Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák."— Előadás másolata:

1 4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák és a banki kötelezettségvállalások (típusai, jellemzői, a felmerülő költségek, hozamok)!

2 A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelmi finanszírozás

3 Mérlegen kívüli bankszolgáltatások
Két csoportra osztható: Banki kötelezettségvállalások Bankszolgáltatások

4 Banki kötelezettségvállalások
A hitelintézet vállalja, hogy valamilyen jövőbeli időpontban finanszírozni fog. A finanszírozás általában valamilyen feltétel teljesülése esetében valósul meg.

5 Bankszolgáltatások Pénzügyi szolgáltatások, amelyeket a hitel-betét üzletágon kívül a bank ellát. A legfontosabb ezek közül a készpénz nélküli pénzforgalom lebonyolítása. A bankszolgáltatásokért a hitelintézetek díjakat szednek az ügyfelektől.

6 Kereskedelem finanszírozás
A vállalatok közötti áruforgalom esetében fontos a bizalom. A vevőnek bíznia kell abban, hogy a szállítótól időben kapja meg a kívánt árut. A szállítónak abban kell bíznia, hogy a vevő fizetni fog.

7 Kereskedelem finanszírozás
A vevő fizetőképességét a bank segítheti. Kötelezettséget vállalhat arra, hogy amennyiben a szállító teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségeit, a hitelintézet fizetni fog számára. A bank kötelezettségvállalása ebben a tekintetben három formát ölthet:

8 1. Bankgarancia A bank kötelezettséget vállal arra, hogy meghatározott feltételek esetében határidőn belül a kedvezményezettnek a meghatározott összeghatárig fog teljesíteni.

9 Létrejöttének folyamata:
A hitelező biztosítékot ír elő az adós felé. Az adós megbízza a bankot a garanciavállalással a hitelező irányába. A bank kiállítja a garancianyilatkozatot, ennek meg kell felelni a megbízási szerződésben foglaltaknak. Megszűnése: Garancia érvényesítésére szolgáló határidő lejár. Az adós szerződésszerűen teljesít.

10 Szükséges tartalmi elemek:
Jellemzők: Bank részéről egyoldalú nyilatkozat Önálló kötelezettségvállalás Alapügyletből származó kifogásokat a bank nem érvényesíthet Szükséges tartalmi elemek: A garancia feltétlen és visszavonhatatlan Lehívás esetei és módjai

11 2. Az elfogadvány hitel Az elfogadványhitel egy bankgarancia, amely váltóformát ölt. Az elfogadvány hitelezést a szállító kezdeményezi. A vevő idegen váltót állít ki amelyet a bankra intézvényez.

12 3. Akkreditív Külkereskedelemben használatos fizetési forma de belföldi fizetések esetében is használható. Az akkreditív a bank fizetési kötelezettségvállalását jelenti ha az áruszállítást bizonyító okmányok hozzá megérkeznek. Az akkreditív tekinthető a legbiztonságosabb fizetési módnak

13 Bankgarancia fogalma A bankgarancia a hitelintézet harmadik személy javára vállalt önálló fizetési kötelezettsége. A garanciát nyújtó nem vetheti fel azokat a kifogásokat, amelyek az alapjogviszony kötelezettjét az alapjogviszony jogosultjával szemben az alapjogviszonyból eredően megilletik. A bank kötelezettséget vállalhat arra, hogy meghatározott feltételek alapján megállapított összeghatárig fog teljesíteni.

14 Típusai Fizetési garancia Jóteljesítési garancia
Előleg- visszafizetési garancia Szavatossági garancia Jövedéki bankgarancia Vámbiztosíték céljából vállalt garancia Hitelfedezeti bankgarancia

15 Konstrukciós bankgarancia
Jóteljesítési garancia Előleg visszafizetési garancia Szavatossági garancia Fizetési garancia

16 Jellemzői A bank azonnal teljesít, ha a feltételek fennállnak
Lehet feltételhez kötött és feltétel nélküli Lehet visszavonható és visszavonhatatlan Folyamatos és egyszeri ügyletre is vonatkozhat

17 Költsége A bankgarancia teljes díját a szerződés aláírásának napjától a garanciavállalás utolsó napjáig terjedő időszakra kell kiszámítani. A garancia díj lehet éves díj százalékban megállapítva, vagy egy összegű díj.

18 Hozama Óvadéki fedezet esetén a lekötött betét kamata, illetve az értékpapír hozama magasabb, mint a garanciadíj összege.

19 Banki kötelezettségvállalás
A hitelszerződések aláírását követően a folyósítás időpontjában nem feltétlenül kapja meg az ügyfél a kért teljes összeget, aminek több oka is lehet.

20 Dér Nikolett és Vetor Imre
Készítette Dér Nikolett és Vetor Imre


Letölteni ppt "4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák."

Hasonló előadás


Google Hirdetések