Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alessandro Volta Oláh Szófia 10.b.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alessandro Volta Oláh Szófia 10.b."— Előadás másolata:

1 Alessandro Volta Oláh Szófia 10.b

2 Élete: 1745.febr.19-én született Itáliában, nemesi családban.
Huszonkilenc évesen, 1774-ben fizikát kezdett tanítani. Öt évvel később a paviai egyetem meghívta fizikaprofesszornak. Első sorban az elektromosság érdekelte. Comói és paviai kutatásai és kísérletei során több készüléket és műszert is szerkesztett.

3 Élete: Volta érdeklődéssel tanulmányozta Galvani „állati elektromosságról” hipotéziseit. 791-ben a londoni Királyi Társaság tagjává választotta és 1794-ben a legmagasabb kitüntetést, a Copley-érmet kapta meg.

4 Kísérletei, munkássága
Nem elégedett meg azzal, hogy megcáfolta Galvani elméletét. Azt vizsgálta, hogy milyen párosításban a leghatásosabbak a fémek. Elkészítette a Volta oszlopot.

5 A Volta oszlop Először sorba rakott csészékkel készített villanyelemet. Majd két különböző fém (réz és cink) egy-egy korongja közé elektrolitoldattal (savval) átitatott papírt- majd szövetlemezkéket helyezett, és ezekből a hármas egységekből oszlopot épített.

6 A Volta oszlop Azt tapasztalta, hogy minél magasabb az oszlop, annál magasabb a telep feszültsége. De ami a legmeglepőbb volt számára: ez a telep folyamatosan termelte az áramot. telepet állított össze Volta-elemekből, amelyeket sorba kapcsolt össze, tehát minden elem (oszlop) cinkelektródja a következő elem rézelektródjával érintkezett, és így a feszültséget meg tudta jelentősen növelni.

7 A Volta oszlop Később Volta elemét tökéletesítették, maga a tudós pedig számos elismerésben és kitüntetésben részesült, miután felfedezéseiről 1801-ben előadást tartott a párizsi Francia Tudományos Akadémián.

8 A Volta oszlop Alessandro Volta

9 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Alessandro Volta Oláh Szófia 10.b."

Hasonló előadás


Google Hirdetések