Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szemestermények szárítása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szemestermények szárítása"— Előadás másolata:

1 Szemestermények szárítása
Csoportosítás Vissza a főmenübe Tálcás szárító Alapfogalmak Hőigény Vízszintes szárító Toronyszárító Mobilszárító

2 Szemestermények szárítása
MENÜ Szemestermények szárítása Szemestermények szárítása és tárolása Csoportosítás Célja: A magból a fölösleges nedvesség elvonása, hogy a mag tárolható legyen. Felépítés és működés szerint: - toronyszárítók, - tálcás, - szalagos, - vályús, - lengőasztalos szárítók - dobszárító, - pneumatikus, - fluidizációs, - infravörös, - mikrohullámú és egyéb Legelterjedtebbek: - toronyszárítók, - tálcás.

3 Szemestermények szárítása
MENÜ Szemestermények szárítása Alapfogalmak Szárítás alapfogalmai Megengedhető maghőfokok: búzánál, kukoricánál 45-50 °C vetőmag esetén 40-45 °C Tárolási nedvességtartalom: búzánál, kukoricánál 4 m rétegvastagság alatt 14 % 4 m rétegvastagság felett 11,5-12,5 % olajos magvaknál %. Kukorica nedvességtartalma betakarításkor: általában 22-27 %, csapadékos ősz folyamán 35-38 %

4 A magnedvesség kötődési formái:
MENÜ Szemestermények szárítása Alapfogalmak Szárítás alapfogalmai A magnedvesség kötődési formái: szabad víz kohéziós erővel kötődik a mag felszínéhez felszíni rétegében kapilláris úton megkötött víz higroszkópos víz mag belsejében helyezkedik el, és a molekulák közötti teret tölti ki kémiailag kötött víz maganyag molekuláiban van Szárításkor csak a szabad víz és a higroszkópos víz egy része távozik az anyagból.

5 Szemestermények szárítása
MENÜ Szemestermények szárítása Alapfogalmak A nedvességleadás folyamata szárításkor w (%) I II III γ ºC szárítóközeg hőfoka γ1 anyag hőmérséklete (γ) Δw1 anyag nedvességtartalma (w) idő t (h) t1 I. szakasz anyag felmelegedése II. szakasz egyenletes vízelvonás III. szakasz a mag hőmérséklete emelkedni kezd és közelít a szárítóközeg hőfokához

6 Szemestermények szárítása
MENÜ Szemestermények szárítása Hőigény A szárítás hőigényének meghatározása A szárítás folyamán az anyag nedvességtartalma csökken, de szárazanyag-tartalma gyakorlatilag állandó marad. A szárítás egyensúlyi egyenlete ahol mn a szárítandó nedves anyag tömege [kg] xn a szárítás előtti nedvességtartalom [%] ms az anyag tömege szárítás után [kg] xs a szárítás utáni nedvességtartalom [%] A szárítás utáni tömeg [kg] Az elvonandó nedvesség mennyisége mv=mn-ms [kg] [kg]

7 Szemestermények szárítása
MENÜ Szemestermények szárítása Hőigény A szárítás hőigényének meghatározása A szárításhoz szükséges hőmennyiség meghatározása [kJ] mv: az elvonandó nedvesség mennyisége [kg] cv: a víz fajhője [kJ/kg] A szárításhoz szükséges tüzelőanyag-mennyiség meghatározása mg: a tüzelőanyag mennyisége [kg] Q: a szükséges hőmennyiség [kJ] Hf: a tüzelőanyag fűtőértéke [kJ/kg] Ez 1 tonna nedves anyagra számítva

8 Szemestermények szárítása
MENÜ Szemestermények szárítása A szárítás hőigényének meghatározása Hőigény A szárítóba 25 %-os nedvességtartalmú 6000 kg kukorica érkezik. A szárítás után a nedvességtartalma 14 % lesz. A tüzelőanyag fűtőértéke 42 MJ. Egy kilogramm nedvesség elvonásához 5 kJ hőmennyiség szükséges. Határozzuk meg: a szárítás után a termény tömegét [kg], az elvont nedvesség mennyiségét [kg], a szárításhoz szükséges hőmennyiséget [MJ], a felhasznált tüzelőanyag mennyiségét [kg]! Adatok felírása: mn = 6000 kg xn = 25 % xs = 14 % Hf = 42 MJ cv = 5 kJ/kg ms=? kg mv=? kg Q=? MJ mt=? kg

9 Hőigény Szemestermények szárítása A szárítás hőigényének meghatározása
MENÜ Szemestermények szárítása Hőigény A szárítás hőigényének meghatározása Adatok: mn = 6000 kg A száraz termény tömege: xn = 25 % xs = 14 % Hf = 42 MJ cv = 5 kJ/kg ms=? kg

10 Hőigény Szemestermények szárítása A szárítás hőigényének meghatározása
MENÜ Szemestermények szárítása Hőigény A szárítás hőigényének meghatározása Adatok: Az elvonandó nedvesség mennyisége: mn = 6000 kg xn = 25 % xs = 14 % Hf = 42 MJ cv = 5 kJ/kg ms=5232,56 kg mv=? kg Ugyanezt az eredményt kapjuk a másik képlettel is:

11 Szemestermények szárítása
MENÜ Szemestermények szárítása Hőigény A szárítás hőigényének meghatározása Adatok: mn = 6000 kg A szükséges hőmennyiség: xn = 25 % xs = 14 % Hf = 42 MJ cv = 5 kJ/kg ms=5232,56 kg mv=767,44 kg Q=? MJ

12 Szemestermények szárítása
MENÜ Szemestermények szárítása A szárítás hőigényének meghatározása Hőigény Adatok: A kukorica megszárításához szükséges tüzelőanyag mennyisége: mn = 6000 kg xn = 25 % xs = 14 % Ht = 42 MJ cv = 5 kJ/kg ms=5232,56 kg mv=767,44 kg Ez 1 tonna nedves anyagra számítva: Q=3837,2 MJ mt=? kg

13 Szemestermények szárítása
MENÜ Szemestermények szárítása A toronyszárító Toronyszárító 1 szárítótorony 2 meleglevegős ventilátor 3 hideglevegős ventilátor 4 égőfej 5 kitároló motor 6 nedves termény 7 szárított termény

14 Szemestermények szárítása
MENÜ Szemestermények szárítása A toronyszárító Toronyszárító Működése: I. feltöltés II. visszaforgatás III. folyamatos szárítás meleg levegő hideg levegő nedves levegő hűtőlevegő

15 Szemestermények szárítása
Toronyszárító A toronyszárító A szárító fontosabb műszaki adatai: Töltési tömeg: t Az anyag áthaladási ideje: % esetén h Szárítási teljesítmény: 30 %-ról 15 %-ra t/h 20 %-ról 15 %-ra t/h Nedvesség elpárologtató teljesítmény: kg/h A szárítóközeg hőfoka kukoricánál: °C A beépített villamos teljesítmény: kW Fajlagos hőfelhasználás: ,2 M J/kg víz

16 Szemestermények szárítása
MENÜ Szemestermények szárítása Toronyszárító Nyomás alatti szárítás, vákuum alatti hűtés Vákuum alatti terményhűtéssel a termény felmelegítésére fordított energia visszanyerhető, mely jelentős kb % megtakarítást eredményezhet.

17 Szemestermények szárítása
MENÜ Szemestermények szárítása Toronyszárító Nyomás alatt történő szárítás és hűtés Szőnyegégő ciklikus üzemmód lehetősége. Olajosmagvak-napraforgó, repce, szezám-mag, fénymag, lenmag, szemescirok, stb. - biztonságos, tűzveszélytől mentes szárítását teszi lehetővé ez az üzemmód.

18 Szemestermények szárítása
MENÜ Szemestermények szárítása Teljes felületen történő szárítás Toronyszárító Szőnyegégő ciklikus üzemmód lehetősége. A termény nedvességtartalma szellőztetéssel vagy szőnyegégő ciklikus üzemmóddal való hatékony és energiatakarékos elvonása nagy teljesítmény mellett.

19 Szemestermények szárítása
MENÜ Szemestermények szárítása Toronyszárító Toronyszárító kialakítások

20 Szemestermények szárítása
MENÜ Szemestermények szárítása Toronyszárító és tároló Toronyszárító

21 Szemestermények szárítása
MENÜ Szemestermények szárítása A mobil toronyszárító Mobilszárító

22 Szemestermények szárítása
MENÜ Szemestermények szárítása A mobil toronyszárító Mobilszárító

23 Szemestermények szárítása
MENÜ Szemestermények szárítása A kaparóláncos-tálcás szárító Tálcás szárító 1 rétegszabályozó 2 meleglevegős ventilátor 3 hideglevegős ventilátor 4 meleglevegő csatorna 5 meleglevegő csatorna 6 kitároló motor 7 nedves termény

24 Szemestermények szárítása
MENÜ Szemestermények szárítása A kaparóláncos-tálcás szárító működése Tálcás szárító meleg levegő nedves levegő hideg levegő hűtőlevegő termény szárított termény

25 A kaparóláncos-tálcás szárító fontosabb műszaki adatai
MENÜ Szemestermények szárítása Tálcás szárító A kaparóláncos-tálcás szárító fontosabb műszaki adatai Szárítási teljesítmény: 30 %-ról 15 %-ra t/h A szárítóközeg hőfoka kukoricánál: °C Fajlagos hőfelhasználás: 4,2- 5,2 MJ/kg víz

26 Szemestermények szárítása
MENÜ Szemestermények szárítása Horizontális (vízszintes) szárító Vízszintes szárító


Letölteni ppt "Szemestermények szárítása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések