Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Természetes radioaktív sugárzás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Természetes radioaktív sugárzás"— Előadás másolata:

1 Természetes radioaktív sugárzás
Felfedezése több egymást követő véletlen esemény és egy tévedés következménye volt. Radioaktivitás: az atommag külső behatás nélkül alakul át másik atommaggá.

2 Kutatói Becquerel Curie házaspár Röntgen Rutherford

3 A radioaktív sugárzás hatásai:
a fotópapírt megfeketíti fluoreszcenciát okoz ionizálja a gázokat károsítja az élő sejteket

4 Sugárzások alfa sugárzás: pozitív töltésű He atommagokból áll, alagút-effektus, igen veszélyes lehet. béta sugárzás: elektronok áramlása, egy neutron protonná és elektronná alakul, tömegszáma változatlan, rendszáma eggyel nő, veszélyes. gamma sugárzás: nagyenergiájú fotonokból áll, energiatöbbletét g-kvantumként kisugározza, legveszélyesebb. Radioaktív bomlás során tehát új elemek keletkeznek.

5 Bomlás Alfa-bomlás: A radioaktív mag egy héliumatom magjának kisugárzásával átalakul. Béta-bomlás: A két legismertebb során a radioaktív atommag elektron (b-) vagy pozitron (b+) kisugárzásával alakul át. Gamma-bomlás: egy gerjesztett állapotú atommag (X*) nagyenergiájú foton kibocsátásával alapállapotba ugrik vissza.

6 Felezési idő Miközben egy anyag radioaktív sugárzást bocsát ki, átalakulnak atommagjai. Azt az időt, amely alatt egy anyag atomjainak a fele bomlik el más atommá felezési időnek nevezzük. Elem neve Atomtömege Rendszáma Sugárzás típusa Hatótávolsága Felezési ideje Milyen elemmé alakul Urán 238 92 Alfa 2,5 cm 4,56 milliárd év Rádium 226 88 3,2 cm 1590 év Polónium 210 84 3,7 cm 140 nap Tórium 232 90 2,7 cm 13,9 milliárd év

7 Sugárzásvédelem állandó sugárzásnak vagyunk kitéve; urán, tórium, rádium stb. radioizotópok a legveszélyesebb a szervezetbe kerülő sugárzó anyag

8 A megfigyelés eszközei
Szcintillációs ernyő A sugarak útjába egy kristályt tesznek, a sugárzás elektronokat vált ki, amely áramimpulzusokat hoz létre. Ionizációs kamra A sugárzás hatására ionizálódik, elektroszkóp a sugárzás intenzitásától függő idő alatt elveszíti a töltését. Wilson-féle ködkamra Hirtelen lecsökkentjük a nyomást, gőz túltelítetté válik és a felesleges pára kicsapódik az ún. kondenzációs magokon.

9 Geiger-Müller-számlálócső
Fotolemez A sugárzás az ezüst-bromidot megfeketíti. Buborékkamra Ha a kamrában lévő folyadék hőmérséklete közvetlenül a forráspont alatt van és a kamrába nagy sebességű részecske érkezik, akkor pályája mentén forrni kezd a folyadék, és ez rövid ideig látható marad. Geiger-Müller-számlálócső A csőbe kerülő radioaktív részecske ionizálja a benne lévő gázt és így pályája mentén az "ioncsatornában" elektronok árama indul meg a katódról az anódra.

10 Mesterséges radioaktivitás
Mesterséges közbeavatkozás során létrejövő radioaktív sugárzás, csak béta-sugárzást bocsájtanak ki. Alkalmazása: daganatos betegségek sugárkezelése kormeghatározás C14-módszerrel gyógyszerek sterilizálása élelmiszerek tartósítása anyagok rétegvastagságának mérése ötvözetek hibáinak felderítése fluoreszcencia kiváltása (pl. óramutatók fluoreszkálása)


Letölteni ppt "Természetes radioaktív sugárzás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések