Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Jól számoltunk – e ?. Mennyi a munkaidő  A dolgozók fizetésemelést akarnak, erre így válaszol a munkaadó:  Nem szégyellik magukat?  Tudják önök tulajdonképpen,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Jól számoltunk – e ?. Mennyi a munkaidő  A dolgozók fizetésemelést akarnak, erre így válaszol a munkaadó:  Nem szégyellik magukat?  Tudják önök tulajdonképpen,"— Előadás másolata:

1 Jól számoltunk – e ?

2 Mennyi a munkaidő  A dolgozók fizetésemelést akarnak, erre így válaszol a munkaadó:  Nem szégyellik magukat?  Tudják önök tulajdonképpen, hogy hány napot dolgoznak egy évben?  Nem?  Akkor olvassák el a következőt:

3 Mennyi is a munkaidő?  Az év 365 napból áll.  Naponta 8 órát alszanak, ez 122 napot tesz ki.  Marad 243 nap.  Naponta 7 órát szabadok, ez 106 napot tesz ki.  Marad 137 nap.

4 Mennyi is a munkaidő?  Egy évben 52 vasárnap van, akkor szabadok.  Marad 85 nap.  Szombaton is szabadok, ez plusz 52 nap.  Azonkívül van 3 hét szabadság.  Marad 12 nap.

5 Mennyi is a munkaidő?  Egy évben van még 11 szabadnap valami ünnep miatt.  Mi marad akkor?  1 NAP!  Igen, és az május 1-je.  És maguk akkor is szabadnaposak!

6 Őseink száma  Minden embernek 2 szülője, 4 nagyszülője, 8 dédszülője, 16 ükszülője volt, van és így tovább.  Általában az n nemzedékkel előbbi őseink száma 2 n.  Számítsunk egy nemzedékre 30 évet.  Akkor 10 nemzedékkel, vagyis 300 évvel ezelőtti őseink száma 2 10 =1024.

7 Őseink száma  Azt kapjuk, hogy 300 évvel ezelőtt ezerszer annyi ember élt, mint ma.

8 Tartozik vagy sem?  Pincér, hozzon egy üveg vörösbort!  A pincér kihozza.  A székely góbé ekkor megkérdezi:  Fehér boruk is van?  Van, kérem.  Tudja mit, akkor vigye vissza ezt a vöröset, és hozzon egy üveg fehéret!

9 Tartozik vagy sem?  Megissza a góbé a bort, majd föláll, és indulna.  Ám a pincér megállítja:  Hé, atyafi! Még nem fizette ki a liter fehér árát!  Milyen fehér árát? Hát nem adtam helyette vörösbort?  Igen, de a vöröset sem fizette ki!  Már miért fizettem volna? Hiszen azt meg sem ittam.

10 Az ékszerésznél  Egy szórakozott fiatal nő bement egyszer egy ékszerészhez, kiválasztott egy 5 dollár értékű gyűrűt, fizetett és elment.  Másnap megint megjelent az ékszerésznél, és megkérdezte, nem cserélhetné - e ki a gyűrűt egy másikra.  Most egy 10 dolláros gyűrűt választott, kedvesen megköszönte az ékszerésznek, és távozni készült.  Az ékszerész természetesen kérte tőle az 5 dolláros árkülönbözetet.

11 Az ékszerésznél  A nő méltatlankodva közölte, hogy 5 dollárt már fizetett az előző nap, most pedig visszahozott egy 5 dolláros gyűrűt, tehát nem tartozik semmivel.  Azzal kifordult az üzletből, és faképnél hagyta az ékszerészt.  Az ékszerész pedig azóta is számolgatja az ujjain, tartoznak – e neki vagy sem.

12 Szállodában  Hárman érkeztek egy hotelbe.  30 dollár lesz a szobájuk – mondta a recepciós.  Fölmentek, megnézték a szobát, megfelelőnek találták.  Mindjárt oda is adtak fejenként 10 dollárt a londinernek, aki felkísérte őket.  A londiner lement, hogy átadja a pénzt a recepciósnak.  Azonban a recepciós mondta, hogy a szoba nem 30 dollárba kerül, csak 25 – be.

13 Szállodában  A londiner befizette a 25 dollárt, és ment vissza öt egydolláros bankjeggyel.  Útközben eszébe jutott, hogy nehezen fog a három utazó elosztozni az öt dolláron, egyébként se tudják, mennyibe kerül valójában a szoba, és örülnek, hogy egyáltalán kapnak vissza pénzt.  Gyorsan zsebre vágott hát két dollárt, és csak a többi hármat adta vissza a vendégeknek.  Eszerint mindegyikük 9 dollárt fizetett a szobáért, összesen 27 dollárt. 27 meg 2 az 29.

14 Hol van 1 euro?  Egy bank ügyfelének 100 euro volt a számláján.  Ezután hatszor vett ki pénzt, összesen 100 eurot.  Megtartotta a kimutatásokat a kivételről is, és a számlán maradó egyenlegekről is, ahogy itt következik.

15 Hol van 1 euro?  Kivételek  50  25  10  8  5  2 ____ 100  Maradó egyenleg  50  25  15  7  2  0 ____ 99

16 Hol van 1 euro?  A fentiek szerint összeadta az oszlopokban szereplő tételeket, egyik oszlopban 100 euro, a másikban 99 euro az összeg.


Letölteni ppt "Jól számoltunk – e ?. Mennyi a munkaidő  A dolgozók fizetésemelést akarnak, erre így válaszol a munkaadó:  Nem szégyellik magukat?  Tudják önök tulajdonképpen,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések