Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A villámok hirtelen igen erős kisülések, melyek létre jöhetnek: felhő és talaj között felhő és felhő között A felhő és a környező levegő között, De létrejöhet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A villámok hirtelen igen erős kisülések, melyek létre jöhetnek: felhő és talaj között felhő és felhő között A felhő és a környező levegő között, De létrejöhet."— Előadás másolata:

1

2 A villámok hirtelen igen erős kisülések, melyek létre jöhetnek: felhő és talaj között felhő és felhő között A felhő és a környező levegő között, De létrejöhet felhőn belül is, A villámláshoz tartozik a dörgés is, amelyek a kisülési csatorna mentén, a levegő hirtelen felmelegedésekor jönnek létre?

3 A villámlás folyamata rendkívül összetett  A talajvillám gyengén világító kisüléssel kezdődik, a felhőkben indul meg és 50 méteres lépcsőkben indul meg a talaj felé.  Az új kisülési lépcső kezdeténél a villám néha elágazik, ez az úgynevezett cikk-cakk villám. A cikk-cakk villámok oka az hogy: a villám keresi a kisülésre alkalmas felszínt.

4 Amikor a vezető kisülés a talajhoz 10-20 méteres közelségbe kerül, az elktromos mező a talaj közelében olyan erős lesz hogy egy ún. kapcsolódó kisülés indul meg Egy kiálló tárgy felé pl. házak, fára stb.. Az így bekövetkező villám már sokkal erősebb lesz, nagyságrendű áramot hordoz. Ezek a visszatérő kisülések.

5 Zivataros időben, mivel a kiemelkedő tárgyak tárgyak körül kedvezőek a feltételek a villámlás kialakulásához, nem szabad magas fa, torony közelében tartózkodni, vagy villámhárítóval kell felszerelni.

6 A felhők közötti villámok hasonló módon Játszódnak le, számuk többszöröse a földi villámnak. A felhő nagy térerősségű területén lavina indul meg. A kisülés pozitív ionokat és elektronokat létrehozó ionizáció Révén indul meg.


Letölteni ppt "A villámok hirtelen igen erős kisülések, melyek létre jöhetnek: felhő és talaj között felhő és felhő között A felhő és a környező levegő között, De létrejöhet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések