Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Élelmiszeripari szennyvizek tisztítása. Élelmiszeripari szennyvizek jellemzői.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Élelmiszeripari szennyvizek tisztítása. Élelmiszeripari szennyvizek jellemzői."— Előadás másolata:

1 Élelmiszeripari szennyvizek tisztítása

2 Élelmiszeripari szennyvizek jellemzői

3 Egyes iparágak által kibocsátott szennyvíz mennyisége KISÜZEM (m 3 /d) NAGYÜZEM (m 3 /d) vágóhidak, húsüzemek tejüzemek tejüzemek söripar :

4 Alkalmazható tisztítási technológiák  szennyezésfüggő 1. Mechanikai 1. Mechanikai 2. Homokfogó 2. Homokfogó 3. Puffer műtárgy 3. Puffer műtárgy Rácsszűrő

5  4. Flotációs berendezés Flokkulálás Flokkulálás Flotálás Flotálás  Biológiai tisztítási eljárások határérték feletti oldott szerves anyag eltávolítására Anaerob szv. tisztítás: magas beruházási, alacsony üzemeltetési költség (konzervipar) Aerob: mélylevegőztetés, eleveniszapos, csepegtetőtestes technológia Aerob: mélylevegőztetés, eleveniszapos, csepegtetőtestes technológia Alkalmazható tisztítási technológiák

6 Szennyvíztisztító rendszerek: Kisberendezések  csatornázatlan településeken Oldóakna

7 Oldómedence

8 Levegőztetővel ellátott kisberendezés (Egalair)

9  Ott, ahol nincs csatorna  Természetes v. mesterséges  Azonos komfort  Előírásoknak megfelel  Korszerű Csatornapótló közművek

10 Közcsatornával ellátott települések Alkalmazott technológia  ’50: csepegtetőtestes rendszerek  ’60, ’70 az eleveniszapos technológiák  80-as évek: nitrogén és foszforformák eltávolítása  A ‘90: biológiai foszforeltávolítás és a denitrifikáció kétlépcsős rendszerek

11 Biológiai rendszerek technológiai paraméterei  Iszapterhelés (F/M): tápanyagterhelés  az iszapkor (SRT): tartózkodási idő Hidraulikai viszonyok hatása holt terek holt terek pH változás pH változás

12 Alkalmazott eljárások 1. Teljesoxidációs rendszer

13 2. Nagyterheléses rendszer: anaerob rothasztással

14 Kapacitások  teljesoxidációs rendszer anaerob rothasztással Q < 8000 m 3 /d-ig alkalmazható,  nagyterhelésű rendszer anaerob rothasztással Q > m 3 /d felett alkalmazható,  az átmeneti tartományban a helyi szempontok és gazdasági mérlegelés


Letölteni ppt "Élelmiszeripari szennyvizek tisztítása. Élelmiszeripari szennyvizek jellemzői."

Hasonló előadás


Google Hirdetések