Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ EGÉR.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ EGÉR."— Előadás másolata:

1 AZ EGÉR

2 ELNEVEZÉS Az eszköz formája miatt kapta az EGÉR (MAUSE) elnevezést. Ha jobban megnézzük, tényleg hasonlít a kis rágcsálóra.

3 SZEREPE A számítógép egyik legfontosabb beviteli (input) eszköze, a billentyűzetről történő adatbevitelt helyettesítheti, és teszi kényelmesebbé bizonyos esetekben.

4 MEGJELENÉSE A MONITORON
Az egér segítségével a monitoron egy kurzort lehet mozgatni. Ha azt rávisszük a megfelelő helyre, és az egéren lévő gombokkal kattintva vezérelhető a programok többsége. Az egér csak relatív elmozdulást érzékel. Tehát az egeret felemelve és máshol lerakva a számítógép nem érzékel helyzetváltozást

5

6 FAJTÁI A MŰKÖDÉSI ELV SZERINT
mechanikus egér - a mozgást potenciométer érzékeli. opto-mechanikus egér - a golyó és a fogaskerekek mozgását (ezért "mechanikus") fénydiódák fogják fel (ezért "opto-"). optikai egér - nincs belső golyó, az elmozdulást fénydiódák és tranzisztorok érzékelik. Előnye, hogy pontos és nehezebben romlik el, mint a másik két típus.

7 A MECHANIKUS EGÉR MŰKÖDÉSE
A mechanikus egérnél egy mechanikus szerkezet közvetíti a mozgást. Az első egereknek két görgője volt, amelyek kilógtak az egér alján, és a tengelyei derékszöget zártak be. Amikor az egeret a főtengellyel párhuzamosan mozgatták akkor az első görgő mozgott, amikor a főtengelyre merőlegesen akkor a másik mozgott. Mindkét görgő mozgatott egy potmétert

8 AZ OPTOMECHANIKUS EGÉR MŰKÖDÉSI ELVE
A 2 egymásra merőleges hengeren ülő görgő a golyó mozgását érzékeli. Ezt a kódtárcsa optikai, majd a processzor elektromos jelekké alakítva ’’közöl információt a géppel.”

9 AZ OPTOMECHANIKUS EGÉR FELÉPÍTÉSE
Az általában gumiból készült golyó elmozdulását továbbítja a görgő a tárcsán át a processzornak

10 FELÜLNÉZETBŐL: Gomb Áramköri kártya Kódtárcsa Processzor Görgő
Gumigolyó

11 AZ OPTIKAI EGÉR MŰKÖDÉSI ELVE
Az optikai egérnek se golyója se görgője nincs. Ehelyett LED van benne és egy fényérzékelő. Régebben egy speciális műanyag padon használták, amely sűrű négyzetrácsot tartalmazott. Ahogy az egér mozgott a négyzetrács felett, a fotóérzékelő érzékelte a vonalakat úgy, ahogy a fénynyalábok a padról visszaverődtek. Ma már egy sima felület is elég. Az egérben lévő elektronika kiszámítja az elmozdulásnak nagyságát a padon.

12 EGÉRFAJTÁK CSOPORTOSÍTÁSA
A golyó elhelyezkedése szerint A gombok száma szerint A jelek továbbítása szerint A mozgás érzékelésben nyújtott szolgáltatások alapján Alakja szerint

13 HOL A GOLYÓ? lent: fent: hagyományos egér hanyatt egér (trackball)

14 HÁNY GOMBJA VAN? kettő három

15 HOGY ADA ÁT A JELEKET? vezetékes vezeték nélküli

16 FINOMMOZGÁS GÖRGETŐKKEL
vertikális vertikális-horizontális

17 HOGY KÉNYELMESEBB? Formai megjelenésében igen változatos lehet, alkalmazkodva az egyéni elvárásokhoz. (pl. szögletes, kerekített)

18 Készítette: GÁSPÁR ILDIKÓ


Letölteni ppt "AZ EGÉR."

Hasonló előadás


Google Hirdetések