Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Érsekhalma.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Érsekhalma."— Előadás másolata:

1 Érsekhalma

2 Jelen állapot Érsekhalma Bács-Kiskun megye déli részén, Kalocsa-Jánoshalma-Baja városok közötti háromszögben helyezkedik el. Csendes település, melyet természeti adottságai és az itt lakó emberek szorgalma tett szebbé, kellemessé. A község folyamatos fejlődésével jó lehetőséget biztosít az itt letelepedni és pihenni vágyóknak. A kereskedelmi és közlekedési ellátottsága jónak mondható.

3 Történelem Érsekhalma azon kevés települések egyike, amely már az időszámításokat megelőző középső bronzkorban is lakott település volt. A régészeti szakirodalom a vatyai kultúra legdélebbi erődített földváraként tartják számon az itt fellelhető várdombot. Érsekhalma hildpusztai településrészén még ma is láthatók a több ezer éves földvárak, valamint a löszfalba vájt középkori barlangrendszer maradványai. A területen folyó ásatásokból előkerült leletanyag a bajai múzeumba került, amely a vatyai kultúra kései időszakának leleteit tartalmazza.

4 Intézmények, oktatás Napközi Otthonos óvoda-1 vegyes csoporttal
Általános Iskola 8 osztályos-igazgatási társulásban Császártöltés községgel Napközi Otthonos Konyha-óvodások, iskolások, vendégek és a lakosság számára. Postahivatal-minden munkanap óráig tart nyitva. Takarékszövetkezeti Kirendeltség Közösségi Ház-a község kulturális életének színtere.

5 Egyház A község lakossága zömmel római katolikus vallású.
Az új templom 1989-ben épült, oltárképét Bakallár József festőművész készítette. A település templomában búcsúját-munkás Szent József ünnepén-május első vasárnapján tartja.

6 Turisztika, idegenforgalom
A Gemencei Erdő- és Vadgazdaság Rt. Tulajdonát képező Szentgyörgyi erdőket és Vadászházat a külföldi és belföldi vadászok egyaránt szívesen látogatják. A Duna-Völgyi Főcsatorna mentén húzódnak a Hildi horgásztavak. Szálláshelyek a közeli /4 km/ hajósi pincefaluban találhatóak. Étkezési lehetőség a faluban lévő Kisvendéglőben van.

7 Mezőgazdaság A község területe 2716 hektár.
Talaja lazább szerkezetű, részben homokos. A talajvíz igen mélyen méterre található. A gazdasági termelés szerkezete követte a természeti adottságokat. Gazdálkodásának alapja a szőlő- és gyümölcstermelés, az erdőgazdálkodás. A községtől délre lévő erdők a Gemenecei Erdő- és Vadgazdaság Rt. Tulajdonában vannak.

8 Rendezvények Minden év február vagy március hónapjában szülők-nevelők farsangi bálját szervezi meg az Általános Iskola. Május első vasárnapján tartják templomuk védőszentjének Búcsúját. Júniusban Péter-Pál nap alakalmából kerül sor a Falunapi rendezvényre. Október hónapban tartják a szüreti felvonulást, este a bált a Napközi Otthonos Óvoda szervezésében.

9 Községi Önkormányzat Érsekhalma Község Önkormányzata
6348 Érsekhalma, Fő utca 22. Telefon: 78/ Polgármester: Boromisza Tibor Körjegyző: Vancsik György


Letölteni ppt "Érsekhalma."

Hasonló előadás


Google Hirdetések