Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nyílt rendszerek összekapcsolása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nyílt rendszerek összekapcsolása"— Előadás másolata:

1 Nyílt rendszerek összekapcsolása
Az OSI modell

2 Nyílt rendszerek Nyílt rendszereknek az olyan rendszereket hívjuk amelyek nyitottak a más rendszerekkel való kommunikációra. Nyitott, más hálózatokról hozzáférhető rendszerek kialakítása során, gondoskodni kell a kommunikációs feladatok rendszerezéséről, rétegekbe rendezéséről.

3 Hálózati rétegmodell A számítógép hálózatok - a megvalósításuk bonyolultsága miatt - rétegekre osztódnak. Több világcég megalkotta a saját elképzelései alapján a saját hálózati architektúráját, de az eltérések miatt egységesíteni kellett, amit csak nemzetközi szinten lehetett megoldani. Ez a szerep az ISO-ra (Nemzetközi Szabványügyi Szervezet) hárult. A hálózatokra vonatkozó rétegmodellt 1980-ban fogalmazta meg OSI (Open System Interconnection) néven. Ez nem szabvány, hanem csak egy ajánlás. Csak azt mondja meg, hogy milyen rétegekre kell osztani egy hálózatot és ezen rétegeknek mi legyen a feladatuk. Sok hiányossága ellenére a mai napig alapnak tekintik a gyártók. 

4 Az OSI referenciamodell

5 Az OSI modell megvalósítása
Minden réteg kizárólag az alsóbb rétegek által nyújtott funkciókra támaszkodhat, az általa megvalósított funkciókat pedig csak felette lévő réteg számára nyújthatja. Tipikusan az alsóbb rétegek azok, amelyeket hardver szinten (is) megvalósulnak, a felsőbb rétegek szoftveresen kerülnek megvalósításra

6 OSI modell – alsó rétegek
Fizikai réteg: az első, avagy legalsó réteg. ezen a szinten az adatok egy struktúrálatlan bithalmazként vannak jelen, aminek kezelése összetettebb, ráépülő funkciókat igényel. Adatkapcsolati réteg: megbízható adatátvitelt biztosít egy fizikai összeköttetésen keresztül. Ide tartozik a fizikai címzés, a hálózati topológia, a közeghozzáférés, a fizikai átvitel hibajelzése, valamint a keretek sorrendhelyes kézbesítése. Hálózati réteg: összeköttetést és útvonalválasztást biztosít két hálózati csomópont között. Ide tartozik a hálózati címzés és az útvonalválasztás, vagyis a routing. Szállítási réteg: megbízható hálózati összeköttetést létesít két csomópont között. Ide tartozik a virtuális áramkörök kezelése, átviteli hibák felismerése és javítása, az áramlás szabályozás.

7 OSI modell – felső rétegek
Viszonyréteg: ez a réteg építi ki, kezeli és fejezi be az applikációk közötti dialógusokat. Megjelenítési réteg: feladata a különböző csomópontokon használt különböző adatstruktúrákból eredő információértelmezési problémák megoldása. Alkalmazási réteg: az applikációk (mint a fájl átvitel, , és egyebek) működéséhez nélkülözhetetlen szolgáltatásokat biztosítja. Ilyen pl. fájl átvitelkor a különböző fájl név konverziók figyelembevétele.

8 A hálózat jelene Az internet globalizálódása új formájú kommunikációs lehetőségeket hívott életre. Ez tette lehetővé az egyén számára, hogy globális közönségek által is hozzáférhető tartalmakat hozzon létre. Az új lehetőségek néhány formája: Azonnali üzenetküldés (IM) / szöveges üzenetküldés: egyszerre két vagy több ember között tesznek lehetővé valós idejű kommunikációt Közösségi portálok: olyan interaktív weboldalakból állnak, ahol az emberek és a közösségek létrehozhatnak és megoszthatnak saját készítésű tartalmakat a barátaikkal, családjukkal, társaikkal és a világgal Csoportmunka eszközök: alkalmazásával együtt dolgozhatunk másokkal megosztott dokumentumokon. Weblogok (blogok): könnyen frissíthető és szerkeszthető weboldalak. Segítségével bárki megoszthatja gondolatait egy globális közösséggel, anélkül hogy értenie kellene a honlaptervezéshez


Letölteni ppt "Nyílt rendszerek összekapcsolása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések