Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A bankbetétek védelme, az Országos Betétbiztosítási Alap működése. Egy konkrét eset bemutatása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A bankbetétek védelme, az Országos Betétbiztosítási Alap működése. Egy konkrét eset bemutatása."— Előadás másolata:

1 A bankbetétek védelme, az Országos Betétbiztosítási Alap működése. Egy konkrét eset bemutatása.

2 Betétbizosítás Mi a betétbiztosítás? A betétbiztosítás védi egyrészt a banki betétesek megtakarításait, másrészt, közvetett módon a magyar pénzügyi rendszer stabilitását. A múlt 1993-ig a bankbetéteket az állam teljes körűen garantálta A jelen OBA gazdálkodását az Állami Számvevőszék ellenőrzi

3 Hogyan működik a betétvédelem? hitelintézet fizetésképtelensége miatt 20 munkanapon belül az ügyfél részére kártalanítást fizet hitelintézetre összevontan legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő forintösszeg. A hazai betétbiztosítás működésének lényege: a hitelintézetek fizetésképtelensége esetén, az OBA kártalanítást fizet a névre szóló (a betétes adatait tartalmazó) betétek után magán és jogi személyeknek egyaránt. a kifizetés maximum százezer euróban betétesenként (melyet az OBA forintban fizeti ki). a biztosítás minden hitelintézetre külön-külön érvényes. Tehát, ha egy betétes több bankban helyezi el a pénzét, akkor mindenütt biztosítottá válik 100 ezer euróig.

4 Bevételi forrásai Egyszeri csatlakozási díj: a hitelintézet alapításakor kötelező csatlakozni az OBA-hoz Tagintézmények által teljesített rendszeres és rendkívüli befizetések: a rendszeres befizetések a biztosított betétek összegétől függnek rendkívüli befizetést akkor kérhetnek ha a kifizetések miatt a OBA vagyona túlzottan lecsökken

5 Tagintézetek a bankok a takarékszövetkezetek a lakás-takarékpénztárak és hitelszövetkezetek.

6 Jógazda Takarékszövetkezet 9,8 milliárd forintnyi betét fagyott be Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) december 28-án felügyeleti biztosokat rendelt ki a takarékpénztárhoz Január 3-án a felügyelet visszavonta a pénzintézet működési engedélyét 100 ezer eurón  27 885 000 forintig kártalanít.


Letölteni ppt "A bankbetétek védelme, az Országos Betétbiztosítási Alap működése. Egy konkrét eset bemutatása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések