Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alapfogalmak, adatforrások, szűrés. Adatforrások - konvertálás www.ksh.huwww.ksh.hu (Központi Statisztikai Hivatal) Tájékoztatási adatbázis (Excel barát)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alapfogalmak, adatforrások, szűrés. Adatforrások - konvertálás www.ksh.huwww.ksh.hu (Központi Statisztikai Hivatal) Tájékoztatási adatbázis (Excel barát)"— Előadás másolata:

1 Alapfogalmak, adatforrások, szűrés

2 Adatforrások - konvertálás www.ksh.huwww.ksh.hu (Központi Statisztikai Hivatal) Tájékoztatási adatbázis (Excel barát) Stadat táblák (egyszerű másolás + kis formázás) http://epp.eurostat.ec.europa.euhttp://epp.eurostat.ec.europa.eu (Eurostat) Excelben elmenthető táblák www.cia.govwww.cia.gov (The World Fact Book) Mentés txt-ben – csere (. →,) – megnyitás Excelben Vezérlőpult – nyelv átállítás

3 Sorba rendezés Kezdőlap/Rendezés/Rendez és és szűrés Növekvő (A-Z), csökkenő (Z-A) rendezés, az aktív oszlop szerint az egész táblában (elég egy cellán állni) !Oszlop kijelölés esetén csak az oszlopban zajlik le a rendezés! Sorba rendezés több változó szerint (többszörös rendezés) !Oszlopok (változók) elnevezése!

4 Szűrés Kezdőlap/Rendezés/ Rendezés és szűrés Automatikus szűrés: egy-egy ismérvváltozat, vagy azok kombinációinak „lekérdezése” (gyakoriság)

5 Szűrés Kevés kimenet esetén „pipálgatás” (elsősorban minőségi ismérvek) 5 Sok kimenetelű mennyiségi ismérvek esetén „Számszűrők” használata

6 6 Ábra típusok Beszúrás/Diagramok

7 7 Oszlop és kördiagram Minőségi sor készítés –Kezdőlap/Rendezés és szűrés/Szűrés („kézi” megoldás) –Beszúrás/Diagramok Dohányzási szokásGyakoriság Soha99 Ritkán48 Naponta203

8 Egyszerű számítások Ösztöndíj a teljes jövedelmen belül (osztás) Összes szabadidős kiadás (összeadás) Összes kiadás a teljes jövedelemhez képest (kivonás, osztás)

9 Gyakorló feladatok 1. Hány olyan hallgató van, aki nem dohányzik, és 10 000 forintnál többet költ el szórakozásra havonta? aki legalább az összes jövedelmének a felét szórakozásra költi? aki nem kap ösztöndíjat, és mellette nem is dolgozik? aki másodéves, nő és havonta kevesebb, mint 10 órát szentel a hobbijának? akinek a jövedelmének nagyobb része nem az ösztöndíjából származik? akinél az 1 óra sportolásra jutó költség több, mint 4000 forint? 9 (4, 2, 30, 44, 313, 11)

10 Kimutatás 10

11 Kimutatás készítése – gyorsabb módszerr! r 11

12 Kimutatás készítése 12

13 Gyakorló feladatok 2. Ábrázolja, a hallgatókat a település típusa szerint! a sport tevékenységük alapján! a nembeli hovatartozásuk szerint! az évfolyamuk alapján 13

14 Hisztogram Adatok/Elemzés/Adatelemzés/ Hisztogram Bemeneti tartomány: az adatsor, amit vizsgálunk (összes jövedelem) Diagramkimenet - hisztogram

15 Excel output Rekesz: osztályközök felső határa. Ha nem adunk meg rekesztartományt, önkényesen alakul. Az ábra nem „igazi” hisztogram. Nem kellene térköz az oszlopok közé.

16 Hisztogram formázás Az oszlopon állva jobb egérgomb: Adatsorok formázása Térköz szélessége legyen 0%.

17 Osztályközök meghatározása A maximum és a minimum közti különbséget (terjedelmet) kell felosztani az osztályközök kiválasztott számával. Az így kapott intervallum- határokat kell egy kicsit „csinosítani”, majd a felső határokat (az utolsó kivételével) egy oszlopba felvenni. Ez lesz a „Rekesztartomány”. Excel output

18 Átalakított eredmény

19 3. Gyakorló feladatok 1.Készítsen hisztogramot a „jövedelem” és a „hallgató azonosítója” változók alapján. Azaz készítsen hisztogramot a jövedelemre vonatkozóan. 2.Készítsen hisztogramot a „hobbira költött összeg” és a „hallgató azonosítója” változók alapján. Azaz készítsen hisztogramot a hobbira költött összegre vonatkozóan.


Letölteni ppt "Alapfogalmak, adatforrások, szűrés. Adatforrások - konvertálás www.ksh.huwww.ksh.hu (Központi Statisztikai Hivatal) Tájékoztatási adatbázis (Excel barát)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések