Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mikszáth Kálmán (1847. jan. 16. – 1910. máj. 28.) író, újságíró, nagymestere a magyar kritikai realista prózának, az MTA tagja Már gyermekkorában közvetlen.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mikszáth Kálmán (1847. jan. 16. – 1910. máj. 28.) író, újságíró, nagymestere a magyar kritikai realista prózának, az MTA tagja Már gyermekkorában közvetlen."— Előadás másolata:

1

2

3 Mikszáth Kálmán (1847. jan. 16. – 1910. máj. 28.) író, újságíró, nagymestere a magyar kritikai realista prózának, az MTA tagja Már gyermekkorában közvetlen kapcsolatba került a néppel, amely meghatárota késöbbi írói pályáját. Különböző fővárosi lapokba írogatott, híresek voltak parlamenti karcolatai. Szépírói munkássága Szegeden bontakozott ki, itt csíráztak ki benne a Tót atyafiak (Bp., 1881) és A jó palócok (Bp., 1882) történetei, ezek a hagyomány nélküli novellaremekek, amelyekkel egy csapásra az ország egyik legjelentősebb írója lett. Nagyszabású regényei közül első és legnagyobb sikerét a Szent Péter esernyőjével (Bp., 1895) és a Beszterce ostromával (Bp., 1895) aratta.Tagja volt a Petőfi (1878) és a Kisfaludy (1882) Társaságnak. Nevének vonzóereje már a 80-as évek elejétől Jókaiéval vetekszik. 1907-ben Összegyűjtött munkáiért az MTA nagyjutalmát nyerte el. Műveit a világ sok nyelvén olvassák. Írói pályája egybeesik az országnak a kiegyezést követő fejlődésével. Írásművészetét azonban nem a hibák és bűnök elkendőzésének szolgálatába állította, hanem tükröt igyekezett tartani korának. A Sipsirica Mikszáth Kálmán regényét rádióra alkalmazta: Albert Zsuzsa Szereposztás: Druzsba tanár úr - Bilicsi Tivadar, Jahodovska - Olty Magda, A Sipsirica - Örkényi Éva, Mliniczky - Greguss Zoltán, Thibuly - Szendrő József, Vidovics - Erdődy Kálmán, Wildungen - Zách János, György, a fia - Mécs Károly, Major domus - Pethes Ferenc, Excellenciás úr -Kemény László Rendező: Gál István Johny MEGHALLGATOM BEZÁRÁS


Letölteni ppt "Mikszáth Kálmán (1847. jan. 16. – 1910. máj. 28.) író, újságíró, nagymestere a magyar kritikai realista prózának, az MTA tagja Már gyermekkorában közvetlen."

Hasonló előadás


Google Hirdetések