Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Energia, munka, teljesítmény Témazáró összefoglaló.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Energia, munka, teljesítmény Témazáró összefoglaló."— Előadás másolata:

1 Energia, munka, teljesítmény Témazáró összefoglaló

2 Elmélet 1. Munka 2. Munkavégzés 3. Munka tétel 4. Energia 5. Energia fajták 6. Energia megmaradás tétele 7. Teljesítmény, hatásfok

3 Feladatok Teszt 1. Mikor számíthatjuk ki a munkát a W = F s képlettel? a. Ha az erő és az elmozdulás egymással szöget zár be. b. Ha az erő és az elmozdulás egymással egymásra merőleges. c. Ha az erő és az elmozdulás egymással egy egyenesbe esik. d. Mindig kiszámítható a munka ezzel a képlettel.

4 2. Milyen esetben számítható a munka a W=Fscosα képlettel? a. Mindig számolható. b. Csak akkor, ha az erő merőleges az elmozdulásra. c. Csak akkor, ha az erő ellentétes az elmozdulással. d. Csak akkor, ha az erő hegyesszöget zár be az elmozdulással.

5 3. Melyik összefüggés hibás a mozgási energia kiszámítására? a. E=(1/2)mv 2 b. E=(Iv)/2 c. E=mv d. E=(m/2)a 2 t 2

6 4. Milyen kapcsolat van a sebesség és a mozgási energia között? a. Egyenes arányosság b. Fordított arányosság c. A sebesség négyzetével arányos a mozgási energia. d. A mozgási energia négyzetével arányos a sebesség.

7 5. Melyik testnek nagyobb a helyzeti energiája a polcon lévő könyv, üvegpohár és rézszobrocska közül, ha mindegyik tömege 100 g? a. Mindegyiknek ugyanakkora b. A könyvnek c. Az üvegpohárnak. d. A rézszobrocskának.

8 Számításos feladatok 1. Egy tele szekrényt 80 cm-rel toltunk el 1200 J munkával. Mekkora erővel toltuk a szekrényt? 2. A motoros és a robogó együttes tömege 90 kg. Mekkora volt a gyorsulási munka, ha 2 m/s 2 gyorsulással 20 métert tett meg az indulástól?

9 3. Egy légrugót 15 centimétert benyomva 60 J munkát végeztünk. a. Mekkora a légrugó munkája? b. Mekkora erő kellett a rugó 15 cm-es összenyomásához?

10 4. Mekkora a mozgási energiája a 70 kg tömegű versenykerékpárosnak 90 km/h sebességnél? 5. A 25 N méréshatárú erőmérő rugójának mekkora a rugalmas energiája a legnagyobb 7,5 cm-es megnyúláskor?

11 6. Egy gördeszkásnak 3 méter magas lejtőről legurulva mekkora lett a sebessége, ha a súrlódástól eltekintünk.


Letölteni ppt "Energia, munka, teljesítmény Témazáró összefoglaló."

Hasonló előadás


Google Hirdetések