Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egyéntől a közösségig, passzivitástól a részvételig Fiatalok és a helyi közösség.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egyéntől a közösségig, passzivitástól a részvételig Fiatalok és a helyi közösség."— Előadás másolata:

1 Egyéntől a közösségig, passzivitástól a részvételig Fiatalok és a helyi közösség

2 Néhány gondolat az ifjúsági közösségfejlesztésről Kérdések… Hogyan látom én a fiatalokat?/prekoncepciók, viszonyulás/ Hogyan látnak ők engem?/prekoncepciók, viszonyulás/ Hogyan látja a település a fiatalokat?/prekoncepciók, viszonyulás/ Mi az én célom? Mi a feladatom? Mi az elvárás felém? Ki delegálja a feladatokat? Saját erőforrásaim? /tudás, idő, eszköz, kapcsolatok/ Mik a félelmeim? Motiváció vagy kötelesség teljesítés? Mi az én szerepem? Mik a korlátaim?

3 Egyéni és közösségi részvétel

4 EGYÉN/KÖZÖSSÉG részvétel folyamata - szintje Ahogy a fiatal egyén egyre képesebbé válik arra, hogy aktív szereplőként megtalálja helyét a közösségben: Felismeri a saját igényeit és a cselekedetek következményeit. Felismeri a saját igényeit és a cselekedetek következményeit. Képes kifejezni véleményét. Képes kifejezni véleményét. Képes a közösség, csoport tagjává válni. Képes a közösség, csoport tagjává válni. Állást foglal a közösségen belül a közös dolgokért. Állást foglal a közösségen belül a közös dolgokért. Állást foglal egy adott kérdésben és részt vesz a társadalmi folyamatokban. Állást foglal egy adott kérdésben és részt vesz a társadalmi folyamatokban. Egy jól működő közösségben a magukat jól érző, feladattal, felelősséggel rendelkező fiatalok a közösségi részvétel következő hat szintjét tudják végigjárni: részvétel az információszerzésben, - átadásban és - előkészítésben részvétel az információszerzésben, - átadásban és - előkészítésben részvétel a konzultációban részvétel a konzultációban részvétel a döntéshozatalban részvétel a döntéshozatalban részvétel a tervezésben részvétel a tervezésben részvétel a cselekvésben részvétel a cselekvésben részvétel a monitoringban és értékelésben részvétel a monitoringban és értékelésben +1 A fiatal mint stratégiai partner

5 Segítő feladatai az egyén kapcsolatában az első és legfontosabb eszköz a tanulás, a készségek és képességek fejlesztése, az egyén kapcsolatában az első és legfontosabb eszköz a tanulás, a készségek és képességek fejlesztése, alapvető attitűdök elsajátítása a fiatalok tekintetében – attitűdök fejlesztése a helyi társadalom tekintetében alapvető attitűdök elsajátítása a fiatalok tekintetében – attitűdök fejlesztése a helyi társadalom tekintetében felelősségtudatos magatartás kialakítása, ösztönzése felelősségtudatos magatartás kialakítása, ösztönzése Csoportszerepek felismerése – az egyén szerepe/felelőssége a csoportban Csoportszerepek felismerése – az egyén szerepe/felelőssége a csoportban Csoport felelősségvállalása a közös tervezés- cselekvés folyamatában Csoport felelősségvállalása a közös tervezés- cselekvés folyamatában Végrehajtás ellenőrzés, visszacsatolás, értékelés segítése Végrehajtás ellenőrzés, visszacsatolás, értékelés segítése

6 A részvétel 10 szintje

7 A FELNŐTTEK IGÉNYEI és KEZDEMÉNYEZÉSE

8 1. Diktatúra A fiataloknak nincs választási lehetőségük, részvételük erőltetett. A döntéseket felnőttek hozzák a fiatalok nevében. A fiataloknak nincs választási lehetőségük, részvételük erőltetett. A döntéseket felnőttek hozzák a fiatalok nevében. Mindezek hátterében az a feltételezés áll, hogy a felnőttek tudják, mi a legjobb a fiataloknak és nincsenek lehetőségek, fórumok utóbbiak véleményének, nézőpontjának meghallgatására. Mindezek hátterében az a feltételezés áll, hogy a felnőttek tudják, mi a legjobb a fiataloknak és nincsenek lehetőségek, fórumok utóbbiak véleményének, nézőpontjának meghallgatására.

9 2. Manipuláció A fiataloknak nincs lehetőségük megérteni a kérdéseket, problémákat, amelyeket róluk fogalmaznak meg, s nincsenek aktívan bevonva a döntéshozatalba sem. A fiataloknak nincs lehetőségük megérteni a kérdéseket, problémákat, amelyeket róluk fogalmaznak meg, s nincsenek aktívan bevonva a döntéshozatalba sem. Egyszerűen végigmennek az úton, amit a felnőttek elvárnak tőlük, miközben nincs esélyük hozzátenni semmit. Egyszerűen végigmennek az úton, amit a felnőttek elvárnak tőlük, miközben nincs esélyük hozzátenni semmit. A diktatúrától való különbség mindössze hangnembeli. A diktatúrától való különbség mindössze hangnembeli.

10 3. Dekoráció A felnőttek bevonják a fiatalokat egy programba, amelynek céljából azok keveset értenek, mivel a döntéshozatalban, tervezésben elhanyagolható szerepük volt. A felnőttek bevonják a fiatalokat egy programba, amelynek céljából azok keveset értenek, mivel a döntéshozatalban, tervezésben elhanyagolható szerepük volt. A fiatalok jelmondatos pólókat hordanak, rendezvényeken lépnek fel, mintegy dekorációként a felnőttek által szervezett programban, utóbbiak által fontosnak tekintett tevékenységeket végezve. A fiatalok jelmondatos pólókat hordanak, rendezvényeken lépnek fel, mintegy dekorációként a felnőttek által szervezett programban, utóbbiak által fontosnak tekintett tevékenységeket végezve.

11 4. Ál-bevonás A felnőttek által szervezett programokon látszólag szót kapnak a fiatalok, valójában azonban kevés választási lehetőségük van a témát és annak feldolgozási módját, valamint önálló véleményük formálását illetően. A felnőttek által szervezett programokon látszólag szót kapnak a fiatalok, valójában azonban kevés választási lehetőségük van a témát és annak feldolgozási módját, valamint önálló véleményük formálását illetően. A felnőttek kidolgozzák a program menetét, ütemtervét, a fiataloknak pedig be kell állniuk a sorba. A felnőttek kidolgozzák a program menetét, ütemtervét, a fiataloknak pedig be kell állniuk a sorba.

12 5. Irányítottan, de informálva A felnőttek szabják meg a program kereteit és folyamatát, A felnőttek szabják meg a program kereteit és folyamatát, ugyanakkor a fiatalok önként vehetnek részt benne, miután megértették annak céljait és szándékait, s tisztában vannak vele, hogy ugyanakkor a fiatalok önként vehetnek részt benne, miután megértették annak céljait és szándékait, s tisztában vannak vele, hogy a döntéseket a felnőttek hozzák, a döntéseket a felnőttek hozzák, de értékelik, elfogadják, megbecsülik a rögzített szabályokat. de értékelik, elfogadják, megbecsülik a rögzített szabályokat.

13 A fiatalok IGÉNYEI

14 6. Megkérdezve és informálva A programot felnőttek tervezik és működtetik úgy, hogy A programot felnőttek tervezik és működtetik úgy, hogy előtte kikérték a fiatalok véleményét, felmérték igényeiket és igyekeznek azokat komolyan venni. előtte kikérték a fiatalok véleményét, felmérték igényeiket és igyekeznek azokat komolyan venni. Nem elvárás a fiatalok felé, hogy a felnőttek terveire reagáljanak, de bátorítják őket saját ötleteik kialakítására és önálló véleményüket tiszteletben tartják. Nem elvárás a fiatalok felé, hogy a felnőttek terveire reagáljanak, de bátorítják őket saját ötleteik kialakítására és önálló véleményüket tiszteletben tartják.

15 7. Felnőtt kezdeményezés, megosztott döntéshozatal A felnőttek és a fiatalok közösen terveznek és hoznak döntéseket a programról. A felnőttek és a fiatalok közösen terveznek és hoznak döntéseket a programról. A fiatalok tudása és tapasztalatai fontosak. A felnőttek segítenek megtalálni a módját a fiatalokkal közös, hatékony kommunikációnak és döntéshozatalnak. A fiatalok tudása és tapasztalatai fontosak. A felnőttek segítenek megtalálni a módját a fiatalokkal közös, hatékony kommunikációnak és döntéshozatalnak. A felnőttek szándéka a felelősség egy részének átadása a fiatalok részére, miközben ők a kereteket biztosítják és bizonyos esetekben direktebb irányítást nyújtanak a fiataloknak. A felnőttek szándéka a felelősség egy részének átadása a fiatalok részére, miközben ők a kereteket biztosítják és bizonyos esetekben direktebb irányítást nyújtanak a fiataloknak.

16 A fiatalok KEZDEMÉNYEZÉSE

17 8. Fiatalok általi kezdeményezés, felnőtt támogatás és jóváhagyás Fiatalok ötletéből és kezdeményezéséből indul a program, ők a szervezők és a folyamat irányítói is. Fiatalok ötletéből és kezdeményezéséből indul a program, ők a szervezők és a folyamat irányítói is. A felnőttek háttértámogatást nyújtanak, miközben a fiatalok fejlődnek irányítási készségüket és felelősségvállalásukat illetően. A felnőttek háttértámogatást nyújtanak, miközben a fiatalok fejlődnek irányítási készségüket és felelősségvállalásukat illetően. A felnőttek a tekintélyük, tapasztalataik alapján fenntartják a jogot, hogy szükség esetén átvegyenek a felelősségből. A felnőttek a tekintélyük, tapasztalataik alapján fenntartják a jogot, hogy szükség esetén átvegyenek a felelősségből.

18 9. Fiatalok általi kezdeményezés, felnőtt támogatás A fiatalok veszik fel a vezetői szerepet ötleteik, javaslataik fejlesztésében, lehetőségeik és problémáik, valamint közös érdeklődésük meghatározásában és ezek alapján projektek kidolgozásában és megvalósításában, A fiatalok veszik fel a vezetői szerepet ötleteik, javaslataik fejlesztésében, lehetőségeik és problémáik, valamint közös érdeklődésük meghatározásában és ezek alapján projektek kidolgozásában és megvalósításában, miközben a folyamatot felnőttek támogatják, s miközben a folyamatot felnőttek támogatják, s irányítói illetve operatív szervezői szerepet nem vesznek át a fiataloktól. irányítói illetve operatív szervezői szerepet nem vesznek át a fiataloktól.

19 10. Fiatalok általi kezdeményezés, felnőtt támogatás nélkül A fiatalok kezdeményezik, menedzselik, vezetik és értékelik saját nem-formális tanulásukat és tevékenységeiket. A fiatalok kezdeményezik, menedzselik, vezetik és értékelik saját nem-formális tanulásukat és tevékenységeiket. Ők mérik fel saját lehetőségeiket és motivációjukat, érdeklődésüket, melyek a saját csoportjuk mellett más fiatalok felé is irányulhatnak. Ők mérik fel saját lehetőségeiket és motivációjukat, érdeklődésüket, melyek a saját csoportjuk mellett más fiatalok felé is irányulhatnak. Felnőttek egyáltalán nincsenek a folyamatban. Felnőttek egyáltalán nincsenek a folyamatban.

20 Eszközök, módszerek a fiatalok aktivizálására 1. Információ gyűjtés (szubjektív térkép, kérdőív, interjú, kutatás…) 2. Helyzetértékelés ( SWOT) 3. Probléma azonosítása (problémafa, akvárium…) 4. Célok megfogalmazása ( célfa..) 5. Megállapodás (szerződéskötés, elköteleződés lefektetése) 6. Megvalósítási terv készítés ( GANTT: ütemezés, felelősök, brainstorming) 1. Eszközök, módszerek meghatározása 2. Erőforrások feltérképezése /belső, külső/ 3. Kockázatok és mellékhatások 7. Megvalósítás 8. Értékelés 9. Fenntartás/fejlesztés


Letölteni ppt "Egyéntől a közösségig, passzivitástól a részvételig Fiatalok és a helyi közösség."

Hasonló előadás


Google Hirdetések