Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1635-1703.  Royal Society: Magyarul Királyi Természettudományos Társaságnak nevezik. A legrégibb angliai tudományos társulat. 1660-ban alapították, 1662-ben.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1635-1703.  Royal Society: Magyarul Királyi Természettudományos Társaságnak nevezik. A legrégibb angliai tudományos társulat. 1660-ban alapították, 1662-ben."— Előadás másolata:

1 1635-1703

2  Royal Society: Magyarul Királyi Természettudományos Társaságnak nevezik. A legrégibb angliai tudományos társulat. 1660-ban alapították, 1662-ben megkapta II. Károly királyi kiváltságlevelet.

3  Robert Hooke gyermekkorától kezdve érdeklődött a tudományok, különösen a biológia iránt.

4

5  1665-ben kiadta Micrographiai című könyvét, mely több mikroszkópos és távcsöves megfigyelését és néhány eredeti biológiai megfigyelését tartalmazta. Ő alkotta meg a sejt (latinul cellula) fogalmát, mivel a növények sejtjei emlékeztették a szerzetesek celláira. Sokan tulajdonítják neki a sejt felfedezését, bár mikroszkópja igen egyszerű volt. Hooke tervezte mikroszkópot használt a holland Anton van Leeuwenhoek, akit a mikrobiológia atyjának tartanak.

6  A kézi munkával készült bőrrel bevont és arannyal futtatott mikroszkóp, melyet Hooke használt a Micrographia írása közben, a londoni Christopher Cock munkája.

7  Hooke építészként is jelentős volt. Az 1666-os nagy londoni tűzvész után ő volt a város egyik legfontosabb felmérője, körülbelül a telkek felét ő mérte fel. A tűz után felvetette, hogy London utcáit és telkeit sakktáblaszerűen alakítsák ki széles sugárutakkal (ezt a tervet később Haussmann használta fel Párizs újjáépítésekor, illetve Liverpoolban és számos amerikai városban is alkalmazták), de a tulajdonjogok ezt megakadályozták. nagy londoni tűzvész

8 Úgy tűnik, nem maradt fenn róla portré. A róla készült portré a Royal Societyből a Newton által levezényelt költöztetés alatt tűnt el. Ismerve Newton precizitását és figyelembe véve azt a tényt, hogy a költözés alatt más nem tűnt el, több tudománytörténész szerint a szándékossághoz nem fér kétség.

9 The Man Who Knew Too Much, Stephen Inwood, Pan Books, 2002. Early Science in Oxford vol vii, Dr. R. T. Gunther, ed., magánkiadás, 1923-67. Robert Hooke, Margaret 'Espinasse. Heinemann, 1956. The Curious Life of Robert Hooke: The Man who Measured London, Lisa Jardine.

10 http://hu.wikipedia.org/wiki/Robert_Hooke Google képek http://hu.wikipedia.org/wiki/Robert_Hooke  http://www.ucmp.berkeley.edu/history/hoo ke.html http://www.ucmp.berkeley.edu/history/hoo ke.html  http://www.tappancsvilag.hu/news/Robert_ Hooke_%281635-1703%29/1154/

11


Letölteni ppt "1635-1703.  Royal Society: Magyarul Királyi Természettudományos Társaságnak nevezik. A legrégibb angliai tudományos társulat. 1660-ban alapították, 1662-ben."

Hasonló előadás


Google Hirdetések