Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ EGÉR ELNEVEZÉS  Az eszköz formája miatt kapta az EGÉR (MAUSE) elnevezést. Ha jobban megnézzük, tényleg hasonlít a kis rágcsálóra.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ EGÉR ELNEVEZÉS  Az eszköz formája miatt kapta az EGÉR (MAUSE) elnevezést. Ha jobban megnézzük, tényleg hasonlít a kis rágcsálóra."— Előadás másolata:

1

2 AZ EGÉR

3 ELNEVEZÉS  Az eszköz formája miatt kapta az EGÉR (MAUSE) elnevezést. Ha jobban megnézzük, tényleg hasonlít a kis rágcsálóra.

4 SZEREPE  A számítógép egyik legfontosabb beviteli (input) eszköze, a billentyűzetről történő adatbevitelt helyettesítheti, és teszi kényelmesebbé bizonyos esetekben.

5 MEGJELENÉSE A MONITORON   Az egér segítségével a monitoron egy kurzort lehet mozgatni. Ha azt rávisszük a megfelelő helyre, és az egéren lévő gombokkal kattintva vezérelhető a programok többsége.   Az egér csak relatív elmozdulást érzékel. Tehát az egeret felemelve és máshol lerakva a számítógép nem érzékel helyzetváltozást

6

7 FAJTÁI A MŰKÖDÉSI ELV SZERINT  mechanikus egér - a mozgást potenciométer érzékeli.  opto-mechanikus egér - a golyó és a fogaskerekek mozgását (ezért "mechanikus") fénydiódák fogják fel (ezért "opto-").  optikai egér - nincs belső golyó, az elmozdulást fénydiódák és tranzisztorok érzékelik. Előnye, hogy pontos és nehezebben romlik el, mint a másik két típus.

8 A MECHANIKUS EGÉR MŰKÖDÉSE  A mechanikus egérnél egy mechanikus szerkezet közvetíti a mozgást. Az első egereknek két görgője volt, amelyek kilógtak az egér alján, és a tengelyei derékszöget zártak be. Amikor az egeret a főtengellyel párhuzamosan mozgatták akkor az első görgő mozgott, amikor a főtengelyre merőlegesen akkor a másik mozgott. Mindkét görgő mozgatott egy potmétert

9 AZ OPTOMECHANIKUS EGÉR MŰKÖDÉSI ELVE  A 2 egymásra merőleges hengeren ülő görgő a golyó mozgását érzékeli.  Ezt a kódtárcsa optikai, majd a processzor elektromos jelekké alakítva ’’közöl információt a géppel.”

10 AZ OPTOMECHANIKUS EGÉR FELÉPÍTÉSE  Az általában gumiból készült golyó elmozdulását továbbítja a görgő a tárcsán át a processzornak

11 FELÜLNÉZETBŐL: Gumigolyó Processzor Görgő Kódtárcsa Áramköri kártya Gomb

12 AZ OPTIKAI EGÉR MŰKÖDÉSI ELVE   Az optikai egérnek se golyója se görgője nincs. Ehelyett LED van benne és egy fényérzékelő. Régebben egy speciális műanyag padon használták, amely sűrű négyzetrácsot tartalmazott. Ahogy az egér mozgott a négyzetrács felett, a fotóérzékelő érzékelte a vonalakat úgy, ahogy a fénynyalábok a padról visszaverődtek. Ma már egy sima felület is elég. Az egérben lévő elektronika kiszámítja az elmozdulásnak nagyságát a padon.

13 EGÉRFAJTÁK CSOPORTOSÍTÁSA  A golyó elhelyezkedése szerint  A gombok száma szerint  A jelek továbbítása szerint  A mozgás érzékelésben nyújtott szolgáltatások alapján  Alakja szerint

14 HOL A GOLYÓ? lent: fent: hagyományos egér hanyatt egér (trackball)

15 HÁNY GOMBJA VAN? kettő három kettő három

16 HOGY ADA ÁT A JELEKET? vezetékes vezeték nélküli vezetékes vezeték nélküli

17 FINOMMOZGÁS GÖRGETŐKKEL vertikális-horizontális vertikális vertikális

18 HOGY KÉNYELMESEBB? Formai megjelenésében igen változatos lehet, alkalmazkodva az egyéni elvárásokhoz. (pl. szögletes, kerekített) (pl. szögletes, kerekített)

19 Készítette: GÁSPÁR ILDIKÓ


Letölteni ppt "AZ EGÉR ELNEVEZÉS  Az eszköz formája miatt kapta az EGÉR (MAUSE) elnevezést. Ha jobban megnézzük, tényleg hasonlít a kis rágcsálóra."

Hasonló előadás


Google Hirdetések