Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Prumek Zsanett

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Prumek Zsanett"— Előadás másolata:

1 Készítette: Prumek Zsanett
Heinrich Hertz Készítette: Prumek Zsanett

2 Heinrich Rudolf Hertz 1857.február 22.-én született Hamburgban
Édesapja Gustav Hertz Ferdinand író majd később szenátor lett édesanyja Anna Elisabeth Pfefferkorn volt evangélikus hitű volt Igazi nyelvtehetség volt (olasz, angol, francia, görög, latin, arab)

3 Tanulmányai eleinte mérnöki pályára készült
a Drezdai Műszaki Egyetemre került, később pedig a Müncheni Műszaki Egyetemen tanult tovább 1878-ban fordult a természettudományok felé 1879-ben a Berlini Egyetemen pályadíjat nyert egy filozófiai fakultáción. Doktori dolgozatát is ekkor, mindössze 23 évesen írta, "Elektromágneses indukció forgó testekben" címmel.

4 Felfedezései Elsőként adott le és fogott fel rádióhullámokat.
Megállapította,hogy a fény és a hő elektromágneses sugárzás Elektromágneses hullámokat állított elő megmérte hullámhosszukat és sebességüket illetve azt is kimutatta, hogy rezgésük természete, visszaverődési és törési képességük ugyanolyan, mint a fényé és a hőhullámoké.

5

6 1887 „Elektromos erejű sugarak”
A rezgések frekvenciája elérte a 3*108 1/s –os értéket (a hullámhossz ≈ 1 m) Sikerült a rezgéseket, a hullámokat mintegy 10 m távolságra továbbítania

7 Kísérleti munkájáról 1887-ben számolt be az Akadémián
1889-ben jelenik meg az elektromos energia sugarairól című könyve

8 Halála A hamburgi Ohlsdorf-i temetőben található a sírja
Két éves betegség után (ún. Wegner-féle betegségben) 37 éves korában 1894-ben elhalálozik A hamburgi Ohlsdorf-i temetőben található a sírja

9 Hatása az utókorra Munkásságával ő vetette meg a rádiózás, a televíziózás, a radar és a mikrohullámú sütő alapjait. Összegyűjtött művei posztumusz három kötetben jelentek meg, ben.

10 Érdekességek Hertz magyar tanítványa Lénárd Fülöp volt, aki 1905-ben Nobel-díjat kapott. Hertz munkájának csúcsa az első rezgőkör megszerkesztése volt. 1896. március 12-én az orosz származású Alekszander Popov a "Heinrich Hertz" szavakat továbbította morzejelekkel. Róla kapta nevét a frekvencia SI mértékegysége (1 hertz az 1 másodperc alatti rezgésszám).

11 A Karlsruhei Egyetemen tiszteletére állított emlékszobor
1994-ben halálának századik évfordulójára kiadott német postabélyeg

12 Források http://hu.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Hertz

13 Köszönöm a Figyelmet!


Letölteni ppt "Készítette: Prumek Zsanett"

Hasonló előadás


Google Hirdetések