Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Tóth Bence 9/C. Amiről beszélni fogok:  Mi az a fullerén?  A felfedezés nevezetes tíz napja  Fullerének tulajdonságai  Szerkezete  Előállítása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Tóth Bence 9/C. Amiről beszélni fogok:  Mi az a fullerén?  A felfedezés nevezetes tíz napja  Fullerének tulajdonságai  Szerkezete  Előállítása."— Előadás másolata:

1 Készítette: Tóth Bence 9/C

2 Amiről beszélni fogok:  Mi az a fullerén?  A felfedezés nevezetes tíz napja  Fullerének tulajdonságai  Szerkezete  Előállítása  Ismeretlen szavak  Érdekességek

3 Mi is az a fullerén?  A fullerén a természet focilabdája  A fullerének az elemi szén XX. század végén felfedezett és előállított mesterséges módosulatai.  1985-ben fedezte fel Harold Kroto, Robert Curl és Richard Smalley

4

5 Fullerének felfedezése: A nevezetes tíz nap  1985. szeptember 1-jén (vasárnap) kezdtek a kísérletekhez.  1985. szeptember 4-6. (szerda, csütörtök, péntek): A szén- lézerplazmában mért TOF-MS spektrumon C 60 csúcsot észlelnek.  1985. szeptember 7-8. (szombat, vasárnap): Heath különböző He-nyomáson és fúvókákkal megismétli a méréseket.

6 540 szénatomos gömbszerű molekula (C60)

7  1985. szeptember 9. (hétfő): öten megtárgyalják a váratlan eredményt, felmerül a szférikus molekula gondolata.  1985. szeptember 10. (kedd): Smalley összehívja négy kollégáját és bemutatja a papírmodellt.  1985. szeptember 13. (péntek): A kéziratot megkapják a Nature-nél.  1985. november 14.: A „C 60 Buckminsterfullerene” című cikk megjelenik a Nature-ben

8 Fullerének tulajdonságai  A fullerének előállításával és vizsgálatával már a 90-es években megpróbálkoztak.  Az első eredményeket a mágneses magrezonancia- spektroszkópia alkalmazásával érték el, mivel ezzel mutatták ki először egyértelműen, hogy a 60 atomos molekula minden tagja teljesen egyenértékű.  A molekulának nincsnek élei és felszíni kötődései ezért a molekularácsban szabadon forog.

9 Előállításuk  A fullerének előállítása a szén alapú prekurzorok (elemi szén, szénhidrogének) elpárologtatásán és megfelelő körülmények közötti kondenzációján alapul.  Az elemi szén a párolgáshoz szükséges hőmérsékletet (kb. 4000 °C) plazmaállapotú gáztérben érheti el.  Előállításuk DC ívplazmás reaktorokban történik.

10 Ismeretlen szavak  A mágneses magrezonancia: mágneses mezőbe helyezett anyag rádiófrekvenciás mágneses térrel besugározva azt elnyeli  Prekurzor: olyan vegyület, mely egy másik vegyületet előállító reakcióban vesz részt.

11 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Készítette: Tóth Bence 9/C. Amiről beszélni fogok:  Mi az a fullerén?  A felfedezés nevezetes tíz napja  Fullerének tulajdonságai  Szerkezete  Előállítása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések