Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter."— Előadás másolata:

1 Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter

2 F e k v é s e A Vértes hegység nyugati peremén, Oroszlánytól 14 km-re, Tatabányától 17 km-re fekszik Várgesztes a német nemzetiségű falu.

3 Helytörténet Gesztest az Árpád-korban valószínűleg a Csák nemzetség kezdte el kiépíteni. Váráról először 1332-ben tettek említést a korabeli okiratok, de Zsigmond idejében már királyi vár lett. A XV. század közepén a Rozgonyi és az Újlaki család pereskedett birtoklásáért, ebben az időszakban a vár főként vadászkastélyként működött - az 1400-as évek végén II. Ulászló itteni vadászatait említették a krónikák. A XVI. században a törökök több alkalommal is ostromolták a várat, de csak 1543-ban vették be először. Ekkor elpusztult a várhoz tartozó település is. A gesztesi vár 1693-ban a hozzátartozó uradalommal együtt Esterházy Ferenc tulajdonába került, és ezzel első tagja lett annak a birtokláncolatnak, melyhez később 23 helység tartozott. 1730 körül Esterházy József katolikus vallású németekkel népesítette be a falut. Az itt letelepültek a XVIII-XIX. században mész- és szénégetésből, favágásból éltek, néhányan kerekeket, hordókat készítettek. A falu 1917-ben vette fel a Várgesztes nevet.

4 Megközelítése Közúton: az M1-es autópályán vagy az 1-es úton Tatabányáig, onnan délnyugati irányban Környére, onnan délkeleti irányban Vértessomló után 5 kilométerre. Busszal: Budapest – Várgesztes útvonalon mindennap közlekedő Volán autóbusszal.

5 Szálláshelyek, Vendéglátóhelyek Smuck vendégház Sosztek vendégház Várgesztesi Villapark Műemlék vár Turistaszálló és Étterem

6 Látnivalók Római katolikus templom, 1730-as évek után épült Kirándulási lehetőség a Vértesben Állandó Programok: Június közepe - Falunap Október - Vendel napi búcsú December - Adventi est Várgesztesi vár: XIV. században épült a vár, amely sokáig királyi vadászkastélyként is működött. A XVII. században Esterházy család kezére került a vár és a hozzá tartozó várbirtok és 1945-ig az ő tulajdonuk maradt. Az 1963-ban állították helyre a falakat, jelenleg vendéglátó ipari egység működik benne.


Letölteni ppt "Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter."

Hasonló előadás


Google Hirdetések