Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Epres joghurtok élvezeti értékének objektív (műszeres) vizsgálata

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Epres joghurtok élvezeti értékének objektív (műszeres) vizsgálata"— Előadás másolata:

1 Epres joghurtok élvezeti értékének objektív (műszeres) vizsgálata
Prof. Romvári Róbert, az MTA doktora Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar Mezőgazdasági Termékfeldolgozás és Minősítés Tanszék Termékminősítő Laboratórium VIII. Nemzetközi Táplálkozásmarketing Konferencia Hotel Wellamarin, Zamárdi 2012. május 24.

2 Bemutatkozás Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar
Mezőgazdasági termékek és élelmiszerek minőségének vizsgálatához kapcsolódó kutatások TIOP /2/2F Modern Szolgáltató és Kutató Egyetem kialakítása Kaposváron Alpha MOS αFOX 4000 e-orr Alpha MOS αASTREE e-nyelv Érzékszervi és műszeres vizsgálati lehetőség Hallgatói vizsgálatok (PhD, MSc, BSc, TDK témák) TÁMOP B-10/1 és egyéb kutatási pályázati témák Külső szolgáltatás

3 Működési elv

4 1. Mintavétel a gőztérből
Elektronikus orr 1. Mintavétel a gőztérből 3. Adatfeldolgozás Mennyiségi 2. Adatrögzítés Szenzorsor jelei Minőségi

5 Elektronikus nyelv 3. Adatrögzítés 1. Kondicionálás és kalibrálás
2. Mintaelőkészítés (oldatkészítés) 4. Adatfeldolgozás Mennyiségi Minőségi

6 CÉL Célunk a klasszikus érzékszervi vizsgálatok műszeres modellezése:
- csoportazonosságok keresése, egyes értékmérők becslése - gyártási folyamatba építhető objektív gyorsvizsgálati módszerek kialakítását lehetővé tevő technológiai fejlesztések Pl: on-line alkalmazások során nem lehet humán panelt beépíteni a folyamatos minőségvizsgálathoz – ehhez kínálunk megoldást Nem célunk a klasszikus módszerek kiváltása, hiszen ezekre építve tudunk konkrét megállapításokat tenni a preferencia és az egyes érzékszervi szervi tulajdonságok vonatkozásában. A kalibrálási folyamat, vagy bármilyen minőségi jegyre utaló döntés alapja mindig a klasszikus eljárás kell, hogy legyen.

7 Fogyasztói preferencia tesztek
Kereskedelmi forgalomban kapható joghurtok Laikus humán panel

8 Fogyasztói preferencia tesztek

9 Fogyasztói preferencia tesztek

10 Elektronikus szenzorsorok alkalmazása

11 Elektronikus szenzorsorok alkalmazása

12 Elektronikus szenzorsorok alkalmazása

13 Elektronikus szenzorsorok alkalmazása

14 Elektronikus szenzorsorok alkalmazása

15 Folyamatban levő vizsgálatok
Ivari szag kimutatása sertéshúsban e-orr vizsgálattal összevetés humán panellel Lenolajjal kiegészített sertéspárizsik e-orr vizsgálata összevetés humán panellel Narancslevek e-orr és e-nyelv vizsgálata összevetés humán panellel Akácmézek e-orr vizsgálata, hamisítás kimutatása

16 Köszönöm a figyelmet! Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar
Elérhetőségeink: Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar Mezőgazdasági Termékfeldolgozás és Minősítés Tanszék Termékminősítő Laboratórium 7400 Kaposvár Guba Sándor u. 40. Prof. Romvári Róbert, az MTA doktora


Letölteni ppt "Epres joghurtok élvezeti értékének objektív (műszeres) vizsgálata"

Hasonló előadás


Google Hirdetések