Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás."— Előadás másolata:

1 BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás

2 Adatok a számítógépen Adat az információáramlás egysége, Sebesség: Az információáramlás sebességét nevezzük adatátviteli sebességnek. Leggyakrabban használt mértékegysége a bps (bit per secundum), egy másodperc alatt továbbított bitek számát mérjük.

3 Adattárolás mértékegysége Bit A legkisebb adategység a bit (Binary Digit). A bitnek két állapota lehetséges: a ki- és a bekapcsolt állapot. A tárolt adat típusától függően a kikapcsolt állapotot értelmezhetjük nulla (0) vagy hamis, a bekapcsolt állapotot egyes (1) vagy igaz értékként.

4 A bitek állapotai

5 Adattárolás mértékegysége Bájt A számítógépes adattárolás legkisebb önállóan is értelmezhető egysége a bájt (Byte). A bájt egy 8 bitből álló bináris vektor, ami a memóriában egy 0 és 255 közötti számértéket képvisel. Ez összesen 256 különböző érték. Azért ennyi, mert a bájtot alkotó 8 bit éppen 256-féle variációban kapcsolható ki és be. A különféle variációk értékét a 2 vagy a 256 hatványainak segítségével lehet kiszámítani.

6

7 Műveletek Aritmetikai műveletek Logikai műveletek

8 Műveletek végrehajtási sorrendje Hatványozás (legnagyobb prioritású) Szorzás, osztás, negatív előjel Összeadás, kivonás, a szövegek konkatenációja Relációk –NEM –ÉS –VAGY (legkisebb prioritású)

9 Logikai műveletek Negáció: NEM (NOT)  A negáció egy logikai érték ellentétjét adja. Tulajdonságai: Egyváltozós művelet  (  A) = A

10 Negáció ÁllításTagadás 10 01

11 Logikai műveletek Konjunkció ÉS (AND) művelet  –Tulajdonságai: Kétváltozós művelet Kommutatív: A  B = B  A, az operandusok felcserélhetők Asszociatív: A  (B  C) = (A  B)  C, azaz átzárójelezhető.

12 Konjunkció Állítás Eredmény 111 100 010 000

13 Logikai műveletek Diszjunkció VAGY (OR) művelet  –Kétváltozós művelet Kommutatív: A  B = B  A, az operandusok felcserélhetők Asszociatív: A  (B  C) = (A  B)  C, azaz átzárójelezhető

14 Diszjunkció Állítás Eredmény 111 101 011 000

15 Logikai műveletek Antivalencia - kizáró vagy (XOR, eXclusive OR)  –Kétváltozós művelet –Kommutatív: A  B = B  A, az operandusok felcserélhetők

16 Antivalencia Állítás Eredmény 110 101 011 000

17 Logikai műveletek Implikáció – „következik” (IMP)  Az A  B kifejezés : A-ból következik B. Szokás az A-t az implikáció előtagjának, a B-t pedig az implikáció utótagjának mondani. –Kétváltozós művelet –Nem kommutatív! A  B nem azonos B  A kifejezéssel! –A  B = (  A)  B,azaz akkor igaz az implikáció művelet eredménye, ha az A hamis, vagy a B igaz.

18 Implikáció Állítás Eredmény 111 100 011 001

19 Operációs rendszerek Olyan programrendszer, amely a számítógépes rendszerben a programok végrehajtását vezérli: pl. ütemezi a programok végrehajtását, elosztja az erőforrásokat, biztosítja a felhasználó és a számítógépes rendszer közötti kommunikációt

20 Operációs rendszerek feladata Erőforrások kezelése és elosztása. Hardverek, megszakítási kérelmek kezelése (erőforrás-allokáció a hardverek között). Kapcsolattartás a felhasználóval (ez történhet karakteres felületen, vagy grafikus felületen keresztül is).

21 Az operációs rendszerek csoportosítása 1 A kezelői felület szerint –karakteres felületű operációs rendszert (pontos szabályoknak megfelelő parancsokat kell adnunk) –grafikus felületű operációs rendszert ( egyes objektumokra történő rámutatással, a parancsok menürendszerből történő kiválasztásával, az egér gombjainak használatával utasíthatjuk a rendszert)

22 Az operációs rendszerek csoportosítása 2 A futtatható programok száma szerint –egyfeladatos (singletasking), (operációs rendszer egyszerre kizárólag egy program futtatására képes) –többfeladatos (multitasking) (párhuzamosan több programot is tud kezelni a programok futásának látszólagos egyidejűségét a rendszer az ún. időosztásos technika révén valósítja meg

23 Az operációs rendszerek csoportosítása 3 A felhasználók száma szerint –egyfelhasználós rendszer (operációs rendszert egy időben csupán egyetlen felhasználó használhat) –többfeladatos operációs rendszer (párhuzamosan több felhasználó által indított feladatokat is képes kontrollálni) Ebben az esetben – a többfeladatos működésnél megkövetelt „védelmen” túlmenően – az egyes felhasználók által használt memória- és háttértárterület elkülönítéséről is gondoskodnia kell.

24 Az operációs rendszerek csoportosítása Néhány konkrét példát említve –DOS: egyfelhasználós, ebből adódóan egyfeladatos, karakteres felületű operációs rendszer –Windows 98, NT, ME, 2000, XP: valódi többfeladatos, grafikus operációs rendszer –Unix, VMS:, karakteres felületű, többfelhasználós operációs rendszer –Linux:, grafikus és karakteres felületen egyaránt használható, többfelhasználós operációs rendszer.


Letölteni ppt "BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések