Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 Fájlkezelés alpafogalmai Fájlok, meghajtók, mappák.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 Fájlkezelés alpafogalmai Fájlok, meghajtók, mappák."— Előadás másolata:

1 Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 Fájlkezelés alpafogalmai Fájlok, meghajtók, mappák

2 Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 2 Fájlok 1.  A fájlkezelés alapfogalmai  Minden számítógéppel végzett munka kapcsolódik a háttértárakon lévő fájlokhoz, hiszen minden program és adat valamilyen háttértáron tárolódik. Munkánk során számos fájlt hozunk létre, ezért karbantartásuknak és használatuknak elsajátítása rendkívüli fontossággal bír.  A háttértárakon lévő adatok az áttekinthetőség és a könnyebb visszakeresés érdekében hierarchikus mappaszerkezetben tárolódnak. Egy jól áttekinthető mappaszerkezet kialakítása a felhasználó érdeke és feladata.  Fájlok  A háttértárakon tárolt adathalmazokat - például programokat, dokumentumokat, adatbázisokat stb. - fájloknak nevezzük.

3 Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 3 Fájlok 2.  Fájlok  A fájlokban tárolt adatok típusát a nevük után szereplő úgynevezett kiterjesztés jelöli, amely alapján eldönthető, hogy a fájl az imént említett két fő csoport közül melyikbe tartozik. A kiterjesztéseket egy ponttal választjuk el a fájl nevétől.  A Windows rendszer - a beállításoktól függően - a fájlok kiterjesztését elrejtheti, ilyenkor típusukat a név melletti ikon vagy egyes listákban a Típus oszlop alapján állapíthatjuk meg.

4 Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 4 Fájlok 3.  Programfájlok  A programfájlok a számítógép számára közvetlenül értelmezhető utasításokat tartalmaznak, amelyek végrehajtását a memóriába való betöltés után a számítógép azonnal megkezdi. A programfájlok a.BAT,.COM vagy.EXE - a Windows rendszerben általában csak az utóbbi - kiterjesztést kapják. A futtatható programot tartalmazó fájlokat a Windowsban alkalmazásnak nevezzük.  A mai modern operációs rendszerek a programok indításával kapcsolatos teendőket egyetlen egérkattintássá egyszerűsítették.  A felhasználónak általában nem kell tudnia, hogy az indítani kívánt program melyik háttértáron, a mappaszerkezeten belül pedig hol és milyen néven található.

5 Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 5 Fájlok 4.  Adatfájlok  Minden olyan fájlt, ami nem programot tartalmaz, általánosan adatfájlnak nevezünk.  Ezeknek számtalan fajtája létezik, teljes felsorolásuk lehetetlen, mivel az új programokkal együtt szinte naponta születnek újabb és újabb adattípusok.  Mint átlagos felhasználónak, az adatállományoknak csak azon fajtáit szükséges ismernünk, amelyekkel mindennapi munkánk során dolgozunk.  A háttértárakon - gyakran nagy tömegben - található egyéb fájltípusokat nyugodtan figyelmen kívül hagyhatjuk.

6 Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 6 Fájlok 5.  Adatfájlok  A következő táblázatban néhány, a Windowsban gyakran használt fájltípus jellemzőit foglaltuk össze.  A telepített alkalmazásoktól függően az ikon eltérő lehet az itt bemutatottól.  A különféle adatfájlokat más-más programmal hozhatjuk létre, vagy dolgozhatjuk fel. Például a Word szövegszer- kesztővel készült levelet nem lehet a Paint rajzoló- programmal módosítani.

7 Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 7 MappákMappák  Mappák  A mappák a logikailag összetartozó fájlok hierarchikus csoportosítására szolgáló tárolóhelyek.  Az egyes mappák szükség szerint további mappákat, almappákat tartalmazhatnak.  A mappát gyakran nevezik könyvtárnak, illetve angolul folder- nek vagy directory-nak is.

8 Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 8 Meghajtók 1.  Meghajtók  A számítógépes háttértárakat más néven meghajtóknak is nevezzük.  Az adatok tárolása történhet hajlékonylemezen, CD-ROM-on, merevlemezen, vagy hálózati meghajtón.  Az egyes számítógépekben eltérő számú és típusú meghajtót találhatunk.  Munkánk során szükség van az egyes háttértárak egyenkénti azonosítására. A meghajtók egyszerű és egységes azonosítására az angol ábécé betűit használjuk. A lemezmeghajtók betűjele után a könnyebb megértés kedvéért kettőspontot (:) szokás tenni.

9 Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 9 Meghajtók 2.  Meghajtók  Általánosan elmondható, hogy az A: és B: jelölést kizárólag a hajlékonylemezes meghajtók, míg a C:-t az első merevlemezes egység számára tartják fenn. A további betűk (D:-től Z:-ig) az esetleges további meghajtókat jelenthetik.  Egy átlagos személyi számítógépben a meghajtókat az alábbi jelölésekkel azonosítjuk:  A: 3,5"-os hajlékonylemezes meghajtó C: Merevlemezes meghajtó D: CD-ROM meghajtó F: a számítógép-hálózaton keresztül elérhető, ideiglenesen csatlakoztatott meghajtó  A meghajtók típusának könnyebb felismerésére a Windows különböző ikonokat használ a betűjelzések mellett.

10 Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 10 Meghajtók 3.  Meghajtók  A meghajtók típusának könnyebb felismerésére a Windows különböző ikonokat használ a betűjelzések mellett.

11 Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 11 Mappaszerkezet 1.  Mappaszerkezet a Windowsban  Az új Windows operációs rendszerekben a mappaszerkezet az egyes meghajtókon kívül néhány speciális objektumot is tartalmaz.  A mellékelt képen egy számítógép jellegzetes Windowsos mappaszerkezete látható.

12 Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 12 Mappaszerkezet 2.  Asztal  A mappaszerkezet kiinduló pontja az Asztal. Innen érjük el a Dokumentumok, a Sajátgép, a Hálózati helyek és a Lomtár objektumokat. Ez az objektum logikailag megfelel a képernyőn is látható Asztalnak.  Dokumentumok  A Dokumentumok mappa tartalmazza személyes fájljainkat, amelyeket felhasználónként elkülönítve kezel a Windows. A mappán belül érdemes további mappákat létrehozni a különböző fájlok könnyebb csoportosítása érdekében.

13 Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 13 Mappaszerkezet 3.  Sajátgép  A Sajátgép ablak tartalmazza számítógépünk közvetlenül elérhető erőforrásait: a helyi meghajtókat, valamint a saját dokumentumainknak fenntartott mappát.

14 Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 14 Mappaszerkezet 4.  Lomtár  A Lomtár objektum a gépünk merevlemezéről törölt adatainkat tartalmazza, innen szükség esetén még visszaállíthatjuk őket.

15 Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 15 VágólapVágólap  A Vágólap használata  A Vágólap a Windows programjai által közösen használt átmeneti tároló. Bármely program adatokat helyezhet el, vagy olvashat le a Vágólapról. Általában az adatok másolásakor, áthelyezésekor jut szerephez.  A Vágólap segítségével szöveget, képet, rajzobjektumot vagy ezek egy részletét másolhatjuk, vagy helyezhetjük át egy dokumentum másik pontjára, illetve egyik programból a másikba.  A Vágólap ezenkívül nagy szerepet játszik fájlok és mappák másolásában és áthelyezésében.  A Vágólap tartalma alaphelyzetben nem jelenik meg a képernyőn. A Vágólap mindig a rajta legutoljára elhelyezett adatokat tartalmazza, a korábbi adatok elvesznek.


Letölteni ppt "Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 Fájlkezelés alpafogalmai Fájlok, meghajtók, mappák."

Hasonló előadás


Google Hirdetések