Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Közigazgatási Jog 4. Európai közigazgatás, 3. előadás 2005. szeptember 28. 2.2. Az EU központi szerveinek általános jellemzői Nincs önálló (saját) EU intézményrendszer.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Közigazgatási Jog 4. Európai közigazgatás, 3. előadás 2005. szeptember 28. 2.2. Az EU központi szerveinek általános jellemzői Nincs önálló (saját) EU intézményrendszer."— Előadás másolata:

1 Közigazgatási Jog 4. Európai közigazgatás, 3. előadás 2005. szeptember 28. 2.2. Az EU központi szerveinek általános jellemzői Nincs önálló (saját) EU intézményrendszer Az EU-nak csak központi szervei vannak Az uniós jog végrehajtása tagállami feladat Nem érvényesül egyértelműen a hatalommegosztás elve az intézményrendszerben A központi szervek működési alapelvei: az együttműködési kötelezettség, és az intézményi egyensúly elve Legitimációs problémák, demokratikus deficit Nemzetállam kontra nemzetállam fölöttiség (szupranacionalizmus) Az intézményrendszer rugalmas alakulása, alakítása (nem volt „forgatókönyv”) Erős rivalizálás és fragmentáció a központi szervek között illetve az egyes intézményeken belül Többszintű kormányzás elve

2 2.3. Az EU központi szerveinek jövője 2.3.1. A reform előzményei A „Három bölcs” javaslata (1999) A Bizottság Fehér Könyve a jó kormányzásról (White Paper on European Governance): 5 alapelv: nyitottság, részvétel, elszámoltathatóság, hatékonyság koherencia Az elveknek érvényesülniük kell a Közösség, a tagállam és az önkormányzat szintjén egyaránt.

3 2.3.2. A Nizzai Szerződés jelentősége, az Európai Konvent tevékenysége Az „amszterdami maradékok” eltüntetése (2001) Az Európai Konvent létrejötte, feladatai Szerződés Egy Európai Alkotmány Létrehozásáról – Tervezet - I. rész: (9. cím, 59 cikkely) Az Unió céljai, intézményrendszer működése - II. rész: (6. cím, 54 cikkely) Alapjogi Charta - III. rész: (7. cím, 342 cikkely) Az Unió politikái - IV. rész: Általános és záró rendelkezések Az Alkotmány Szerződés tervezetének fogadtatása

4 2.3.3. A Konvent tevékenysége mellett futó egyéb reform-elképzelések Joschka Fischer jövőképe Tony Blair jövőképe Az Európai Néppárt jövőképe 2.3.4. Összegző megállapítások és következtetések Van-e célja az intézményi integrációnak? Válasz: igen. Egy föderális rendszer, vagy egy nemzetállami rendszer létrehozatala. Az EU Alkotmányának megszületése (2004) Kérdés: az EU Alkotmány fényében hogyan alakul az EU központi szerveinek rendszere az általános jellemzők viszonylatában?

5 Válasz: Az EU jogi személyiséget kap Csak központi szervek maradnak, de hosszú távon lesznek kihelyezett szervek is Csökkenni fog az „egymás kiegészítése” elvének jelentősége Fennmarad a Tanács-Parlament-Bizottság-Bíróság hatalmi struktúra, de pontosabb lesz a kompetencia-elhatárolás Meghatározó lesz az együttműködési kötelezettség, és az intézményi egyensúly elve Csökken a demokratikus deficit Fennmarad a nemzetállam-szupranacionalizmus kettőssége, de érvényesül a „bürokratikus fúzió” Az Alkotmány pontosan, és előre meghatározza az intézményrendszert Az intézmények rivalizálása csökken Továbbra is érvényesül a többszintű kormányzat


Letölteni ppt "Közigazgatási Jog 4. Európai közigazgatás, 3. előadás 2005. szeptember 28. 2.2. Az EU központi szerveinek általános jellemzői Nincs önálló (saját) EU intézményrendszer."

Hasonló előadás


Google Hirdetések