Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2. Operációs rendszerek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2. Operációs rendszerek."— Előadás másolata:

1 2. Operációs rendszerek

2 Tartalom 2.1 Az operációs rendszer kiválasztása
2.2 Az operációs rendszer telepítése 2.3 Az operációs rendszer karbantartása 2

3 Az operációs rendszer kiválasztása 2.1

4 Operációs rendszer (OS) részei
Kernel (rendszermag) Közvetlenül a hardverrel kommunikál. Shell (rendszerhéj) Felhasználói felület, parancsértelmező.

5 Kernel feladatai A hardver elemek összehangolása.
Ki- és bemeneti eszközök kezelése. Perifériák tesztelése. Programok, folyamatok futásának kezelése. Memóriakezelés. Processzor idejének elosztása. Fájlrendszer.

6 Shell feladatai Felhasználóval történő kommunikáció biztosítása.
Alkalmazások futásának kezelése. A felhasználó a parancsértelmezővel két módon kommunikálhat: Parancssoros kezelőfelületen (CLI – Command Line Interface) Grafikus kezelőfelületen (GUI – Graphical User Interface)

7 Parancssoros kezelőfelület
Karakteres környezet. Parancsok használata. Közvetlenül a rendszerrel kommunikál. A parancs végrehajtása után a rendszer általában szöveges kimenetet ad válaszul.

8 Grafikus kezelőfelület
Grafikus, multimédiás, szöveges elemekkel kommunikálhat a felhasználó a rendszerrel. Könnyebben használható. Kevesebb tudás kell a használatához. Többen használják. A legtöbb OS mindkét felületet biztosítja.

9 OS működési jellemzői Szabadon rendelkezhet a helyi hardver-erőforrásokkal. Egyszerre egy felhasználó dolgozhat rajta. Egy felhasználó több feladatot végezhet rajta egy időben. Nyomon követi, hogy melyik alkalmazás mely erőforrásokat veszi igénybe.

10 Hálózati operációs rendszer (NOS)
Összetett ütemezési és felhasználó kezelési programokat biztosít. Lehetővé teszik, hogy egy eszköz erőforrásokat osszon meg több felhasználó között. Úgy kezeli a hálózati erőforrásokat, mintha közvetlenül csatlakoztatott eszközök lennének.

11 Operációs rendszerek Microsoft Windows: XP, Vista, 2003 Server
UNIX-alapú: IBM AIX, Hewlett Packard HPUX és Sun Solaris BSD - Free BSD Linux-alapú (számos változatban) Macintosh OS X További nem UNIX-alapú rendszerek: IBM OS/400, z/OS

12 Kereskedelmi licenc Windows XP, Mac OS X, Unix
A felhasználó nem módosíthatja az OS kódját. Költséges lehet, mert a hálózat minden gépére meg kell venni a licenct. A fejlesztést a gyártó szabja meg, viszonylag ritka. Kiépített támogatási szolgáltatás tartozik hozzá.

13 Általános nyilvános licenc (GPL General Public Licence )
Linux, BSD A jobb használhatóság érdekében javítható, változtatható a nyílt forráskód. Viszonylag gyakori a változtatás. Nincs kiépített támogatási rendszer. Közösségi alapú segítségnyújtás.

14

15 Az OS követelményei A gyártó által meghatározott elvárások az alábbiakat tartalmazzák: RAM mennyisége Szükséges merevlemez-terület Processzor típusa és sebessége Képernyőfelbontás

16 Az OS követelményei Minimális hardverigény Ajánlott hardverigény
A rendszerteljesítmény általában gyenge lesz. Az OS alapvető működéséhez elég. Ajánlott hardverigény Érdemesebb az ajánlott konfigurációt választani. Megfelelő támogatást nyújt az általánosan használt alkalmazások működéséhez is.

17 Az OS követelményei Az OS képességeinek teljes kiaknázásához további hardver-erőforrások szükségesek. Hangkártya, hálózati csatoló, modem, mikrofon és hangszórók… A legtöbb OS fejlesztője számos hardvereszközt tesztel, és tanúsítvánnyal igazolja azok kompatibilitását az OS-el. Vásárláskor ellenőrizzük ezt!

18 Az OS kiválasztás szempontjai
Az OS feleljen meg a végfelhasználó igényeinek. Tegye lehetővé az ügyfél által használni kívánt programok futtatását. Biztonság és funkcionalitás terén is teljesítse az elvárásokat. Fontos szempont az OS hozzáférhetősége.

19 Az operációs rendszer kiválasztása
A rendelkezésre álló hardver-erőforrások elegendőek legyenek az OS futtatásához. Memória, processzor és merevlemez-terület, Lapolvasó, hangkártya, hálózati csatoló és külső meghajtók. Figyelembe kell venni a teljes bekerülési költséget (TCO - total cost of ownership) Beszerzési, telepítési, támogatási költségek.

20


Letölteni ppt "2. Operációs rendszerek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések