Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1635-1703.  Royal Society: Magyarul Királyi Természettudományos Társaságnak nevezik. A legrégibb angliai tudományos társulat. 1660-ban alapították, 1662-ben.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1635-1703.  Royal Society: Magyarul Királyi Természettudományos Társaságnak nevezik. A legrégibb angliai tudományos társulat. 1660-ban alapították, 1662-ben."— Előadás másolata:

1

2  Royal Society: Magyarul Királyi Természettudományos Társaságnak nevezik. A legrégibb angliai tudományos társulat ban alapították, 1662-ben megkapta II. Károly királyi kiváltságlevelet.

3  Robert Hooke gyermekkorától kezdve érdeklődött a tudományok, különösen a biológia iránt.

4

5  1665-ben kiadta Micrographiai című könyvét, mely több mikroszkópos és távcsöves megfigyelését és néhány eredeti biológiai megfigyelését tartalmazta. Ő alkotta meg a sejt (latinul cellula) fogalmát, mivel a növények sejtjei emlékeztették a szerzetesek celláira. Sokan tulajdonítják neki a sejt felfedezését, bár mikroszkópja igen egyszerű volt. Hooke tervezte mikroszkópot használt a holland Anton van Leeuwenhoek, akit a mikrobiológia atyjának tartanak.

6  A kézi munkával készült bőrrel bevont és arannyal futtatott mikroszkóp, melyet Hooke használt a Micrographia írása közben, a londoni Christopher Cock munkája.

7  Hooke építészként is jelentős volt. Az 1666-os nagy londoni tűzvész után ő volt a város egyik legfontosabb felmérője, körülbelül a telkek felét ő mérte fel. A tűz után felvetette, hogy London utcáit és telkeit sakktáblaszerűen alakítsák ki széles sugárutakkal (ezt a tervet később Haussmann használta fel Párizs újjáépítésekor, illetve Liverpoolban és számos amerikai városban is alkalmazták), de a tulajdonjogok ezt megakadályozták. nagy londoni tűzvész

8 Úgy tűnik, nem maradt fenn róla portré. A róla készült portré a Royal Societyből a Newton által levezényelt költöztetés alatt tűnt el. Ismerve Newton precizitását és figyelembe véve azt a tényt, hogy a költözés alatt más nem tűnt el, több tudománytörténész szerint a szándékossághoz nem fér kétség.

9 The Man Who Knew Too Much, Stephen Inwood, Pan Books, Early Science in Oxford vol vii, Dr. R. T. Gunther, ed., magánkiadás, Robert Hooke, Margaret 'Espinasse. Heinemann, The Curious Life of Robert Hooke: The Man who Measured London, Lisa Jardine.

10 Google képek  ke.html ke.html  Hooke_% %29/1154/

11


Letölteni ppt "1635-1703.  Royal Society: Magyarul Királyi Természettudományos Társaságnak nevezik. A legrégibb angliai tudományos társulat. 1660-ban alapították, 1662-ben."

Hasonló előadás


Google Hirdetések