Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az IPv4 alhálózati maszk. Ismétlés Minden számítógép, amely az internethez kapcsolódik, rendelkezik egy IP-címmel, amely egyértelműen azonosítja az adott.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az IPv4 alhálózati maszk. Ismétlés Minden számítógép, amely az internethez kapcsolódik, rendelkezik egy IP-címmel, amely egyértelműen azonosítja az adott."— Előadás másolata:

1 Az IPv4 alhálózati maszk

2 Ismétlés Minden számítógép, amely az internethez kapcsolódik, rendelkezik egy IP-címmel, amely egyértelműen azonosítja az adott gépet A cím egy 32 bites bináris szám. Az IP-cím általános formája négy, egymástól ponttal elválasztott decimális egész szám, melyeket a 32 bites cím 8 bites csoportjaiból képzünk. Pl: 11000011 11000111 00001101 01110000 195. 199. 13. 112 Az IP-cím hierarchikus felépítésű, azaz virtuálisan két részből áll: – a hálózatazonosítóból (netid) – és a számítógépazonosítóból (hostid A hálózatazonosító egy hálózatot jelöl, melyen a hostid azonosítójú gép működik

3 Amikor egy eszköznek IP-címet adunk, az eszköz az alhálózati maszk segítségével állapítja meg, hogy melyik hálózat tagja. A hálózatcím az a cím, amely egy hálózat minden eszköze számára azonos. Amikor az eszköz adatot küld a hálózaton, ezt az információt használja annak a megállapítására, hogy a csomagot helyileg kell küldenie, vagy az alapértelmezett átjárónak, amely a távoli hálózatba továbbítást végzi Az IPv4 állomáscímet bitenként logikailag ÉS kapcsolatba hozva az alhálózati maszkkal megtudhatjuk az állomás alhálózatát, (a hálózatcimet)

4 Amikor az állomás elküldi a csomagot, összehasonlítja a saját IP-címének és a cél IP- címnek a hálózat részét az alhálózati maszk segítségével. Ha a hálózati bitek egyeznek, akkor mind a forrás, mind a cél azonos hálózaton van, a csomag helyileg kézbesíthető. Ha nem egyeznek, a küldő állomás a csomagot az alapértelmezett átjárónak küldi, hogy az egy távoli hálózat felé továbbítsa.

5 Adott IP-cím és maszkja esetén az ÉS művelettel meghatározhatjuk, hogy melyik alhálózathoz tartozik a cím Továbbá azt is, hogy mely egyéb címek tartoznak ebbe az alhálózatba. Ha két cím ugyanabba a hálózatba vagy alhálózatba tartozik, akkor ők helyi viszonyban vannak egymással, vagyis közvetlenül tudnak kommunikálni. Azokat a címeket, amelyek nem ugyanabba a hálózatba vagy alhálózatba tartoznak távolinak hívjuk, a köztük zajló kommunikációhoz 3. rétegbeli eszközre (forgalomirányító vagy 3. rétegbeli kapcsoló) van szükség

6 A hálózatok ellenőrzése vagy hibaelhárítása közben gyakran meg kell határoznunk hogy két állomás azonos hálózaton van-e. Helytelen konfiguráció miatt előfordulhat, hogy egy állomás másik hálózatra "gondolja" magát, mint ahova tervezték. Ez kiszámíthatatlan működéshez vezethet


Letölteni ppt "Az IPv4 alhálózati maszk. Ismétlés Minden számítógép, amely az internethez kapcsolódik, rendelkezik egy IP-címmel, amely egyértelműen azonosítja az adott."

Hasonló előadás


Google Hirdetések