Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A TÁVMUNKA Balázs Viktória Emberi erőforrások III. évfolyam.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A TÁVMUNKA Balázs Viktória Emberi erőforrások III. évfolyam."— Előadás másolata:

1 A TÁVMUNKA Balázs Viktória Emberi erőforrások III. évfolyam

2 VÁZLAT 1)Mit értünk távmunka alatt, milyen tényezők befolyásolják? 2)A munkavégzés körülményei és folyamata 3)Milyen munkavállalói készségek szükségesek hozzá? 4)A távmunka csoportosítása különböző szempontok alapján 5)GYELV-elemzés 6)A Magyarországon való elterjedés akadályai 7)Humán erőforrás-áramlás távmunka esetén

3

4 TÁVMUNKÁRÓL BESZÉLÜNK, HA 1)Alternatív munkahelyen történik a munkavégzés, 2)önállóan és rendszeresen, 3)elektronikus úton valósul meg a kapcsolattartás a munkaadóval.

5 MUNKAKÖRÜLMÉNYEK MILYEN FELADATOK VÉGEZHETŐK EL TÁVMUNKÁBAN? Pl. futószalag melletti munka NEM!! MUNKAVÁLLALÓI KOMPETENCIÁK, KÉSZSÉGEK A távmunkás kicsit önmaga főnöke is!

6 A TÁVMUNKA VERZIÓI 1)Klasszikus forma: a dolgozó otthon végzi a feladatát, hetente/havonta egyszer látogat el a céghez. 2)Mobil távmunkások: megbízótól megbízóig járnak, időnként meglátogatják a cég székhelyét. 3)Idejük egy részében otthon dolgoznak, a fennmaradó időben a cégnél (gyakrabban, mint az első verzióban).

7 FELTÉTELEK 1)Rugalmas munkaidő és munkavégzés, 2)A munkavégzés helyének kötetlensége, választhatósága, 3)A számítástechnika fejlettsége.

8 A TÁVMUNKA KÜLÖNBÖZŐ FORMÁI A munkavégzés helye szerint: otthon végzett, közeli munkaközpontban végzett, mobil munkavégzés, kiegészítő munkavégzés, virtuális irodában végzett munka. A munkavégzésre fordított idő szerint: alkalmi v. eseti, mellékesen végzett távmunka, elsődleges v. teljes távmunka, részleges távmunka.

9 A TÁVMUNKA KÜLÖNBÖZŐ FORMÁI Munkajogi forma szerint: alkalmazottként foglalkoztatott, (al)vállalkozóként végzett, eseti megbízás alapján végzett távmunka. Földrajzi kiterjedés szerint: helyben végzett munka, agglomerációban végzett munka, regionális távmunka, határokon átnyúló munka.

10 A TÁVMUNKA KÜLÖNBÖZŐ FORMÁI A végzett tevékenység jellege szerint: mobil szakmák, számítógépes manuális tevékenység, számítógépes, kreatív, szellemi munkák.

11 A HAZAI TÁVMUNKA ELTERJEDÉSÉNEK SWOT-ANALÍZISE GYENGESÉGEK: Kis munkaadói hajlandóság. Az adatvédelem megoldatlansága. A szükséges speciális képességek, ismeretek hiánya. ERŐSSÉGEK: A távmunkát vállalni kívánók nagy száma. Viszonylag sok, jó szakképzettségű munkavállaló. Uniós és állami ösztönzés. LEHETŐSÉGEK: Hatékonyabb erőforrás- gazdálkodás. A versenyképesség növekedése. A távolságból fakadó kötöttségek csökkenése. VESZÉLYEK: A munkavállalók kiábrándulása, a munkaadó, valamint a távmunka hitelvesztése. Vonzóbb külföldi munkaerő. Szociális problémák.

12 MILYEN TÉNYEZŐK AKADÁLYOZZÁK A TÁVMUNKA ELTERJEDÉSÉT? 1)Az állam nem támogatja eléggé a távmunka- lehetőségeket. 2)A vezetők ragaszkodnak a hagyományos főnök-beosztott viszonyhoz. 3)A biztosítási, egészségbiztosítási, munkajogi kérdések megoldatlanok. 4)A felettesek távmunkára vonatkozó hiányos ismeretei. 5)Távmunka esetében a rendszeres kapcsolattartás nehezen megoldható. 6)Otthon végzett munka esetén csökken annak mennyisége, vagy romlik a minősége.

13 EMBERI ERŐFORRÁS-ÁRAMLÁS 1)Toborzás, kiválasztás: a jelölt képes-e önállóan, a határidőre megfelelő munkát végezni?

14 EMBERI ERŐFORRÁS-ÁRAMLÁS 2)Felvétel: megállapodás alapján. 3)Beillesztés: az új munkatárs próbaidejét a telephelyen tölti, és csak ennek letelte után fog otthoni dolgozni. Kollégákkal való kapcsolattartás

15 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Források: http://rhea.jobpilot.hu/palyacsucs/index.php/fokuszban/tavmunka/56-tavmunka/811- tavmunka07.html http://breiner.hu/index.php?tavmunkatan http://www.tavmunkainfo.hu/miatavmunka.htm


Letölteni ppt "A TÁVMUNKA Balázs Viktória Emberi erőforrások III. évfolyam."

Hasonló előadás


Google Hirdetések