Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

István király. István király születése István király született 969-ben Esztergomban, apja Géza fejedelem, anyja Zsombor Sarolt.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "István király. István király születése István király született 969-ben Esztergomban, apja Géza fejedelem, anyja Zsombor Sarolt."— Előadás másolata:

1 István király

2 István király születése István király született 969-ben Esztergomban, apja Géza fejedelem, anyja Zsombor Sarolt.

3 István király tevékenységei az egyház érdekében István király folytatta az apja által elkezdett kereszthittre téritést, és minden 10. faluban templomot épitetett, ahova minden Vasárnap elekellet menni misére mert ha nem akkor azt súlyosan büntették.

4 István király tevékenységei az országban István létre hozta a megyéket és minden megyének volt egy ispánja amely a megye „vezetetője” volt. De nem csak megyéknek voltak ispánjai, hanem a királynak voltak várai és minden várának kinevezett 1 ispánt. (A megyés ispán és a vár ispán lehetett ugyan az az ember)

5 István király halála István király 1038 augusztus 15-én halt meg 69 évesen Esztergomban. (Székesfehérváron temették el.) Elösször fiát Imrét akarta örökösének de ő egy vadász balesetben meghalt így helyére a velencei Orseolo Pétert jelölte ki a trónra.

6 Szent Istvánt Szent László királyunk avattata szenté csak úgy mint Imrét és Gellértet.

7 István király halála után István királyt a trónon Orseolo Péter követte Péter ahelyett hogy a magyar vitézeknek adta volna a kitüntetéseket ehelyett a Velencei latinoknak adta mindezt.


Letölteni ppt "István király. István király születése István király született 969-ben Esztergomban, apja Géza fejedelem, anyja Zsombor Sarolt."

Hasonló előadás


Google Hirdetések