Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Természetes radioaktív sugárzás Felfedezése több egymást követő véletlen esemény és egy tévedés következménye volt. Radioaktivitás: az atommag külső behatás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Természetes radioaktív sugárzás Felfedezése több egymást követő véletlen esemény és egy tévedés következménye volt. Radioaktivitás: az atommag külső behatás."— Előadás másolata:

1 Természetes radioaktív sugárzás Felfedezése több egymást követő véletlen esemény és egy tévedés következménye volt. Radioaktivitás: az atommag külső behatás nélkül alakul át másik atommaggá.

2 Becquerel Curie házaspár RutherfordRöntgen Kutatói

3 A radioaktív sugárzás hatásai: a fotópapírt megfeketíti fluoreszcenciát okoz ionizálja a gázokat károsítja az élő sejteket

4 Sugárzások alfa sugárzás: pozitív töltésű He atommagokból áll, alagút-effektus, igen veszélyes lehet. béta sugárzás: elektronok áramlása, egy neutron protonná és elektronná alakul, tömegszáma változatlan, rendszáma eggyel nő, veszélyes. gamma sugárzás: nagyenergiájú fotonokból áll, energiatöbbletét g- kvantumként kisugározza, legveszélyesebb. Radioaktív bomlás során tehát új elemek keletkeznek.

5 Bomlás Alfa-bomlás: A radioaktív mag egy héliumatom magjának kisugárzásával átalakul. Béta-bomlás: A két legismertebb során a radioaktív atommag elektron (b - ) vagy pozitron (b + ) kisugárzásával alakul át. Gamma-bomlás: egy gerjesztett állapotú atommag (X * ) nagyenergiájú foton kibocsátásával alapállapotba ugrik vissza.

6 Felezési idő Miközben egy anyag radioaktív sugárzást bocsát ki, átalakulnak atommagjai. Azt az időt, amely alatt egy anyag atomjainak a fele bomlik el más atommá felezési időnek nevezzük. Elem neveAtomtömegeRendszáma Sugárzás típusa HatótávolságaFelezési ideje Milyen elemmé alakul Urán23892Alfa2,5 cm 4,56 milliárd év Rádium22688Alfa3,2 cm1590 év Polónium21084Alfa3,7 cm140 nap Tórium23290Alfa2,7 cm 13,9 milliárd év

7 Sugárzásvédelem állandó sugárzásnak vagyunk kitéve; urán, tórium, rádium stb. radioizotópok a legveszélyesebb a szervezetbe kerülő sugárzó anyag

8 A megfigyelés eszközei Szcintillációs ernyő A sugarak útjába egy kristályt tesznek, a sugárzás elektronokat vált ki, amely áramimpulzusokat hoz létre. Ionizációs kamra A sugárzás hatására ionizálódik, elektroszkóp a sugárzás intenzitásától függő idő alatt elveszíti a töltését. Wilson-féle ködkamra Hirtelen lecsökkentjük a nyomást, gőz túltelítetté válik és a felesleges pára kicsapódik az ún. kondenzációs magokon.

9 Fotolemez A sugárzás az ezüst- bromidot megfeketíti. Geiger-Müller- számlálócső A csőbe kerülő radioaktív részecske ionizálja a benne lévő gázt és így pályája mentén az "ioncsatornában" elektronok árama indul meg a katódról az anódra. Buborékkamra Ha a kamrában lévő folyadék hőmérséklete közvetlenül a forráspont alatt van és a kamrába nagy sebességű részecske érkezik, akkor pályája mentén forrni kezd a folyadék, és ez rövid ideig látható marad.

10 Mesterséges radioaktivitás Mesterséges közbeavatkozás során létrejövő radioaktív sugárzás, csak béta-sugárzást bocsájtanak ki. Alkalmazása: daganatos betegségek sugárkezelése kormeghatározás C14-módszerrel gyógyszerek sterilizálása élelmiszerek tartósítása anyagok rétegvastagságának mérése ötvözetek hibáinak felderítése fluoreszcencia kiváltása (pl. óramutatók fluoreszkálása)


Letölteni ppt "Természetes radioaktív sugárzás Felfedezése több egymást követő véletlen esemény és egy tévedés következménye volt. Radioaktivitás: az atommag külső behatás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések