Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Gór Dániel Adolf 10.d

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Gór Dániel Adolf 10.d"— Előadás másolata:

1 Készítette: Gór Dániel Adolf 10.d
Hűtőgép Készítette: Gór Dániel Adolf 10.d

2 Tartalom A hűtőgép története Régi idők hűtése Működési elve Források

3 Jégvermek Az őskorban az elejtett vadat hóval, jéggel hűtötték. Később az ókori görögök és a rómaiak földbe ásott jégvermeket használtak az élelmiszerek tárolására, a középkorban pedig pincékben és kutakban hűtötték az élelmet. Az idő múlásával egyre nagyobb igény mutatkozott a táplálékok, húsok tartósítására, a gyümölcsök, italok és borok hűtésére, így megkezdődött a jégkereskedelem és a mechanikus hűtőberendezések feltalálásának korszaka.

4

5 A hűtőgépek története 1748 – a Glasgow-i Egyetemen William Cullen az első mesterséges hűtést alkalmazza (etil-éter). 1805 – Az első gőzzel működő hűtőgépet Oliver Evans készíti el. 1835 – Perkins: szabadalmaztatta dimetil-éteres hűtőgépét. 1842 – Levegő hűtőközeges hűtőgépet készít John Gorrie. 1856 – A hűtés ipari alkalmazása: Alexander C. Twinning

6 1859 – Ferdinand Carré ammóniás abszorpciós hűtőgépet szerkeszt.
1867 – J. B. Sutherland elkészíti az első hűtött vasúti kocsit. 1876 – Carl von Linde kifejleszti az első ammóniás kompresszoros hűtőgépet. 1895 – Levegő cseppfolyósítása nagyüzemi szinten Linde találmánya alapján. 1901 – Linde a folyékony levegő frakcionális desztillációjával tiszta folyékony oxigént és nitrogént állít elő.

7 1913 – DOMELRE: az első háztartási hűtőgép piacra dobása
1913 – DOMELRE: az első háztartási hűtőgép piacra dobása. Amerikai Egyesült Államok, Chicago 1928 – A freon feltalálása (Thomas Midgley Charles Franklin). 1939 – Az Elektrolux első fagyasztó kamrás háztartási hűtőgépei. 1974 – A freon ózonkárosító hatásának felfedezése.

8 Domelre hűtőgép

9 Működési elvek I.(Termodinamikai)
Gőzkompressziós hűtőgép. Ilyen a legtöbb háztartási hűtőszekrény. Abszorpciós hűtőgép. Egyik típusa Albert Einstein és Szilárd Leó közös találmánya. Kisebb háztartási hűtőgépek működésének alapja. Gőzsugaras hűtőgép. Klímaberendezésekben szokásos. Levegő hűtőközegű hűtőgép. Repülőgépek utasterének hűtésére használatos.

10 II. Nem termodinamikai elvek
Termoelektromos hűtőgép. A Peltier-effektust használja fel. Kempingberendezésekben, műszerek, űreszközök hűtésére használják. Termoakusztikus hűtőgép. Még többnyire kísérleti fázisban lévő berendezés.

11 Hazai hűtőgépgyártó A hatvanas évek magyar háztartásainak valóságos luxustárgyai voltak a Lehel hűtőszekrények, amelyek egyúttal a szocialista ipar büszkeségének számítottak.

12 Források http://hvg.hu/magyarmarka/20050329lehel/

13 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Készítette: Gór Dániel Adolf 10.d"

Hasonló előadás


Google Hirdetések