Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Bábel tornya A Bábel tornya (más néven a bábeli torony) a Biblia egy ószövetségi leírásában szerepel, mely arról számol be, hogyan jöttek létre a világ.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Bábel tornya A Bábel tornya (más néven a bábeli torony) a Biblia egy ószövetségi leírásában szerepel, mely arról számol be, hogyan jöttek létre a világ."— Előadás másolata:

1 A Bábel tornya A Bábel tornya (más néven a bábeli torony) a Biblia egy ószövetségi leírásában szerepel, mely arról számol be, hogyan jöttek létre a világ sokféle nyelvei

2 Történészek szerint A történészek szerint a bábeli torony a hatalmas, mintegy 90x90 méteres alaprajzú, ugyanilyen magasságú, többlépcsős babiloni zikkurattal (magas templomtoronnyal) azonos, amelyet a zsidók az ún. babiloni fogság évei alatt ismertek meg (Kr. e – Kr. e. 539.). Azaz vannak már tudományosnak mondható leletek, melyek igazolják, valami hasonló építmény létezett, amiről a Biblia ír. De ténylegesen az ember hatalmi és tudás vágya volt az, ami miatt összezavarodott nyelvünk…?  Meglehet…, az emberi elme határai végtelenek, ha sikerül az egyének tudását összegezni, de ez legalább olyan veszélyt jelent magára az emberre, mint a mindenségre….

3 Nézzük mit is ír a Biblia erről: (Mózes I. 11. 1-9)
1. Mind az egész földnek pedig egy nyelve és egyféle beszéde vala. 2. És lőn mikor kelet felől elindultak vala, Sineár földén egy síkságot találának és ott letelepedének. 3. És mondának egymásnak: Jertek, vessünk téglát és égessük ki jól; és lőn nékik a tégla kő gyanánt, a szurok pedig ragasztó gyanánt. 4. És mondának: Jertek, építsünk magunknak várost és tornyot, melynek teteje az eget érje, és szerezzünk magunknak nevet, hogy el ne széledjünk az egész földnek színén.

4 5. Az Úr pedig leszálla, hogy lássa a várost és a tornyot, melyet építenek vala az
emberek fiai. 6. És monda az Úr: Ímé e nép egy, s az egésznek egy a nyelve, és munkájának ez a kezdete; és bizony semmi sem gátolja, hogy véghez ne vigyenek mindent, a mit elgondolnak magukban. 7. Nosza szálljunk alá, és zavarjuk ott össze nyelvöket, hogy meg ne értsék egymás beszédét.

5 8. És elszéleszté őket onnan az Úr az egész földnek színére; és megszűnének építeni
a várost. 9. Ezért nevezék annak nevét Bábelnek; mert ott zavará össze az Úr az egész föld nyelvét, és onnan széleszté el őket az Úr az egész földnek színére…

6 Lakos Ferenc & Tölgyes István
Készítette: Lakos Ferenc & Tölgyes István


Letölteni ppt "A Bábel tornya A Bábel tornya (más néven a bábeli torony) a Biblia egy ószövetségi leírásában szerepel, mely arról számol be, hogyan jöttek létre a világ."

Hasonló előadás


Google Hirdetések