Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák."— Előadás másolata:

1 4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák és a banki kötelezettségvállalások (típusai, jellemzői, a felmerülő költségek, hozamok)!

2 A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelmi finanszírozás

3 Mérlegen kívüli bankszolgáltatások Két csoportra osztható: Banki kötelezettségvállalások Banki kötelezettségvállalások Bankszolgáltatások Bankszolgáltatások

4 Banki kötelezettségvállalások A hitelintézet vállalja, hogy valamilyen jövőbeli időpontban finanszírozni fog. A hitelintézet vállalja, hogy valamilyen jövőbeli időpontban finanszírozni fog. A finanszírozás általában valamilyen feltétel teljesülése esetében valósul meg. A finanszírozás általában valamilyen feltétel teljesülése esetében valósul meg.

5 Bankszolgáltatások Pénzügyi szolgáltatások, amelyeket a hitel- betét üzletágon kívül a bank ellát. Pénzügyi szolgáltatások, amelyeket a hitel- betét üzletágon kívül a bank ellát. A legfontosabb ezek közül a készpénz nélküli pénzforgalom lebonyolítása. A legfontosabb ezek közül a készpénz nélküli pénzforgalom lebonyolítása. A bankszolgáltatásokért a hitelintézetek díjakat szednek az ügyfelektől. A bankszolgáltatásokért a hitelintézetek díjakat szednek az ügyfelektől.

6 Kereskedelem finanszírozás A vállalatok közötti áruforgalom esetében fontos a bizalom. A vállalatok közötti áruforgalom esetében fontos a bizalom. A vevőnek bíznia kell abban, hogy a szállítótól időben kapja meg a kívánt árut. A vevőnek bíznia kell abban, hogy a szállítótól időben kapja meg a kívánt árut. A szállítónak abban kell bíznia, hogy a vevő fizetni fog. A szállítónak abban kell bíznia, hogy a vevő fizetni fog.

7 Kereskedelem finanszírozás A vevő fizetőképességét a bank segítheti. A vevő fizetőképességét a bank segítheti. Kötelezettséget vállalhat arra, hogy amennyiben a szállító teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségeit, a hitelintézet fizetni fog számára. Kötelezettséget vállalhat arra, hogy amennyiben a szállító teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségeit, a hitelintézet fizetni fog számára. A bank kötelezettségvállalása ebben a tekintetben három formát ölthet: A bank kötelezettségvállalása ebben a tekintetben három formát ölthet:

8 1. Bankgarancia A bank kötelezettséget vállal arra, hogy meghatározott feltételek esetében határidőn belül a kedvezményezettnek a meghatározott összeghatárig fog teljesíteni. A bank kötelezettséget vállal arra, hogy meghatározott feltételek esetében határidőn belül a kedvezményezettnek a meghatározott összeghatárig fog teljesíteni.

9 Létrejöttének folyamata: Létrejöttének folyamata: –A hitelező biztosítékot ír elő az adós felé. –Az adós megbízza a bankot a garanciavállalással a hitelező irányába. –A bank kiállítja a garancianyilatkozatot, ennek meg kell felelni a megbízási szerződésben foglaltaknak. Megszűnése: Megszűnése: –Garancia érvényesítésére szolgáló határidő lejár. –Az adós szerződésszerűen teljesít.

10 Jellemzők: Jellemzők: –Bank részéről egyoldalú nyilatkozat –Önálló kötelezettségvállalás –Alapügyletből származó kifogásokat a bank nem érvényesíthet Szükséges tartalmi elemek: Szükséges tartalmi elemek: –A garancia feltétlen és visszavonhatatlan –Lehívás esetei és módjai

11 2. Az elfogadvány hitel Az elfogadványhitel egy bankgarancia, amely váltóformát ölt. Az elfogadványhitel egy bankgarancia, amely váltóformát ölt. Az elfogadvány hitelezést a szállító kezdeményezi. Az elfogadvány hitelezést a szállító kezdeményezi. A vevő idegen váltót állít ki amelyet a bankra intézvényez. A vevő idegen váltót állít ki amelyet a bankra intézvényez.

12 3. Akkreditív Külkereskedelemben használatos fizetési forma de belföldi fizetések esetében is használható. Külkereskedelemben használatos fizetési forma de belföldi fizetések esetében is használható. Az akkreditív a bank fizetési kötelezettségvállalását jelenti ha az áruszállítást bizonyító okmányok hozzá megérkeznek. Az akkreditív a bank fizetési kötelezettségvállalását jelenti ha az áruszállítást bizonyító okmányok hozzá megérkeznek. Az akkreditív tekinthető a legbiztonságosabb fizetési módnak Az akkreditív tekinthető a legbiztonságosabb fizetési módnak

13 Bankgarancia fogalma A bankgarancia a hitelintézet harmadik személy javára vállalt önálló fizetési kötelezettsége. A bankgarancia a hitelintézet harmadik személy javára vállalt önálló fizetési kötelezettsége. A garanciát nyújtó nem vetheti fel azokat a kifogásokat, amelyek az alapjogviszony kötelezettjét az alapjogviszony jogosultjával szemben az alapjogviszonyból eredően megilletik. A garanciát nyújtó nem vetheti fel azokat a kifogásokat, amelyek az alapjogviszony kötelezettjét az alapjogviszony jogosultjával szemben az alapjogviszonyból eredően megilletik. A bank kötelezettséget vállalhat arra, hogy meghatározott feltételek alapján megállapított összeghatárig fog teljesíteni. A bank kötelezettséget vállalhat arra, hogy meghatározott feltételek alapján megállapított összeghatárig fog teljesíteni.

14 Típusai Fizetési garancia Fizetési garancia Jóteljesítési garancia Jóteljesítési garancia Előleg- visszafizetési garancia Előleg- visszafizetési garancia Szavatossági garancia Szavatossági garancia Jövedéki bankgarancia Jövedéki bankgarancia Vámbiztosíték céljából vállalt garancia Vámbiztosíték céljából vállalt garancia Hitelfedezeti bankgarancia Hitelfedezeti bankgarancia

15 Konstrukciós bankgarancia Jóteljesítési garancia Jóteljesítési garancia Előleg visszafizetési garancia Előleg visszafizetési garancia Szavatossági garancia Szavatossági garancia Fizetési garancia Fizetési garancia

16 Jellemzői A bank azonnal teljesít, ha a feltételek fennállnak A bank azonnal teljesít, ha a feltételek fennállnak Lehet feltételhez kötött és feltétel nélküli Lehet feltételhez kötött és feltétel nélküli Lehet visszavonható és visszavonhatatlan Lehet visszavonható és visszavonhatatlan Folyamatos és egyszeri ügyletre is vonatkozhat Folyamatos és egyszeri ügyletre is vonatkozhat

17 Költsége A bankgarancia teljes díját a szerződés aláírásának napjától a garanciavállalás utolsó napjáig terjedő időszakra kell kiszámítani. A bankgarancia teljes díját a szerződés aláírásának napjától a garanciavállalás utolsó napjáig terjedő időszakra kell kiszámítani. A garancia díj lehet éves díj százalékban megállapítva, vagy egy összegű díj. A garancia díj lehet éves díj százalékban megállapítva, vagy egy összegű díj.

18 Hozama Óvadéki fedezet esetén a lekötött betét kamata, illetve az értékpapír hozama magasabb, mint a garanciadíj összege. Óvadéki fedezet esetén a lekötött betét kamata, illetve az értékpapír hozama magasabb, mint a garanciadíj összege.

19 Banki kötelezettségvállalás A hitelszerződések aláírását követően a folyósítás időpontjában nem feltétlenül kapja meg az ügyfél a kért teljes összeget, aminek több oka is lehet. A hitelszerződések aláírását követően a folyósítás időpontjában nem feltétlenül kapja meg az ügyfél a kért teljes összeget, aminek több oka is lehet.

20 Készítette Dér Nikolett és Vetor Imre


Letölteni ppt "4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák."

Hasonló előadás


Google Hirdetések