Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

(1824-1907).  Élete  Munkássága 1.  Munkássága 2.  Munkássága 3.  Képek  Forrás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "(1824-1907).  Élete  Munkássága 1.  Munkássága 2.  Munkássága 3.  Képek  Forrás."— Előadás másolata:

1 (1824-1907)

2  Élete  Munkássága 1.  Munkássága 2.  Munkássága 3.  Képek  Forrás

3  Belfastban (Észak-Írországban) született. Apja matematikatanár volt, aki fiát tízéves koráig maga tanította, s a fiatal fiú így sokoldalú műveltségre tett szert.  Glasgow-ban és Cambridge -ben tanult. Glasgow-ban a természettudományok professzora lett (1846).  Nemesi nevét az egyetemhez közeli Kelvin folyóról kapta.  Egyetemi tanári állásáról 1899-ben lemondott, és visszavonult nepherhalli kastélyába. 1907. december 17-én halt meg Londonban. Koporsóját a Westminster-apátságban helyezték el, Newton sírhelye közelében.

4  1848-ban adta ki első nagyobb munkáját, amely a termodinamikával (hőtannal) foglalkozott, s amelyben Carnot hőelméletének alapján bevezette az abszolút hőmérsékleti skálát. Az abszolút hőmérsékleti skála nullapontja -273,16 °C, és 1° hőmérséklet-különbség ugyanakkora, mint a Celsius- féle skálán.  A Kelvin-féle hőmérsékleti skála nullapontját a hőmérséklet abszolút nullapontjának nevezik. Ez a legalacsonyabb hőmérséklet, amely elvileg tetszőleges mértékben megközelíthető, de el nem érhető.) Két évvel később elméletileg is megindokolta, miért függ az olvadáspont a nyomástól.

5  1851-ben jelent meg A dinamikus hőelméletről című munkája, amelyben Rudolf Clausiushoz hasonlóan Carnot alapelvéből kiindulva fogalmazta meg a termodinamika második főtételét. Ez a fontos tétel a fizika egyik alapköve.  Egyik megfogalmazása szerint a hő hidegebb testről melegebbre nem juthat át anélkül, hogy a környezetben egyidejűleg más változások ne történnének. A hűtőszekrény működése közben állandóan szállít hőt a hidegebb szekrényből a melegebb környezetbe, de nem önként, hanem csak külső energia — elektromosság — felhasználásával.

6  Thomson több kísérletet, mérést James Prescott Joule-lal közösen végzett el. Így az 1853-1854-es években azt vizsgálták, hogy miként változik a kitáguló gázok hőmérséklete, és felfedezték azt a jelenséget, amit később Joule-Thomson- féle jelenségnek neveztek el a fizikusok. Ennek lényege, hogy a gázok kiterjedés közben lehülnek, összenyomva pedig felmelegszenek.

7  http://www.puskas.hu/ttk/elet/84.html http://www.puskas.hu/ttk/elet/84.html  http://www.vilaglex.hu/Lexikon/Html/Kel vin.htm http://www.vilaglex.hu/Lexikon/Html/Kel vin.htm  http://hu.wikipedia.org/wiki/William_Tho mson_%28matematikus%29


Letölteni ppt "(1824-1907).  Élete  Munkássága 1.  Munkássága 2.  Munkássága 3.  Képek  Forrás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések