Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MEDIÁTOROK GYAKORLATORIENTÁLT KÉPZÉSE Vajna Virág.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MEDIÁTOROK GYAKORLATORIENTÁLT KÉPZÉSE Vajna Virág."— Előadás másolata:

1 MEDIÁTOROK GYAKORLATORIENTÁLT KÉPZÉSE Vajna Virág

2 A résztvevők a képzés során az alábbi elméleti és gyakorlati kompetenciákra tesznek szert:  a) konfliktuselméleti alapismeretek és készségek,  b)tárgyalási alapismeretek és készségek,  c)közvetítői technikai, módszertani ismeretek és készségek  d)kérdezéstechnikai ismeretek és készségek  e) „problémás” szereplők kezelésével kapcsolatos közvetítői technikai ismeretek és készségek,  f) pszichológiai ismeretek és készségek, valamint  g) A közvetítői tevékenységre vonatkozó jogszabályi ismeretek

3 A) Konfliktuselméleti alapismeretek és készségek  A blokk a konfliktushelyzetek megértésére, a megoldást célzó technikákra koncentrál. Az egyes konfliktusfajták beazonosítása, megkülönböztetése is megtörténik. Egyéni és csoportos konfliktuskezelési stratégiák, magatartásmódok bemutatása

4 B) Tárgyalási alapismeretek és készségek  A blokk ismerteti a pozícionális és érdekalapú tárgyalást, az eredményes, rokon­kommunikációs műfajokat. Itt tárgyaljuk a mediációba vonás módjait, korlátait, a közvetítési stílusok sajátosságait, valamint a mediációs folyamat előkészítésének lehetséges lépéseit is.

5 C) Közvetítői módszertani ismeretek és készségek  A közvetítői folyamat egyes szakaszaihoz rendelt technikai és módszertani ismeretek bemutatása és elsajátítása.  A blokkban a mediációs folyamat szakaszaival, a folyamatban használt technikai elemek megismerésével, gyakorlásával és elemzésével foglalkozunk.

6 D) Kérdezéstechnikai ismeretek és készségek  Megismerjük és gyakoroljuk a különféle kérdéstípusokat. A speciálisan használt kérdezéstechnikák begyakorlása

7 E) Pszichológiai ismeretek és készségek  Ebben a blokkban vizsgáljuk a kizáró feltételek, patológiák, személyiséglélektan kérdéseit. Foglalkozunk továbbá a viselkedéslélektani momentumokkal, az érzelmekkel és az érzelmek kontrolljával, a mediátor kompetenciájával és személyiségével.

8 F) Problémás szereplők kezelése  Ebben a blokkban kerül sor a közvetítői szerepfelvételhez szükséges önismeret és szakmai sztenderdek áttekintésére. Feldolgozott témák: érintettség, személyes és szakmai korlátok, várható problémahelyzetek, váratlan helyzetek kezelése felfüggesztés, különtárgyalás), az eset utánkövetése.

9 F) Problémás szereplők kezelése  Ebben a blokkban kerül sor a közvetítői szerepfelvételhez szükséges önismeret és szakmai sztenderdek áttekintésére. Feldolgozott témák: érintettség, személyes és szakmai korlátok, várható problémahelyzetek, váratlan helyzetek kezelése felfüggesztés, különtárgyalás), az eset utánkövetése.

10 G) A közvetítői tevékenységre vonatkozó jogszabályi ismeretek  A blokk a közvetítői tevékenység valamennyi nemzetközi modelljét és a hazai jogszabályi környezetet mutatja be. Valamennyi jogterület szabályozása feldolgozásra kerül, és a résztvevők elsajátítják a szakmai etikai kódex elvárásait is.

11 H) Implementáció  Ebben a blokkban történik meg a terepen történő alkalmazás lépéseinek megtervezése, értékelése. A foglalkozás során a képzésen résztvevők a saját munkaterületükön lebonyolított dokumentált esettel érkeznek a zárófoglalkozásra, amikor a saját esetek megbeszélésén keresztül térünk ki a mediáció használatának lényegi kérdéseire.


Letölteni ppt "MEDIÁTOROK GYAKORLATORIENTÁLT KÉPZÉSE Vajna Virág."

Hasonló előadás


Google Hirdetések