Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Devizahitel  A devizahitel olyan hitel, ahol mind a hitel folyósítása, mind pedig a törlesztése az adott devizában történik.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Devizahitel  A devizahitel olyan hitel, ahol mind a hitel folyósítása, mind pedig a törlesztése az adott devizában történik."— Előadás másolata:

1

2 Devizahitel  A devizahitel olyan hitel, ahol mind a hitel folyósítása, mind pedig a törlesztése az adott devizában történik.

3 Deviza alapú hitel  A hitel folyósítása, csakúgy, mint a hitel törlesztése, forintban történik, azonban a fennálló tartozás és a törlesztő részlet nyilvántartása devizában van.

4 Kockázatok Árfolyamkockázat:  Előre nehezen tervezhető  Az árfolyamok változhatnak

5 Kamatkockázat:  Ha emelkedik a külföldi deviza kamatszintje emelkednek a havi fizetendő törlesztő részletek

6 Hogyan lehet védekezni a devizahitelek kockázatai ellen?  Ne vállaljunk akkora adósságot, hogy havi jövedelmünk utolsó forintját is hiteltörlesztésre kelljen fordítani  Saját költségvetés készítése  Bankok ajánlata lehet:árfolyamgarancia, előtörlesztés stb.

7 Hatások itthon  A hitelek deviza-összetétele várhatóan változni fog: a svájci frank alapú hitelek aránya valószínűleg csökkenő lesz, helyüket a forint- és euró alapú hitelek vehetik át.  Szigorodó feltételek: magasabb önerő, magasabb THM stb.

8 Jó tanácsok devizahitelt felvevőknek  Ne vállaljunk túl magas törlesztő részletet jövedelmünkhöz képest!  Legyen tartalékunk arra az esetre, ha akár hosszú távon is megnő a törlesztő részlet!  Ne kapkodjunk!  Hitelfelvétel előtt érdemes összehasonlítani a bankok devizaárfolyamait!

9 Devizahitel könnyítések  Kilakoltatási moratórium, 2010. májusától 2011. júniusig, majd 2011. december 1-től, 2012. március 1-ig  Törlesztés az MNB középárfolyamán  Futamidő meghosszabbítása Előnye, hogy a törlesztő részlet csökken Hátránya, hogy a teljes visszafizetendő összeg nő

10 Árfolyamgát  2011. évi LXXV törvény  2012 végéig igényelhető  Max. 30 millió forintos hitelig  Időtartama max. 60 hónap, 2017.06.30-ig  Különbözet elkülönített gyűjtőszámlán gyűjtik! Forint alapon  Árfolyamok 180 HUF/CHF 250 HUF/EUR 2 HUF/JPY

11 Végtörlesztés  2011. évi CXXX. törv., a Hpt 200/B § módosítása  A rögzített árfolyamok alatt történt a hitel folyósítása  2011.06.30-ig nem mondta fel a bank a szerződést  60 napon belül rendezni kell  Rögzített árfolyamon, áthidaló vagy gyűjtőszámla hiteleket is rendezni kell

12 KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET!


Letölteni ppt "Devizahitel  A devizahitel olyan hitel, ahol mind a hitel folyósítása, mind pedig a törlesztése az adott devizában történik."

Hasonló előadás


Google Hirdetések