Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hálózatok a mai világban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hálózatok a mai világban"— Előadás másolata:

1 Hálózatok a mai világban

2 Hálózat kialakulásának története
Hálózatok Alapfogalmak Hálózatok típusai Hálózat kialakulásának története

3 Alapfogalmak „Számítógép-hálózat alatt az egymással kapcsolatban lévő önálló számítógépek rendszerét értjük”. (Kónya, 2001.)

4 Alapfogalmak A hálózat (1): lehetővé teszi különböző perifériák, programok és adatok közös használatát, az erőforrások megosztását, a rendszer nagyobb megbízhatósággal működik; egy periféria meghibásodása esetén átveheti a helyét egy másik, nagy távolságban lévő adatbázisok vállnak hozzáférhetővé, feldolgozhatóvá és bővíthetővé, futtathatók olyan programok is, amelyek erőforrás igénye meghaladja egy-egy gép rendelkezésre álló erőforrásait,

5 Alapfogalmak A hálózat (2): egyes perifériákat elegendő kevesebb példány-ban megvásárolni; költségmegtakarítást is jelenthet a hálózat, skálázhatóság; a rendszer teljesítménye újabb számítógépek hozzáadásával tovább növelhető, kommunikációs eszközként is használható; a rendszer használói küldhetnek egymásnak üzenetet, leveleket és egyéb információkat.

6 Hálózatok főbb külső jellemzői: a hálózat kiterjedése
Alapfogalmak Hálózatok főbb külső jellemzői: a hálózat kiterjedése az átviteli sebesség és a várakozási idő az átbocsátóképesség a csatlakoztatható állomások száma, milyensége a rugalmasság az architektúra kiépítettségének színvonala a hálózat szolgáltatásai, ellátható feladatkörök más hálózatokkal való összekapcsolhatóság megbízhatóság és a rendelkezése állás üzemeltethetőség üzem biztonságossága

7 Alapfogalmak Azokat a számítógépeket, amelyeket egy hálózat segítségével összekötünk, hosztoknak nevezzük. A hálózatban lévő gépek lehetnek kiszolgálók (szer-ver) és ügyfélgépek, munkaállomások (kliens). A szerver gépek általában nagy teljesítményű és nagy tárolókapacitású, folyamatos üzemű számítógépek, amelyek a hálózatba kapcsolt többi gép számára szolgáltatásokat nyújtanak. A kliens gépek, munkaállomások valamilyen hálózati szolgáltatást vesznek igénybe.

8 Alapfogalmak A munkacsoport (workgroup) elrendezés esetén a hálózaton levő számítógépek egyenrangúak. A tartomány- (domain) elvű hálózatban mindig van egy elsődleges tartományvezérlő szerver, ami a felhasználók beléptetését, a tartományhoz tartozó számítógépek adminisztrációját végzi, lehetővé téve a felhasználók jogainak pontos meghatározását és a távoli gépfelügyeletet.

9 Alapfogalmak Az elküldendő adatok összeállításának és a fogadott adatok értelmezésének szabályait adatátviteli protokollnak nevezzük. Ha az adó és a vevő meg akarja érteni egymást, azonos protokollt kell használniuk. A hálózat két gépe között kapcsolat a protokollok felismerésével, majd az adási és vételi kézség visszaigazolásával kezdődik. Ezt a folyamatot nevezzük hand-shakingnek.

10 Tipikus felhasználók és csoportok:
Alapfogalmak Tipikus felhasználók és csoportok: rendszergazda – maximális jogosultság operátor – egyes, karbantartással összefüggő területeken maximális jogosultság felhasználó – a lokális erőforrások kezelésének joga vendég – felhasználók nagyon korlátozott (olvasási) jogosultsággal

11 Csoportosítás cél szerint:
Hálózatok típusai Csoportosítás cél szerint: adathálózat: az adatokat és a programokat a hálózat gépei közösen használják, biztonsági hálózat: valamely gép kiesését azon-nal pótolni tudja egy másik, terheléskiegyenlítő hálózat: a feladat megoldá-sában több gép vesz részt, kihasználva a szabad kapacitásokat, funkcionális hálózat: olyan gépek összeköt-tetése, amelyek speciális hardverrel és szoftverrel vannak felszerelve.

12 Csoportosítás hozzáférhetőség szerint:
Hálózatok típusai Csoportosítás hozzáférhetőség szerint: nyilvános hálózat (pl. Internet), magánhálózat (pl. egy cég belső hálózata). Csoportosítás kiterjedés szerint: helyi hálózat, városi hálózat, távolsági hálózat.

13 Csoportosítás hozzáférhetőség szerint:
Hálózatok típusai Csoportosítás hozzáférhetőség szerint: nyilvános hálózat (pl. Internet), magánhálózat (pl. egy cég belső hálózata). Csoportosítás kiterjedés szerint: helyi hálózat, városi hálózat, távolsági hálózat.


Letölteni ppt "Hálózatok a mai világban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések