Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FELTÉTELES RANGSOROLÁS A cikk a nyugat-afrikai farmerek szarvasmarhákkal kapcsolatos preferenciáinak felmérésével foglalkozik. A szarvasmarha jelentősége:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FELTÉTELES RANGSOROLÁS A cikk a nyugat-afrikai farmerek szarvasmarhákkal kapcsolatos preferenciáinak felmérésével foglalkozik. A szarvasmarha jelentősége:"— Előadás másolata:

1 FELTÉTELES RANGSOROLÁS A cikk a nyugat-afrikai farmerek szarvasmarhákkal kapcsolatos preferenciáinak felmérésével foglalkozik. A szarvasmarha jelentősége: ERŐSS ANIKÓ MOLNÁR KATALINSZÁMADÓ JÚLIA  a hús és a tej teszi ki a mezőgazdasági termékek 25%-át  vonóerejük segíti a szállítást és a földművelést  a szarvasmarha jelenti a vagyont  pótolják a hiányzó biztosítási- és hitelpiacot  hozomány

2 Mivel a kereslet nő, "termelékenység”-növelő programokra van szükség - többek közt - a szarvasmarhákkal kapcsolatban is, ezekhez készítették a felmérést. Az alkalmazott "összehasonlító/kapcsolt elemzés"-t eredetileg a fejlett országok marketing-elemzéseihez hozták létre. (Felmerülhetne még a hedonikus ármódszer is, de mivel a tranzakció jelentős része nem a piacon bonyolódik, az ehhez szükséges adatok összegyűjtése problémás)

3 Alapja Lancaster fogyasztási elmélete: Eszerint:  a hasznosság az áru/termék jellemzőiből származik  az összhaszon szétbontható az egyes tulajdonságoktól eredő részhasznokra Az adatokat kérdőíves felméréssel gyűjtik: Tekintettel a magas írástudatlanságra az íveken képi megjelenítést alkalmaztak.

4 A farmerek szarvasmarhafajtákra vonatkozó prefe- renciáinak vizsgálata – Burkina Fasoban - kritériumok csökkentése -> 7-7 jellemző figyelembe vétele marháknál és teheneknél is

5 A vizsgálatokban használt jellemzők és szintjeik

6  2-2 terv  betegségekkel szembeni ellenállóképesség: kiemelt tulajdonság  kérdőívenként 8-8 kiválasztott profil  adatgyűjtés: 1996-ban, marhatartók 3 csoportjában  elemzés: Maximum Likelihood módszer  12 és 16-os szabadságfok és 1%-os szignifikancia- szint mellett a kritikus értékek 39.14 és 45.92  1201.978 és 1100.873 – a likelihood eredmények  -> lényegesek a vizsgált tulajdonság-szintek (és a várt előjellel szerepelnek)

7 Dél–Burkina Faso teheneinek és bikáinak rangsorolása: A kölcsönhatás eredménye a gazdálkodási csoportok és a jellemzők között.

8 KONKLÚZIÓK Szegmensek  Betegséggel szembeni ellenállás, gyors súlygyarapodás: nincs  Válogatósság  Igavonás  Termékenység  Méret  Természet  Tejhozam A jellemzők relatív fontossága: a relatív értékek miatt a két modell jellemzői összehasonlíthatók.

9 Összesített index előállítása, összehasonlítás explicit rangsorral

10 Mit mutat ez? A farmerek kinyilvánított preferenciái közvetlen rákérdezés esetén jelentősen eltérnek azon rangsortól, amit konkrét jellemzőkkel bíró fajták közötti választásokkal kapunk.


Letölteni ppt "FELTÉTELES RANGSOROLÁS A cikk a nyugat-afrikai farmerek szarvasmarhákkal kapcsolatos preferenciáinak felmérésével foglalkozik. A szarvasmarha jelentősége:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések