Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

XII.tétel VírusokVírusok. a ) Mik azok a vírusok? A vírusok olyan programok, programrészek, vagy más utasítássorozatok összessége, melyek futáskor a nevükhöz.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "XII.tétel VírusokVírusok. a ) Mik azok a vírusok? A vírusok olyan programok, programrészek, vagy más utasítássorozatok összessége, melyek futáskor a nevükhöz."— Előadás másolata:

1 XII.tétel VírusokVírusok

2 a ) Mik azok a vírusok? A vírusok olyan programok, programrészek, vagy más utasítássorozatok összessége, melyek futáskor a nevükhöz híven önállóan szaporodnak, terjednek, fertőznek és az esetek többségében kárt okoznak a rendszerben.

3 Akkor gyanakodhatunk fertőzésre, ha: különös, eddig sosem látott üzeneteket látunk, az egyes programok felülete, menürendszere, működése megváltozik, eltér a megszokottól, ha adatállományaink,,maguktól’’ eltűnnek vagy méreteik megmagyarázhatatlan okból megváltoznak, b) Milyen jelek utalhatnak vírusfertőzésre?

4 a háttértárolók kapacitása, illetve a szabad hely a háttértárolókon csökken, számos programnál rendellenes működést tapasztalunk, vagy azok nem indulnak el, a kifogástalan működésű, stabil rendszerünk állandó hibaüzeneteket jelenít meg, vagy nem indul el, továbbá az váratlanul összeomlik, gyakori, állandóvá váló lefagyások.

5 C ) Vírusok fajtái (fertőzési mód szerint) Boot vírusok: A vírusok ezen fajtája az operációs rendszer betöltése előtt aktivizálódik, minden behelyezett lemez boot szektorába beépül. Program vírusok: Az egyes EXE és COM kiterjesztésű állományokhoz épül be és az állomány futtatásakor automatikusan lefut és továbbterjed. Az állomány fertőzöttségére utal annak hirtelen méretváltozása.

6 Többéltű vírusok: A boot szektort fertőző vírusok hatékony formái, mivel működése és terjedése a programvírusokat jellemzi. Féregvírusok: Általában levélmellékletekhez csatolják magukat és így terjednek. Tevékenységi körük igen sokoldalú, mivel mindazonáltal, hogy tovább küldik magukat a partnerlistánkon szereplő címekre, információt is képesek gyűjteni vagy adatokat megsemmisíteni. Trójai programok: Nevükhöz hasonlóan működnek, mivel gyanútlan behatolásuk után aktivizálódnak, információt gyűjtenek és az esetek többségében el is pusztítják fontos adatainkat.

7 Makróvírusok: Az Office csomag részeként elérhető makrókkal terjed, melyek VBA programozási nyelven íródnak. Nagyon kis méretűek, ám komoly károkat okozhatnak. E-mail vírusok: Elektronikus levelekkel érkeznek. Az esetek többségében nem pusztítás és információszerzés, hanem a felhasználó bosszantása céljából.

8 d) Védekezés a vírusok ellen Vírusirtó, víruskereső programok használata, vírusadatbázisaik rendszeres frissítése, Makrók korlátozása vagy kiiktatása ( akár egyszerű egyéni programmal is ) Spamszűrés bekapcsolása Megfelelően konfigurált tűzfal szoftver használata Gyanús adathordozók használatának mellőzése, gyanús tartalmú levelek, levélmellékletek figyelmen kívül hagyása.


Letölteni ppt "XII.tétel VírusokVírusok. a ) Mik azok a vírusok? A vírusok olyan programok, programrészek, vagy más utasítássorozatok összessége, melyek futáskor a nevükhöz."

Hasonló előadás


Google Hirdetések