Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A MŰ TARTALMA: A politikai hatalom és a tudomány összeütközése A drámának két ellenfele van: A pápa által képviselt egyházi hatalom A lelkiismeret.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A MŰ TARTALMA: A politikai hatalom és a tudomány összeütközése A drámának két ellenfele van: A pápa által képviselt egyházi hatalom A lelkiismeret."— Előadás másolata:

1

2 A MŰ TARTALMA: A politikai hatalom és a tudomány összeütközése A drámának két ellenfele van: A pápa által képviselt egyházi hatalom A lelkiismeret

3 I. FELVONÁS Galilei tudja „bűnét”, de még reménykedik a pápa megértésében. Vállalta a vizsgálatot, a szökés helyett. Optimizmusát megtöri, hogy átszállítják a toszkánai nagyherceg római palotájából az inkvizíció épületébe. Házi őrizetből börtönbe kerül. Fő érv ellene: semmi módon sem lett volna szabad a kopernikuszi tannal foglalkoznia.

4 II. FELVONÁS A börtönben rájön, hogy egyformán erős az elpusztítására és a megmentésére törekvők tábora. Kompromisszum lehetőségeként átírja a Párbeszédeket, s így tisztázza a félreérthető részeket. Maculano páter terve nem valósulhat meg, mert a pápa többet akar.

5 III. FELVONÁS Az inkvizíció tárgyalása a hóhér megjelenésével, majd a pápai parancs közlésével indul. Galilei ha életben akar maradni meg kell esküdnie arra, hogy a Föld mozdulatlan.

6 IV. FELVONÁS Újból a toszkánai a nagyherceg palotájába vezet el bennünket. De ez sem csupán epilógus. Egy újabb konfliktus bontakozik ki, ami eldönti Galilei kérdését: A tudós drámabeli cselekedete( a visszavonás) szembesül az útókor ítéletével.

7 HELYSZÍNEK VÁLTAKOZÁSA Az egyes felvonások színterei és uralkodó hangulatai is a cselekmény menetéhez igazodnak. A római palota kertjéből a börtönbe, majd a tárgyaló terembe és a kínzókamrába jut e la hős. Az utolsó felvonás egy szobában, tehát zárt térben játszódik, s ez is hangsúlyozza a holtig tartó rabság tényét.

8 EPILÓGUS Megtagadhatja-e változatlanul megőrzött meggyőződése ellenére a tudományos tételeit? És még is mozog (a Föld)! Eppur si muove !

9 Forrás: http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/magyar-nyelv-es- irodalom/irodalom/irodalom-12-osztaly/nemeth-laszlo-a-dramairo- galilei/nemeth-laszlo-galilei-a-drama-cselekmenye-felvonasokhttp://tudasbazis.sulinet.hu/hu/magyar-nyelv-es- irodalom/irodalom/irodalom-12-osztaly/nemeth-laszlo-a-dramairo- galilei/nemeth-laszlo-galilei-a-drama-cselekmenye-felvonasok http://hu.wikipedia.org/wiki/Galileo_Galilei#L.C3.A1sd_m.C3.A9g


Letölteni ppt "A MŰ TARTALMA: A politikai hatalom és a tudomány összeütközése A drámának két ellenfele van: A pápa által képviselt egyházi hatalom A lelkiismeret."

Hasonló előadás


Google Hirdetések