Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Siklós városa a Dráva medencében, Tenkes-hegy lábánál, gyönyörű természeti környezetben fekszik. Történelmi belvárosa, hangulatos utcácskái ma is sajátos.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Siklós városa a Dráva medencében, Tenkes-hegy lábánál, gyönyörű természeti környezetben fekszik. Történelmi belvárosa, hangulatos utcácskái ma is sajátos."— Előadás másolata:

1

2 Siklós városa a Dráva medencében, Tenkes-hegy lábánál, gyönyörű természeti környezetben fekszik. Történelmi belvárosa, hangulatos utcácskái ma is sajátos középkori hangulatot árasztanak. A várost, az első hivatalos okirat 1190-ben említi. Történelme során többször is gazdát cserélt, számos magyar főúri család birtokolta. A vidéket uraló várerőd, az ország egyik legjelentősebb magyar reneszánsz stílusú építménye, melyről már 1294-ben említést tesznek az annalesek.

3 Siklós, ma a térség gazdasági és kulturális életének központja, kitűnő bortermő vidék, a Villányi Borút fontos állomása. Itt elsősorban fehérborokat készítenek, a legelterjedtebb szőlőfajta, az olaszrizling. A települést, mi elsősorban a nagy-sikerű, Tenkes kapitánya című sorozatból ismerjük. A leleményes Eke Máté (Zenthe Ferenc) a környék szegénylegényeivel sok borsot tört a siklósi labanc ezredes orra alá.

4 "És akkor jött a Tenkes kapitánya,
Ki ne emlékezne Buga Jakabra (Szabó Gyula) vagy Siklósi bácsira (Molnár Tibor), nem is beszélve Rózsáról (Pécsi Ildikó), a gyönyörű cigány-lányról. (Figyelem! 1963-at írunk) Emlékszünk erre az aranyos kis dalocskára:        "És akkor jött a Tenkes kapitánya,      Ő odacsap, hol sanyargatni lát,      És emiatt az ember úgy imádja, Ezt az irtó klassz kapitányt.”

5

6

7

8

9 A vár története: Mottó: Ezredéves múltja során Siklós és a siklósi vár nagy jelentőségű hely volt, mindig egy darabja a magyar történelemnek. (Dr. Fejes János) A siklósi vár erődjének első falait még a XIII. század közepén rakták le. Az első írásos emlék 1297-ből való és a pécsi káptalan irattárában megtalálható. 1394-ben a Gara család tulajdona lett a vár. Gara László nádor volt és jelentős szerepet játszott Hunyadi László kivégzésében.

10 Ekkor épült a gótikus várkápolna,melyet később, a Perényiek idején, reneszánsz stílusban bővítettek.
Perényi Imre felesége volt Kanizsai Dorottya, akinek szobra a várárokban áll. Kanizsai Dorottya és férje temettették el a mohácsi csata elesett katonáit.  A török időkben erődnek használták a várat. Egy időre, Mátyás király fia, Corvin János is birtokolta a várat.

11 A XVIII. században a Batthyány család barokk stílusban átalakította és kiegészíttette a várat, amely a XIX. századra elveszítette katonai jelentőségét. A siklósi vár utolsó birtokosa a Benyovszky család volt, melynek legismertebb tagja, gróf Benyovszky Móric Madagaszkár királya. Ma a siklósi önkormányzat a vár tulajdonosa.

12

13

14

15

16 Nézzünk meg egy kis videót a várról:
https://www.youtube.com/watch?v=k0EQJ3KfSPg A város nevezetességei: Malkocs bej dzsámija: A török hódoltság alatt, a XVI. század második felében épült a rózsaligettel övezett Malkocs bej dzsámi.

17 A törökök kiűzése után elvesztette a jelentőségét, és az építmény állaga leromlott, később lakóházzá alakították. 1969-ben fedezték fel a maradványait, s nem sokkal ezután megindult az újjáépítése. A török állam néprajzi múzeumából kapott ereklyék, teszik teljesen korhűvé. A dzsámi restaurálása olyan jól sikerült, hogy 1993-ban elnyerte az Europa Nostra díjat, melyet minden évben valamely építészeti emlék kiemelkedő helyreállításáért ítélnek oda. Manapság a város kulturális életében játszik szerepet az épület, de a délszláv háború óta, a muzulmán bosnyák menekültek tartják benne istentiszteleteiket. 

18

19

20

21

22

23 Néhány felvétel a városról:

24

25

26

27 2013 Április


Letölteni ppt "Siklós városa a Dráva medencében, Tenkes-hegy lábánál, gyönyörű természeti környezetben fekszik. Történelmi belvárosa, hangulatos utcácskái ma is sajátos."

Hasonló előadás


Google Hirdetések