Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Formátum: jegyzőkönyv

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Formátum: jegyzőkönyv"— Előadás másolata:

1 Formátum: jegyzőkönyv
A4 méretű lap, alul és felül, valamint a jobb oldalon 5 mm keret, bal oldalon 10 mm keret A címlap tartalmazza a feladat címét, a tárgy nevét, a készítő nevét, Neptun-kódját és tankörét, valamint a készítés helyét és dátumát. A jegyzőkönyv készíthető számítógéppel, ill. kézzel is. Folyóírás a címlapon nem, a szövegben használható. Ha a szöveg ábrára hivatkozik, az ábrát be kell szerkeszteni a jegyzőkönyvbe. Ha táblázatra, szabványra vagy egyéb adatra hivatkozik, elegendő megadni a forrást (pl. Segédlet a Gépelemek I.-II. kötetéhez, 4.1 táblázat) A számítások eredményeit ki kell emelni, erre használható félkövér betűtípus vagy aláhúzás. A jegyzőkönyv végén összegezni kell az eredményeket és irodalomjegyzéket kell készíteni a felhasznált irodalmi forrásokról. Megadható webcím is, ha a készítéshez webes katalógust használ.

2 Formátum: rajz A rajz 1:1 méretarányú, a szükséges mennyiségű nézettel és metszettel. Tetszőlegesen használható kitörés, metszet és kiemelt nézet vagy metszet, ha az a rajz érthetőségét javítja. A rajz elkészíthető számítógéppel, de ebben az esetben minden részletet jól kivehetően kidolgozva, a géprajz szabályainak megfelelő kivitelben 1:1 méretarányú szabadkézi vázlatot kell bemutatni a gyakorlatvezetőnek, a számítógépes szerkesztés csak akkor kezdhető meg, ha a vázlatot a gyakorlatvezető jóváhagyta. Ha az elkészült rajz eltér a vázlattól, a jegy automatikusan elégtelen. A vázlaton használhatók a géprajz szabályainak megfelelő egyszerűsítések, a rajzon ki kell dolgozni minden egyes elemet. A beadandó rajzon a vonalvastagságokat úgy kell beállítani, hogy nyomtatáskor a vonalak ne folyhassanak egybe. Az egybefolyt vonalak hibának minősülnek.

3 Alapadatok Ékszíjhajtás Lánc- vagy laposszíjhajtás Pm= kW n= 1/min
i1xi2= 1. ábra: a hajtás vázlata φ= ° A dilatáló csapágyazás külső gyűrűje mozdulhat el!

4

5 Az ékszíjhajtás méretezése
A tárcsaátmérők meghatározása: Vopt=18…22 m/s érték választható A hajtó ékszíjtárcsa átmérője (dp1): Mivel

6 Az ékszíjhajtás méretezése
A dp1 átmérő szabványos, ezért a számítotthoz közeli szabványos értéket kell választani a 4.1 táblázatból (segédl. 149.o.). Ügyelni kell rá, hogy a szíj sebessége benne maradjon az optimális tartományban. dp1sz = [mm] dp2= dp1sz * i

7 Az ékszíjhajtás mértezése
dp2 ekkor lehet, hogy nem szabványos, ezt ellenőrizni kell és szabványosra választani. A 4.1 táblázat alapján: dp2 dp2sz Mivel így az áttétel változhat, ki kell számítani a valós áttátelt is:

8 Az ékszíjhajtás méretezése
Az ékszíjszelvény kiválasztása A 4.2 táblázat (segédl. 150.o.) alapján választható a sebességhez tartozó ékszíjszelvény. A 4.4 táblázat (segédl. 151.o.) alapján ellenőrizni kell, hogy a dp1min kritérium teljesül-e.

9 Az ékszíjhajtás méretezése
A tengelytáv megválasztása: 0,7(dp1 + dp2) < a < 2(dp1 + dp2) a= [mm] Az eddigi adatok alapján számítható a szíj hossza.

10 Az ékszíjhajtás méretezése
Az ékszíj hosszának számítása:

11 Az ékszíjhajtás méretezése
Lp= [mm]

12 Az ékszíjhajtás méretezése
Lp-t szabványosra kell választani, pl. a segédlet 4.5 táblázata alapján (használható ékszíjkatalógus is, de azt jelölni kell a jegyzőkönyvben). Lpsz= [mm] Ez azt jelenti, hogy megváltozik a tengelytáv az előzetesen választotthoz képest!

13 Az ékszíjhajtás mértezése
A szabványos tengelytávolság: asz = [mm]


Letölteni ppt "Formátum: jegyzőkönyv"

Hasonló előadás


Google Hirdetések