Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tamási Áron Általános Iskola

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tamási Áron Általános Iskola"— Előadás másolata:

1 Tamási Áron Általános Iskola
Photoscape Készítette: Bálint Melinda Felkészítő tanár: András Izabella Tamási Áron Általános Iskola Szentegyháza

2 Kezdőlap Amikor megnyitjuk a programot, akkor több választási lehetőségünk van. A kezdőlap legalján ki tudjuk választani milyen nyelven akarjuk használni a programot. Az Editor részen képeket tudunk szerkeszteni. A gif részen animációt tudunk készíteni. A Page részen képeket tudunk összerakni. A Viewer részen meg tudjuk tekinteni a gépünkön lévő képeket.

3 Kép kicsinyítése és nagyítása Ha az Editor részre megyünk, és megnyomjuk a Resize/Méretezés gombot, akkor előjön egy táblázat. A Width sorban be tudjuk írni, hogy milyen széles legyen. A Height-nál a magasságát tudjuk állítani. A legvégén be tudjuk állítani a Ratio-nál, hogy milyen arányba méretezzen. Verdana, 12-18

4 Módok és kép forgatás Szépia, szürke, színezés és negatív mód betehető az alul lévő kis ikonok segítségével. A forgatást az alattuk levő nyílakkal végezhetjük el. A méretezés alatt lévő gombbal lehet megtenni, hogy más színben jelenjen meg a kép. Itt tudjuk még a képet világosítani is a Brighten-nál, és sötétíteni a Darken-nél.

5 Szöveg szerkesztés A szövegszerkeszés három részre oszható. 1. A betűtípus, méret, szín és elhelyezkedés 2. A körvonal 3. Az árnyék A kellő méret meghaladja a kiválasztható egységeket. A körvonal maximum 36 szélességű lehet. Az árnyéknál kiválaszthatjuk, hogy mennyire vetődjön ki. Betű körvonal nélkül és körvonallal. Betűk árnyékkal.

6 Vörös szem és kép homályosítás
Ha az „Editor” részénél rámegyünk az utolsó kiválasztható menüre, a „Tools”-ra akkor ott képesek vagyunk a vörös szemet (és minden vörös dolgot) szürkévé tenni, és homályosítani néhány dolgot. Rá kell menjük a „Red eyes” pontra, és kijeöljük azt a részt a képből, ahol vörös dolog van. Ennek segítségével a vörös részek elsötétülnek. Ha a „Pixel” részre megyünk, akkor ki tudjuk választani, hogy milyen erősségű legyen a kijelölt terület homályossága. Akármilyen nyelvű PhotoScape esetében legfelül van a gyenge mód, alatta a közepes, és legalul az erős mód. Ha kiválasztottuk a kívánt módot, akkor a mód neve előtt meg fog jelenni egy pipa.

7 Homályosítás Ha kiválasztottuk, hogy milyen erősségű legyen a homályosság, akkor ugyanúgy mint a vörös szemnél ki kell jelöljük milyen helyen legyen. Ha ez megvan, akkor a kép már homályos is lesz. Ez hasznos, ha el akarunk a képen rejteni valamit. Ha esetleg mi gyengét akartunk volna, de helyette erőset választottunk, akkor egyszerűen lépjünk vissza az „Undo” vagy „Dezex.” gombbal. Ezt a parancsot a CTRL+z lenyomásával is képesek vagyunk elérni. Ha az „Undo all” vagy „Dezexecuta Tot” parancsra lépünk, akkor az összes tevékenységünket törli.

8 Kép vágás, másolás, beillesztés
Ha az Editor részen alul a kivágás menüre kattintunk, akkor ki tudjuk vágni a képeket. Csak annyi a dolgunk, hogy kijelöljük mekkora terület kell a képből. Majd román PhotoScape esetében a „Cruponează” pontra lépünk. Így a képnek csak a kivágott részét fogjuk látni. Itt is működnek a CTRL+C és a CTRL+V billentyűkombinációk. Ha kijelöltük mekkora terület kell a képből, és megnyomjuk a CTRL+C-t, akkor másolja a képnek azt a pontját, amit kijelöltünk. Ha a PhotoScape bármely pontján megnyomjuk a CTRL+V parancsot, akkor beilleszti az adott helyre a képet. A hely lehet a Page mód, vagy Gif mód is akár. Ha képernyőfelvételt készítünk a PrintScrn gombbal, akkor is használható a CTRL+V billentyűkombináció.

9 Gif készítés Gifet, azaz mozgó képeket, tudunk készíteni, ha a kezdőlapnál az „Animated Gif”-re kattintunk. A mappánkból képeket kell kiválasztanunk, és odahúznunk őket a Gif részhez. Ha kijelöljük, valamelyik képet, akkor annak módosíthatjuk, hogy mennyi időnként váltson át arról a képről és azt, hogy hogyan. A lap szélén van egy „Change time” mód, és azzal tudjuk az időt módosítani. A „Change effect”-nél kiválaszthajuk, hogy milyen formában tűnjön el az adott kép. Ha a „No effect”-et nyomjuk, akkor egyszerűen eltűnik a kép és a következő megjelenik. Lehet lefele illetve felfele mozgó képet készíteni, és úgyanígy jobbra és balra mozgót.

10 Gif készítés további módai
Mikor kiválasztottuk a kívánt effektet, akkor kiválaszthatjuk a kép méretét. Hogyha felfele illetve lefelé húzzuk, akkor növeljük illetve kicsinyítsük a képet. Ha azt az effektet választjuk, hogy háttérszín szerint tűnjön el a kép („Convert to background color”), akkor ki kell válasszuk, hogy milyen legyen a háttérszín. Ha nem választjuk ki, akkor fehér lesz.

11 Page készítés Ha a kezdőlapnál a „Page”-re kattintunk, akkor megjelenik egy hely, ahova beilleszthetünk képeket. A jobb szélén ki tudjuk választani, hogy milyen alakba illesszük be fotókat. Ha megvan a minta, akkor csak simán húzzuk a képet arra a helyre, ahol akarjuk, hogy legyen. Közben még módosíthatjuk, hogy mekkorába legyen az adott kép, hogy egymástól milyen távol legyenek a képek, és milyen alakba legyenek.

12 Képnézés Ha a kezdőlapnál a „Viewer”-re kattintunk, akkor átnézhessük a képeinket. A képeinket egy fekete háttéren jeleníti meg, és írja alatta a kép nevét. Vetíteni is tudjuk, csak meg kell nyomni azt a gombot, amin egy indító van. Így teljes képernyőbe látjuk a képeinket. A kis képek nagyba homályosan fognak látszani. Akár ki is jelölhetünk néhányat, és így könnyebben törölhessük őket.

13 Elkészült képek mentése
Minden kész elemet úgy menthetünk, hogy megnyomjuk a „Save” majd a „Save As” gombot. A végén ki tudjuk választani a formátumot, és azt, hogy mi legyen a fájl neve. Gif esetében csakis GIF formátumba tudjuk menteni. A mentési helyet is ki lehet választani, ha fent keresgélünk.

14 Ellenörző kérdések 1. Mit tud a PhotoScape?
Tud gifet készíteni, képeket átszínezni, kicsinyíteni, képeket összekapcsolni. 2. Hogy lehet benne képet kicsinyíteni? Az „Editor” résznél a mértezés beállításával. 3. Hogy lehet átszínezni a képet? Le illetve fel kell húzni a „Hue” pontot.

15 Ellenörző kérdések 4. A Gif készítésnél mekkora méret legyen? Lehet az első kép nagysága, illetve be tudjuk állítani mi is a méretét. 5. A Page készítésnél, hogy lehet kör alakba elhelyezni a képeket? A „Round”-ba lévő számot kell növeljük. 6. Készen lévő, netről letöltött gifet lehet szerkeszteni? Igen lehet, de valószínű, hogy kicsit fog akadni.

16 Bibliográfia http://simplyphotoscape.wordpress.com/


Letölteni ppt "Tamási Áron Általános Iskola"

Hasonló előadás


Google Hirdetések