Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Világjárványok az emberiség életében

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Világjárványok az emberiség életében"— Előadás másolata:

1 Világjárványok az emberiség életében

2 Mi az a világjárvány? A világjárvány, más néven pandémia, egy egész világra kiterjedő fertőző betegség. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az alábbi három ponttal foglalja össze, hogy mi a pandémia: A népesség számára új betegség megjelenése. A kórokozó embereket fertőz meg, komoly betegséget okozva. A kórokozó könnyen és fenntarthatóan terjed az emberek között.

3 Mi egy világjárvány elterjedésének fázisai?
Az állatok szervezetében jelen lévő vírusokat nem mutatták ki emberben. Állati influenzavírus megfertőzött embereket, ezért pandémia-fenyegetést jelenthet. Genetikailag módosult állati, vagy emberi-állati influenzavírus elszigetelt esetekben vagy kis gócokban megbetegített embereket, de nem hozott létre olyan emberről emberre terjedő fertőzést, amely elegendő lenne a nagyobb méretű elterjedéshez az emberi közösségekben. Bebizonyosodott, hogy a vírus emberről emberre terjed és felszökött annak a veszélye, hogy nagy közösségi méretekben elterjedjen (de ez még nem jelenti, hogy pandémia alakul ki). Az érintett országoknak sürgősen konzultálniuk kell a WHO-val. A vírus legalább két országban emberről emberre terjed egy WHO régión belül. Az 5. fázis meghirdetése erős jelzés, hogy a pandémia küszöbön áll és a védelmi intézkedésekre rendelkezésre álló idő már rövid. Maga a pandémia, amikor egy második WHO-régió legalább egy országában is kitör a nagyközösségi méretű járvány.

4 Főbb világjárványok Kolera
Indiából már I.E 400-ban is készítettek feljegyzéseket a járványról. Innen a 19. század elején került át Európába, 1932-re pedig már Amerikában is felütötte a fejét. Évtizedes szünetekkel a vírus újra és újra feléledt további áldozatokat követelve, egészen a 90-es évek elejéig.

5 Főbb világjárványok Pestis
A pestis (más néven dögvész vagy „fekete halál”) baktérium által okozott betegség. Főként a középkorban, azon belül is a 14. században szedte tömegesen az áldozatait. A járvány a Krím-félszigetről indult, és végigsöpört egész Európán, több millió áldozatot követelve.

6 Főbb világjárványok Spanyolnátha
Az első világméretű influenzajárvány. Az 1918-ban felbukkanó fertőzés a világ mintegy százalékát megbetegítette, továbbá nagyjából 50 millió ember számára halálosnak bizonyult. Felépítése hasonló a madárinfluenzáéhoz, és sokszor hasonlítják a sertésinfluenzához.

7 Főbb világjárványok Ázsiai influenza
Az 1956 és 58 között felbukkanó vírus Kínából Szingapúron és Hong Kong-on keresztül az Egyesült Államokba is eljutott. A vírus áldozatait egytől négymillióig becsülik.

8 Főbb világjárványok Hongkongi influenza
Hasonlóan az ázsiai influenzához, a hongkongi influenza is többek között Szingapúron keresztül érte el Amerikát, és Európát ra már az összes lakott kontinensen jelen volt a vírus. Az áldozatok jelentős része (500 000) hongkongi, valamint amerikai (33 800) volt.

9 Főbb világjárványok H1N1
A 2009 márciusában Mexikóból induló, mai napig tartó influenzavírus eddig több mint 200 000 embert fertőzött meg, és több mint 4000 áldozatot követelt. A WHO június 11-re már hivatalosan is világjárványnak minősítette.

10 Diagramok Fertőzöttek aránya

11 Diagramok Áldozatok aránya

12 Diagramok Halálozási arányok


Letölteni ppt "Világjárványok az emberiség életében"

Hasonló előadás


Google Hirdetések