Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fájlkezelés alpafogalmai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fájlkezelés alpafogalmai"— Előadás másolata:

1 Fájlkezelés alpafogalmai
Fájlok, meghajtók, mappák Kiegészítések

2 Fájlok 1. A fájlkezelés alapfogalmai Fájlok
Minden számítógéppel végzett munka kapcsolódik a háttértárakon lévő fájlokhoz, hiszen minden program és adat valamilyen háttértáron tárolódik. Munkánk során számos fájlt hozunk létre, ezért karbantartásuknak és használatuknak elsajátítása rendkívüli fontossággal bír. A háttértárakon lévő adatok az áttekinthetőség és a könnyebb visszakeresés érdekében hierarchikus mappaszerkezetben tárolódnak. Egy jól áttekinthető mappaszerkezet kialakítása a felhasználó érdeke és feladata. Fájlok A háttértárakon tárolt adathalmazokat - például programokat, dokumentumokat, adatbázisokat stb. - fájloknak nevezzük.

3 Fájlok 2. Fájlok A fájlokban tárolt adatok típusát a nevük után szereplő úgynevezett kiterjesztés jelöli, amely alapján eldönthető, hogy a fájl az imént említett két fő csoport közül melyikbe tartozik. A kiterjesztéseket egy ponttal választjuk el a fájl nevétől. A Windows rendszer - a beállításoktól függően - a fájlok kiterjesztését elrejtheti, ilyenkor típusukat a név melletti ikon vagy egyes listákban a Típus oszlop alapján állapíthatjuk meg.

4 Fájlok 3. Programfájlok A programfájlok a számítógép számára közvetlenül értelmezhető utasításokat tartalmaznak, amelyek végrehajtását a memóriába való betöltés után a számítógép azonnal megkezdi. A programfájlok a .BAT, .COM vagy .EXE - a Windows rendszerben általában csak az utóbbi - kiterjesztést kapják. A futtatható programot tartalmazó fájlokat a Windowsban alkalmazásnak nevezzük. A mai modern operációs rendszerek a programok indításával kapcsolatos teendőket egyetlen egérkattintássá egyszerűsítették. A felhasználónak általában nem kell tudnia, hogy az indítani kívánt program melyik háttértáron, a mappaszerkezeten belül pedig hol és milyen néven található.

5 Fájlok 4. Adatfájlok Minden olyan fájlt, ami nem programot tartalmaz, általánosan adatfájlnak nevezünk. Ezeknek számtalan fajtája létezik, teljes felsorolásuk lehetetlen, mivel az új programokkal együtt szinte naponta születnek újabb és újabb adattípusok. Mint átlagos felhasználónak, az adatállományoknak csak azon fajtáit szükséges ismernünk, amelyekkel mindennapi munkánk során dolgozunk. A háttértárakon - gyakran nagy tömegben - található egyéb fájltípusokat nyugodtan figyelmen kívül hagyhatjuk.

6 Fájlok 5. Adatfájlok A következő táblázatban néhány, a Windowsban gyakran használt fájltípus jellemzőit foglaltuk össze. A telepített alkalmazásoktól függően az ikon eltérő lehet az itt bemutatottól. A különféle adatfájlokat más-más programmal hozhatjuk létre, vagy dolgozhatjuk fel. Például a Word szövegszer- kesztővel készült levelet nem lehet a Paint rajzoló- programmal módosítani.

7 Mappák Mappák A mappák a logikailag összetartozó fájlok hierarchikus csoportosítására szolgáló tárolóhelyek. Az egyes mappák szükség szerint további mappákat, almappákat tartalmazhatnak. A mappát gyakran nevezik könyvtárnak, illetve angolul folder-nek vagy directory-nak is.

8 Meghajtók 1. Meghajtók A számítógépes háttértárakat más néven meghajtóknak is nevezzük. Az adatok tárolása történhet hajlékonylemezen, CD-ROM-on, merevlemezen, vagy hálózati meghajtón. Az egyes számítógépekben eltérő számú és típusú meghajtót találhatunk. Munkánk során szükség van az egyes háttértárak egyenkénti azonosítására. A meghajtók egyszerű és egységes azonosítására az angol ábécé betűit használjuk. A lemezmeghajtók betűjele után a könnyebb megértés kedvéért kettőspontot (:) szokás tenni.

9 Meghajtók 2. Meghajtók Általánosan elmondható, hogy az A: és B: jelölést kizárólag a hajlékonylemezes meghajtók, míg a C:-t az első merevlemezes egység számára tartják fenn. A további betűk (D:-től Z:-ig) az esetleges további meghajtókat jelenthetik. Egy átlagos személyi számítógépben a meghajtókat az alábbi jelölésekkel azonosítjuk: A: 3,5"-os hajlékonylemezes meghajtó C: Merevlemezes meghajtó D: CD-ROM meghajtó F: a számítógép-hálózaton keresztül elérhető, ideiglenesen csatlakoztatott meghajtó A meghajtók típusának könnyebb felismerésére a Windows különböző ikonokat használ a betűjelzések mellett.

10 Meghajtók 3. Meghajtók A meghajtók típusának könnyebb felismerésére a Windows különböző ikonokat használ a betűjelzések mellett.

11 Mappaszerkezet 1. Mappaszerkezet a Windowsban
Az új Windows operációs rendszerekben a mappaszerkezet az egyes meghajtókon kívül néhány speciális objektumot is tartalmaz. A mellékelt képen egy számítógép jellegzetes Windowsos mappaszerkezete látható.

12 Mappaszerkezet 2. Asztal Dokumentumok
A mappaszerkezet kiinduló pontja az Asztal. Innen érjük el a Dokumentumok, a Sajátgép, a Hálózati helyek és a Lomtár objektumokat. Ez az objektum logikailag megfelel a képernyőn is látható Asztalnak. Dokumentumok A Dokumentumok mappa tartalmazza személyes fájljainkat, amelyeket felhasználónként elkülönítve kezel a Windows. A mappán belül érdemes további mappákat létrehozni a különböző fájlok könnyebb csoportosítása érdekében.

13 Mappaszerkezet 3. Sajátgép
A Sajátgép ablak tartalmazza számítógépünk közvetlenül elérhető erőforrásait: a helyi meghajtókat, valamint a saját dokumentumainknak fenntartott mappát.

14 Mappaszerkezet 4. Lomtár
A Lomtár objektum a gépünk merevlemezéről törölt adatainkat tartalmazza, innen szükség esetén még visszaállíthatjuk őket.

15 Vágólap A Vágólap használata
A Vágólap a Windows programjai által közösen használt átmeneti tároló. Bármely program adatokat helyezhet el, vagy olvashat le a Vágólapról. Általában az adatok másolásakor, áthelyezésekor jut szerephez. A Vágólap segítségével szöveget, képet, rajzobjektumot vagy ezek egy részletét másolhatjuk, vagy helyezhetjük át egy dokumentum másik pontjára, illetve egyik programból a másikba. A Vágólap ezenkívül nagy szerepet játszik fájlok és mappák másolásában és áthelyezésében. A Vágólap tartalma alaphelyzetben nem jelenik meg a képernyőn. A Vágólap mindig a rajta legutoljára elhelyezett adatokat tartalmazza, a korábbi adatok elvesznek.


Letölteni ppt "Fájlkezelés alpafogalmai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések