Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magyarország Magyarország Közép-Európában az Alpok és a Kárpátok által határolt Kárpát-medencében fekszik. Sok országgal határos:Ausztriával Szlovákiával.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magyarország Magyarország Közép-Európában az Alpok és a Kárpátok által határolt Kárpát-medencében fekszik. Sok országgal határos:Ausztriával Szlovákiával."— Előadás másolata:

1

2 Magyarország

3 Magyarország Közép-Európában az Alpok és a Kárpátok által határolt Kárpát-medencében fekszik. Sok országgal határos:Ausztriával Szlovákiával Ukrajna Szlovénia Románia Jugoszlávia Horvátország Szlovénia. Területe nem nagy:93039km 2.Az országot két jelentős folyó szeli át:Duna és a Tisza. Nagy tájai a Dunántúl a Duna-Tisza köze a Tiszántúl és az Északi-középhegység.Itt található az ország legmagasabb hegycsúcsa a Kékes,1014 méter.Közép-Európa és Magyarország legnagyobb állóvize a Balaton. Népesség:Az ország területén 10 millió fő él, ebből magyar roma egyéb

4 A fővárosban a lakosság 1/5-e él. Ebből munkanélküli:

5 Közigazgatás: Magyarország államformája köztársaság. Fővárosa Budapest Fővárosa Budapest Területe 19 megyére és négy megyei jogú városra (Miskolc,Debrecen,Pécs,Szeged) tagolódik. Területe 19 megyére és négy megyei jogú városra (Miskolc,Debrecen,Pécs,Szeged) tagolódik. Törvényhozás 386 tagú parlamenttel melynek összetétele: MSZP Fidesz MDF SZDSZ

6 Államfő: Mádl Ferenc Kormányfő: Medgyessy Péter Gazdaság: GDP:83.6 milliárd USD Gazdasági növekedés: 2.9% Gazdasági növekedés: 2.9% GDP/fő: 8310 USD GDP/fő: 8310 USD Magyarország közepesen fejlett agrár-ipari ország. A mezőgazdasági termelés nagy része az Alföldön folyik. A vulkanikus hegyek lejtőin szőlőt termesztenek és ehhez kapcsolódik az egyre magasabb szintű borászat. Az állattenyésztés legfontosabb exportágazata a liba és kacsa tenyésztés.Világhírű a magyar pecsenyeliba és a mája.A zöldség- és fűszerpaprika termelésének központja a dél-alföldi Szeged és Makó. Az ország ipari termelésére a mezőgazdasági gépgyártás és a közlekedési eszközök gyártása jellemző. A rendszerváltozás után sok multinacionális cég települt az országba (IBM,LG,Siemens) melyek finommechanikai eszközöket, számítógép alkatrészeket gyártanak.

7 0 0,5 1 1,5 2 2,5 3 3,5 4 4,5 5 MagyarországSzlovákiaRomániaHorvátország Gazdasági növekedés: %/év A magyar gazdasági növekedést mutatja az alábbi diagram a szomszédos országokkal összehasonlítva.

8 02E+104E+106E+108E+101E+11 Magyarország Szlovákia Románia Horvátország Az összehasonlított négy ország még nem tagja az EU-nak. Ezek között Magyarországnak a legnagyobb az éves nemzeti összterméke.

9 Más összehasonlításban-unios országokkal. 05E+111E+121,5E+122E+122,5E+12 Ausztria Németország Franciaország Magyarország Milliárd USD

10 Készítette: Horváth András


Letölteni ppt "Magyarország Magyarország Közép-Európában az Alpok és a Kárpátok által határolt Kárpát-medencében fekszik. Sok országgal határos:Ausztriával Szlovákiával."

Hasonló előadás


Google Hirdetések