Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:"— Előadás másolata:

1 Számítógépes hálózatok Páll Boglárka

2 Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például: az iskolai labor hálózata internet

3 Előnyök Erőforrások megosztása: Drága hardverelemeket (scanner, nyomtatók) illetve nagy adatbázisokat egyszerre többen használhatnak. Kommunikációs eszköz: a Föld másik oldalán lévő ismerősünkel is gyorsan kapcsolatba léphetünk egy e-mail, vagy egy messenger program segítségével. Terhelések megosztása: Egy számításigényesebb feladaton párhuzamosan több számítógép is dolgozhat

4 Számítógépes hálózatok csoportosítása

5  Területi kiterjedésük szerint: LAN (Local Area Network): Kis kiterjedésű hálózat, általában nem haladja meg egy épület kereteit. MAN (Metropolitan Area Network): Egy városrészt vagy egy teljes várost lefedő hálózat. WAN (Wide Area Network) Nagytávolságú hálózat, országokat vagy földrészeket is összekapcsolhat.

6 LAN:

7 MAN:

8 WAN:

9  Működési stratégiájuk szerint: kliens/szerver hálózatok: szerver és kliens gépekből állnak. A szerver szolgáltatásokat oszt meg a kliens gépek számára. A felhasználók a kliens gépeken dolgoznak és a hozzáférési jogaiknak megfelelően férnek hozzá a megosztott erőforrásokhoz. peer-to-peer hálózatok: a számítógépek megosztása egyenlőség alapján történik.

10 Az Internet „ A hálózatok hálózata ” Világméretű hálózat amit nagyon sok LAN, MAN és WAN összekapcsolásával érnek el.

11 Számítógépes biztonság Páll Éva Boglárka

12 Felmerülő problémák Az adatok fizikai biztonsága Lopás és illetéktelen behatolás elleni védelem Vírusvédelem

13 A számítógépes vírusok Három legfontosabb jellemzője: Szaporodás – a felhasználó kérése nélkül sokszorosítják önmagukat. Rejtőzködés – más programok belsejébe másolják be magukat, hogy ne legyenek könnyen azonosíthatóak a számítógépen. Destruktivitás – bizonyos körülmények között kártékony műveleteket hajtanak végre.

14 A számítógépes vírusok típusai: A féreg - önsokszorosító számítógépes program. Nincs szüksége gazdaprogramra, önállóan is működőképes. A számítógépes hálózatokat használja fel a terjedéshez. A trójai ló - a felhasználó műveletei által szaporodik. Ezt úgy éri el, hogy teljesen ártalmatlan programnak álcázza magát így a felhasználó saját maga másolja fel és indítja el. A boot vírus – a rendszerlemezek és a merevlemez által terjed úgy, hogy az operációs rendszer indításakor automatikusan aktiválódik.

15 A számítógépes vírusok típusai: A klasszikus vírus – olyan program, amely saját másolatait helyezei el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Rossz indulatú más állományokat használhatatlanná, sőt teljesen tönkre is tehet. Makróvírus – dokumentumokhoz, táblázatokhoz, e- mailekhez csatolva terjed és sok esetben hihetetlen sebességgel képes szaporodni. Akkor aktiválódik amikor a dokumentumot megnyitjuk.

16 Védekezés A számítógépes vírusok ellen vírusírtókkal védekezhetünk. Egy az internetről ingyenesen letölthető és használható vírusírtó az AVG Anti-Virus: http://free.avg.com/http://free.avg.com/


Letölteni ppt "Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések