákok települtek le től 1848-ig az Eszterházy család birtokolta.

7 Nevezetességei A Nagy-hegy oldalában található homorú andezit oszlopok
Lázár-kúria, klasszicista stílusú vadászkastély Környező települések: Buják, Szirák, Vanyarc, Bercel, Ordaspuszta

8 Térképe

9 Lázár-kúria

10 Nagy-hegy

11 Templom


Letölteni ppt "Bér bemutatása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések